Instagram

Få mer grønnsaker og annen næringsrik mat i barna

Gulrot-blekksprut

Hvordan kan man «lure» mer næringsrik mat, særlig grønnsaker, i barna? Det er et tema som leserne mine på Instagram ofte ber meg om å skrive om. I boken min har jeg viet noen sider til dette tilbakevendende emnet, og i dette innlegget har jeg samlet opp litt tips og triks til dere.

Det er gjerne vanskelig for grønnsakene å konkurrere mot de med spennende nuggetsene, så server grønnsakene først slik at barnet spiser grønnsakene mens det er sultent. Liker ikke barnet avocado, tar du det i en skål ved siden av salaten.

Grønnsaker som gulrot, kålrabi, sukkererter, mais, agurk, tomat, brokkoli og blomkål og frukt som eple, pære, appelsin, druer, banan, mango og ananas faller ofte i smak hos barn. Ha gjerne oppkuttete grønnsaker og frukt på kjøkkenbenken før middag slik at barna småspiser på dette i stedet for noe annet.

Server oppkuttede grønnsaker med dipp som snacks, gjem grønnsaker i tomatsausen til pastaen (gulrøtter, squash, løk, røde linser), kjøttkakene eller kamufler grønnsaker inn i pannekaker (spinat, gulrøtter (kokt), rødbeter (kokt)) eller brød. Grønnsakspure med litt presset appelsin eller eple faller ofte i smak. Lag en smoothie med masse sunt i, her kan du ha i spinat, brokkoli (frossen eller forvellet), blomkål, grønnkål, eller grønne erter.

Posesupper kan piffes opp med ekte grønnsaker – tomatsuppen kan berikes med en boks hakkede tomater, blomkålsuppen med kokt blomkål osv.

Monsterpannekaker

Disse monsterpannekakene er superdigge. Du trenger, til 2 porsjoner:

 • 2 modne bananer
 • 2 dl lettkokte havregryn
 • 1 dl melk1 ts bakepulver
 • 2 egg
 • 1 ts vaniljesukker litt smør til steking
 • 1-2 neve spinat
 • Sukkerøyne om ønskelig
 1. Ha alle ingrediensene i en bolle og bruk en stavmikser til å mose dem sammen.
 2. Stek tre små pannekaker om gangen i litt smør i en vanlig stekepanne på medium varme.

Du kan bytte ut spinat med to kokte, avkjølte gulrøtter eller en kokt rødbete.

Gulrot-blekksprut

Å lage gulrotblekkspruter lite tips for å lure grønnsaker i småspiste barn. Del opp gulrøtter i ca. 1,5 cm tykke skiver og kok dem litt slik at de blir møre nok til å sikke spagetti igjennom. Kok dem igjen til spagettien er ferdig.

50/50 blomkål og ris

Blander du ris og blomkålris 50/50 vil barnet ditt (nest sannsynlig) ikke merke at det spiser grønnsaker. Hett tips til dere som har barn som er i en «ikke-spise-grønnsaker-fase».

Stikk ut figurer ved hjelp av små pepperkakeformer. Dette kan også bli små puslespill, som over hvor vi har kombinert gulrot og eple.

Eple med kaneldryss

Eple med kaneldryss er perfekt kveldssnacks for de små – det smaker litt som eplekake. Du kan i tillegg ha litt kardemomme på. Leserne melder om at banan med kanel er godt og at eple med peanøttsmør er en slager.

Figurer av kjøtt- eller fiskepudding

«Lek» litt med maten, kutt ut figurer av fiskepudding eller kjøttpudding ved hjelp av pepperkakeformer. Avkappet blir en staselig middag til deg.

Gi «kjedelige» matretter artige navn som fenger barna. Fiskekake i pitabrød blir langt mer spennende dersom den blir introdusert som burgerbiff. Er Kaptein Sabeltann poppis i heimen kan du presentere lapskausen som Kjuttavigagryte. Eller hva med å si at barnet blir stor og sterk av å spise den aktuelle ma- ten, og eventuelt smelle på med at et forbilde som for eksempel Supermann spiste akkurat slik mat da han var liten og at det er derfor han har blitt så stor og sterk?

Vær obs på at barn ofte liker å vite hva de spiser. Ved å servere flere retter på samme måte som du serverer taco, med ingrediensene i egne skåler, ser barnet hva det spiser. Det kan også hjelpe å la barna få delta i matlagingen og gjerne også være med på å sette opp ukesmenyen. Slik blir det gøyere for dem å spise. Få barnet til å smake på maten, liker ikke barnet maten, kan du prøve igjen senere.Ikke tving barnet til å spise opp, det kan gi matvegring. Husk at barn har mer velutviklede smaksløker enn oss voksne, så mat smaker annerledes for dem enn oss.

Av leserne mine har jeg blant annet fått disse tipsene, som jeg ikke har testet enda:

 • Vend blomkålbuketter i olje, paprikapulver og salt, og bak dem i ovnen. Barna syntes at det smaker som potetgull.
 • Ingrid har et kamuflert fisketips. Hun lager smoothie med banan, yoghurt, litt appelsinjuice, bittelitt lønnesirup og så river hun 2-3 ss med frossen torsk oppi ved hjelp av et rivjern. Barna kjenner ikke at det er fisk i den.
 • Carima har blomkål i hvit saus, og squash og gulrot i rød saus.
 • Martine lager «grønne vafler» som er stappfulle av spinat. De bruker hun som en slags tacolompe med mozzeralla, litt god skinke og ulike grønnsaker. Kjempegode!
 • Camilla rasper søtpotet i kakerøren, noe som gjør kaken skikkelig saftig og man marker ikke at den er der. Fungerer blant annet i gulrotkake, krydderkake og gulrotkake.
 • Sonja har bringebær og rødbeter i pannekakerøre for rosa pannekaker, med litt blå spirulina blir de blå. 3-åringen var storfornøyd.
 • Viktoria finrasper gulrøtter sammen med tacokjøttet og kjøttdeigen til spagetti.
 • Ailin bruker blomkål og søtpotet i pannekakene. Hun serverer alltid en rå eggeplomme i grøten til eldstemann som ikke liker egg. På skolen får han ofte pirzzaboller med masse grønnsaker i, samt kjøttdeig eller skinke.
 • Anette bruker fersk avocado som smør på brødskivene.

Sjekk også ut disse fra Halloweenarkivet:

Monsterepler
Monsterøyne
Frukt og grønt på Halloween

Legg igjen en kommentar