Tradisjon

Enklere og mindre stressende førjulstid?

I dag er det en uke til 1. desember, som også er første søndag i advent. Hva med å gå for en roligere førjulstid i år, med mindre stress og mer tid til hverandre ? Tenk at adventstiden skal være en hyggelig oppvarming til jul, med hyggelige inne- og uteaktiviteter, og ikke bare en periode fylt med stress.

Så hvordan stresser man ned før jul? Her er mine enkle tips:

 1. Ikke gap over for mye, prioriter og senk listen

Du trenger ikke å takke ja til alt av julekonserter, julebord og andre kveldsaktiviteter i førjulstiden. Hvorfor ikke flytte julebordet med vennegjengen til januar, som er en mye roligere måned? Senk listen og prioriter knallhardt hva du/dere vil bli med på. Skriv gjerne en liste over det som skal gjøres før jul, og stryk ut det du ikke må gjøre (hvis du ikke har veldig lyst til å gjøre det). Tenk igjennom hvordan ønsker du å ha det i julen og prioriter deretter.

 1. Liste med julegaver

Lag en liste over hvem du skal kjøpe/lage julegaver til, hva du skal kjøpe/lage og felt hvor du krysser ut når gaven er kjøpt inn, pris og om gaven er levert. Her finner du tips til ulike gaver. Husk på at mange har mer enn nok ting, så tenk over om du kan gi noe som kan spises, drikkes eller oppleves. Hvorfor ikke avtale med venner at man dropper julegave i år og heller går på en konsert sammen i 2020? Når innkjøpene skal finne sted kan det være greit å ha i mente at det på fredagskvelder visstnok er færre mennesker på kjøpesentrene.

Hvem Hva Pris Kjøpt Levert
 1. Julekalender

Mange småbarnsforeldre stresser rundt for å finne 24 små passende gaver til pakkekalenderen hvert år, til hvert barn. Hva med å bytte over til rampenissen? Den kan komme med gaver til barna innimellom, som for eksempel et ferdig pepperkakehus som dere kan pynte sammen om kvelden. Klikk deg inn på bildet under for å lese mer om den.

Eller hva med en aktivitetskalender, hvor aktivitetene kan være at barna får velge middag, å rydde til jul, ha kakao til kvelds, gå på kino, bakedag, eller hodelykttur med grilling av pølser. Christina Refsahl som foreslår aktivitetskalender sier at du kan skrive en liste for deg selv med aktiviteter og skrive bakpå lappen i kalenderen kvelden før for maks fleksibilitet. Dette er en koselig kalender som inkluderer hele familien.

 1. Bake syv sorter?

NEI! De finnes på butikken også disse sortene. En eller to sorter er mer enn nok å bake sammen med barna. Jeg foreslår pepperkaker av ferdig pepperkakedeig og disse kakemennene. Ellers kan dere pynte ferdige pepperkakehjerter, havreflan og andre sorter ved hjelp av for eksempel litt melis og strøssel, eller smeltet sjokolade.  Et ferdig pepperkakehus kan monteres og pyntes på en ettermiddag.

 1. Venner på nissegrøt?

Det er ofte lettest å få til en samling med venner en av ettermiddagene i førjulstiden, eller jobb og barnehage/skole. Det lar seg faktisk gjøre å komme hjem fra jobb kl. 16.30 og at gjestene kommer kl. 17.00. Dekk bordet kvelden før, server ferdig grøt fra Fjordland, rød husholdningssaft og pepperkakehjerter fra butikken (som dere kan pynte med melis og strøssel) + kaffe til de voksne.

Handleliste

 • Grøt
 • Sukker
 • Kanel
 • Smør
 • Husholdningssaft
 • Pepperkakehjerter
 • Melis
 • Strøssel
 • Kaffe
 • Gavepapir (til duk)

 1. Julematen

Skriv en handleliste hjemme før dere handler inn julematen. Husk at butikkene kun er stengt noen få dager i romjulen og at dagligvarebutikkene er ganske så folketomme når de åpner om morgenen.

7.  Andre hyggelige førjulsaktiviteter

 • Pynt huset til jul
 • Hør på julemusikk
 • Se en julefilm:Se en julefilm og kos dere med nypoppet popcorn, pepperkaker og julebrus. Se for eksempel 3 nøtter til askepott eller Disney jul.
 • Skriv julekort – hvis dere opererer med julekort kan du skrive noen hver dag
 • Dra på julemarked eller julekonsert
 • Kle dere og gå en tur i mørket med hodelykt. Avslutt med en kopp varm kakao inne i varmen.
 • Juleverksted
 • Snø eller frost ute – sjekk ut disse.
 • Søndag i advent: Tenn et lys i en adventskrans og drikk kakao med krem eller marshmellows og spis boller hver søndag i advent.
 • Les en julehistorie, gjerne den samme hvert år slik at barna får et forhold til den.

Koselige julehistorier:

Den vesle bygda som glømte at det er jul av Alf Prøysen

Gubben og katten og nissemaskinen av Sven Nordquist

Jul i Bakkebygrenda av Astrid Lindgren

Kan doktor Poktor redde jula? av Jo Nesbø

Karsten og Petras julebok av Tor Åge Bringsværd

Snekker Andersen og julenissen av Alf Prøysen

Snøsøsteren av Maja Lunde og Lias Aisato

Har du flere tips til en rolig førjulstid? Denne artikkelen oppdaterer jeg gjennom hele førjulstiden etterhvert som jeg får tips fra dere.

One Comment

 • Tone

  Grøt kan også «lage seg selv» i ovnen 🙂 dersom man skal lage mye kan der være en god ide:)

  Adventskalenderen her i hus består av 24 hvite poser, men dato på, som jeg aldri lukker igjen med lim/tape ol., de får henge i fred 🙂 Kvelden før putter jeg nedi et hjerte som de får henge på vinduet sitt, og et bilde av hva vi skal gjøre den dagen (f.eks pynte pepperkakehus, pakke inn julegaver, lage lussekatter, gå på juleteater, besøke noen, invitere på grøt … slike ting som vi likevel gjør 🙂 lappene og posene bruker jeg år etter år (gjenbruk er viktig 😉 ) og veldig greit at jeg slipper å pakke inn alt på forhånd, for plutselig passer det ikke med å pakke inn julegaver den dagen jeg planla at vi skulle gjøre det 🙂 lappene ligger klar, så putter jeg den lappen som passer for neste dag, nedi kvelden før 🙂 og visst vi ikke skal noe kan det være det ligger en tannkost eller noe godteri nedi 🙂 på lille julaften er det alltid en julekule, som de sparer til de blir store – den symboliserer at vi skal pynte juletre 🙂 stresser aldri med adventskalenderen 🙂

Legg igjen en kommentar