Småbarnsforeldre forteller

Joakim

Joakim er gift, har to jenter på 2 og 5 år, bor i Sarpsborg og jobber som aktivitetsleder i Kriminalomsorgen. Her kan du blant annet lese om hvordan man kan tulle vekk selv det mest destruktive fokuset hos de små, pitapizza som barna selv lager og om sjørøverbursdag med sjørøverhatt, lapp til øye, gullpenger, sjørøverkiosk, leting etter gullsteiner og skattekiste.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Med en kone i turnus varierer det noe, avhengig av om hun har sen eller tidligvakt. Jobber hun tidligvakt er hun tidlig avgårde og da er en typisk morgen hos oss er at far prøver å komme seg opp med ungene til kl. 06.00, noe som i praksis betyr kl. 06:30 og dårlig tid. Barna bør helst være levert i barnehagen til kl. 07:15 for å unngå altfor dårlig tid til jobben som ligger en halvtimes kjøring unna. På morgener som dette består frokosten stort sett i et glass melk og en vitaminbjørn, før de får ytterligere påfyll i barnehagen.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?
Vi prøver etter beste evne å kjøre etter «annenhverdag-teorien».

Hvem lager middag og når kl. spiser dere?
Min kone lager ofte middag på dager hvor hun har tidligvakt. Jobber hun senvakt er det bare meg og ungene til middag, så da er det far som styrer butikken. Middagen blir som regel servert rundt 16:30.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Det går mye i typiske råvarer som kylling, fisk og kjøttdeig kombinert med ris og pasta. Vi prøver også etter beste evne å ha grønnsaker til hver middag, om så bare for syns skyld.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Det går mye i fritidsaktiviteter. Eldstejenten har teater, fotball og håndball ila uken, som starter henholdsvis kl. 16:30 og 17:00. Da går timene fort. Minstejenten henger på slep. De dagene det ikke er trening er det middag og litt lek før barne-tv og kveldsstell. Ettermiddagene går altfor fort!

Når klokken legger barna seg?
Vi går på badet rundt kl. 19:00, og kl. 19:30 sover begge to (dersom alt går knirkefritt). Dersom noen setter motviljen til på både bading og tannpuss kan klokken for bli 20:00 før de begge sover.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Jeg innbiller meg at vi fordeler noenlunde likt. Vi har innimellom hatt vaskehjelp, men har kuttet dette ut nå. Vi ble enige om at barna bare har godt av å se at huset ikke blir rent og ryddig av seg selv, og at penger brukt på husvask heller kan brukes på familieaktiviteter.

Hvordan strukturerer du hverdagen?
Jeg tar det meste som det kommer. Kalenderen på mobilen brukes kun i jobbsammenheng. Jeg vet sjelden om konen jobber sent eller tidlig før dagen i forveien og må følgelig ta konsekvensen av det selv.

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?
Er sjeldent stresset. Det kan selvsagt gå en kule varmt om morgenen: Dersom barna viser seg fra sin beste side, og jeg har et tidlig møte på jobben, er det ikke sikkert jeg viser meg fra min mest pedagogiske side.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Humor! Sure barn blir sjeldent blide av voksne som er sure. De gangene jeg klarer å holde hodet kaldt, er erfaringen at man kan tulle vekk selv det mest destruktive fokuset hos de små. Hakkebakkeskogen på spotify fungerer til alle døgnets timer, nesten. Går ungene på skinner, går stort sett hverdagen på skinner. Sånn har det blitt.

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke?
Jeg har fleksitid, men prøver å jobbe fra kl. 08:00 til15:30. Det hender det blir noen kvelder i løpet av en måned.  Så jeg lander stort sett på 40 timers uker.

Har du endret deg som arbeidstaker atter at du fikk barn?
Jeg tror ikke det, bortsett fra at jeg er borte 10 ekstra dager i året med sykt barn, da.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Det aller gøyeste er kanskje så enkelt som å bare få dem til å le, samt å le sammen med dem. «Pappa kommer å tar dokkar» er en lek som er like gøy hver gang. Som litt over gjennomsnittet interessert i fotball, blir jeg også svært begeistret dersom de selv kommer å spør om vi kan spille fotball. Skøyter og ski har vært en braksuksess for eldstejenten nå i vinter, og det er moro for far også. For minstemann kan bare det å gå en tur ut for å oppdage verden være en slager. Aller helst med lommelykt.

Hva er det kjedeligste du gjør sammen med barna?
Det aller kjedeligste er definitivt når en eller begge har bestemt seg for at uansett hva vi foreslår, så er svaret NEI. Krangling om kveldsstell kan være et eksempel.

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med barna?
Kanskje litt mer tid sammen med barna hver for seg.

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt barna og har du tips til hvordan en skal håndtere det?
Som tidligere nevnt blir jeg sjeldent stresset. Men er barna syke over tid, med f.eks feber som ikke går bort ila flere dager, kan hypokonderen på barnas vegne melde seg. Internett kan brukes til veldig mye, men ikke som allmennlege. Er barna syke – skru av WIFIen. Det får bli tipset herfra!

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Sist hadde vi sjørøverfest hjemme, med hele avdelingen i barnehagen. Barna fikk utdelt sjørøverhatt (type papir), lapp til øye og gullpenger. Vi satt opp en liten kiosk, så alle barna måtte i kiosken å «kjøpe» det de ville ha. En hotdog og en kopp med saft kostet to gullpenger.

Vi hadde også samlet inn en haug med steiner vi fant ute og kjøpte en gullspray fra en hobbybutikk. Disse ble gjemt rundt omkring, og barna skulle gå på skattejakt. Når alle klumpene var funnet, kunne barna bytte disse inn mot en stor skattekiste. Til barnas store glede var skattekisten fulgt med hver sin godtepose! Mye moro – for en billig penge!

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Egentiden min fylles ofte med fotball på TV etter at ungene er lagt. Jeg trener også fotball et par ganger i uken på kveldstid, noe som vel går under kategorien egentid.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?
Jeg kunne gjerne dratt på enda flere turer over til England og Leeds enn jeg gjør. Jeg prøver å få 1-2 turer pr sesong.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Vi har ofte en time eller to sammen på sofaen etter ungene er lagt, men ofte blir det kanskje til at vi bare sitter ved siden av hverandre, med hver sin skjerm. Vi prøver derfor å ha noen «datenights» i løpet av en måned. Ofte fredag eller lørdag. Da lager vi en bedre middag etter ungene er lagt, og er vi ekstra vågal blir det kanskje et glass rødvin og levende lys. Men det blir stort sett i heimen, altså.

Gjester til middag, hva serverer dere?
Da disker konen opp med noen spesialiteter.

Har du noen «guilty pleasures»?
S J O K O L A D E

Tips

Tips til gode serier?
Er veldig dårlig på serier. Min kone vil veldig gjerne at vi skal «se på noe sammen», men det ender ofte med 1 eller 2 episoder så faller jeg ut. Jeg så en hel sesong av «Sniper» på netflix. Den var ikke så verst. Men det er vel 2 år siden kanskje.

Tips til gode podcaster?
Personlig hører jeg på «B-laget» og «Heia fotball» som den fotballidioten mange vil mene at jeg er.

Instagramprofil du ofte titter innom?
Blir stortsett bare å skrolle nedover «feeden». Har ingen profiler jeg aktivt søker meg til.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Ferske pastaputer(ferdig på par minutter) med tomatsaus og kjøttdeig.

Pitapizza er også en slager her i huset. Du trenger en pakke med frosne pitabrød, pizzasaus, ost, kjøttdeig og paprika. Ungene legger fyll på sin egen pizza, ferdig på 10 minutter og stor stas å spise.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
På bursdager er det vekking på sengen med en liten kakebit og bursdagssang. Ellers er kanskje «fredagstacoen» innafor å kalle en tradisjon. Kickstart på helgen!

Har du noen tips til reisemål med barn?
Vi er så heldig å ha tilgang til leilighet i Portugal – Algarvekysten. Anbefales på det sterkeste. Sol og varme og alt hva små barn kan ønske seg. Perfekte sandstrender, god mat, 3-4 badeland innenfor korte bilturer og flere Zoo med dyr fra både over og under vann. Du finner også steder utenfor typiske «charterområder».

Beste ”småbarnshack”:
Hjemmelaget smoothie med frosne bær er populært. Ellers er det noe som heter smoothiebiter som er å få kjøpt på butikken. De funker også veldig bra som «godis».

 

One Comment

Legg igjen en kommentar