Instagram

@pappa_fletter deler flettehemmeligheter

I dag har Morten bak Instagramkontoen @pappa_fletter skrevet et gjensteinnlegg til Enklere Småbarnsliv. Morten er 35 år og bor i Bergen. Han har blitt en kløpper på å flette håret til datteren og deler sine hemmeligheter med dere.

Som mange fedre hadde jeg minimalt med fletteerfaring da Ida kom til verden for fem år siden. Da jeg leverte Ida i barnehagen da hun var ganske liten, så overhørte jeg en ansatt i barnehagen småprate med en unge i garderoben og hun sa «Så det er pappa som har ordnet deg på håret i dag» i en lettere sarkastisk tone. Jeg lo litt for meg selv og tenkte at DET skal ikke bli meg i fremtiden. Jeg begynte i det små å lette etter tips og triks på Instagram og Youtube. Det har blitt noen timer etter hvert som ting har ballet på seg.

Rolig stund

Til alle mødre og fedre der ut som synes det er vanskelig med fletting og hårstell så vil jeg oppmuntre dere sterkt til å bruke litt tid på det. Det er en utrolig fin tid sammen med Ida når vi fletter. Stille og rolig, og noe som bare er vårt. Spesielt nå som Ida har en lillebror på to år som skal blande seg i alt, så er dette en av de få tingen han faktisk ikke kan ta del i. Så får vi se hvor lenge det er til frisørene får åpne igjen og hvor langt håret hans er blir innen den tid. 

Distrahere

Jeg er heldig som har en jente som ikke er hårsår, som elsker å pynte seg og som er relativt tålmodig når pappa skal flette. Tålmodigheten er selvfølgelig like varierende som hos alle femåringer, men skulle det drøye på så er det mye som kan løses ved hjelp av litt barne-tv på telefonen eller en iPad. Jeg foretrekker telefonen slik at det er lettere å få henne til å bevege hodet slik jeg vil og ikke etter hvor TV-en står.

Magisk hårbørste og hårstrikk

Jeg tror Ida sin beste anbefaling til alle foreldre som skal flette er å kjøpe en «magisk hårbørste». Dette er navnet Ida har gitt en hårbørste som har mye flere og mindre «tagger» enn en vanlig hårbørste, men som går litt grunnere i håret slik at det ikke lugger så mye. Min hårbørste-anbefaling er at man i tillegg skaffer seg en god kam til å dele hår med.

Hårstrikk finnes i drøssevis med former og farger. Jeg liker de små vanlige fargerike strikkene, men liker best de uten metalklipps på. Jeg synes disse er lettere og få helt stram og litt mer fleksibel hvis man skal lage små hestehaler. Vi bruker også en del av disse små gummistrikkene på en del frisyrer. Disse finnes også i masse farger og som gjennomsiktige. De aller billigste synes jeg ryker lett, men jeg bruker de bare en gang så styrer fint unna de tykkeste og dyreste. Disse kan lugge litt hvis man prøver å dra de ut så jeg pleier å ryke de når de skal ut. Jo flere dager de henger i, jo mer lugger det når de, så for husfredens skyld; ikke la det være i mer enn en dag eller to!

Hvor begynte jeg?

Jeg begynte jo med å sitte i vanlige strikk for å lage en hestehale eller små musefletter, og etter hvert som håret ble lengre så prøvde jeg meg på noen vanlige fletter. I begynnelsen ble det en del famling og jeg har mange ganger stått med en flette der en av delene ble veldig mye mindre enn de andre eller man får en stor dusk på slutten av fletten. Sånn er det i begynnelsen!

Jeg tror det er en vanlig start på fletting, men tror også at jeg hadde spart meg for mye irritasjon om jeg hadde begynt med å flette på en hestehale når jeg først kom så langt. En hestehale er et godt utgangspunkt for å lære seg forskjellige fletteteknikker og få det til å sitte i fingrene.

Mange frisyrer innebærer å dele håret i en eller flere deler. Bruk tid på å lære deg å dele hår med en god kam. Det får du mye igjen for senere og det ser med en gang mye bedre ut.

Fiskebeinsflette

Jeg liker fiskebensflette veldig godt og gjerne som «hestehaleflette» som Ida kaller det. Den ser mye mer avansert ut enn den egentlig er, og for oss mannfolk (eller nybegynnere generelt) så er det en fordel at man bare fletter med to deler og så drar inn små deler med hår fra hver flette. 

Jeg synes den er mye lettere å få til å sitte i fingrene enn en vanlig flette med tre parter. Slik lager du en fiskebensflette:

Barnehagefletter

Et viktig poeng for meg har vært å flette mye fletter som funker i barnehagen. Ida går på turgruppe så de er mye ute hele året og frisyrene må tåle at man tar en lue av og på både to og tre ganger i løpet av en dag. 

I en hektisk hverdag er det ikke alltid man har tid til å gjøre alt på morgenkvisten, så det kan være greit å lære seg noen frisyrer og fletter som holder godt gjennom natten og som man kan gjøre helt eller delvis ferdig kvelden før. 

Jeg har tidligere nevnt fiskebensflette og her er noen andre tips til frisyrer som jeg synes holder godt gjennom dagen:

En pull-through flette er egentlig ikke en flette, men hestehaler som man deler og trekker en ny hestehale gjennom. Den kan lages fra pannen, man kan begynne bak på hodet, man kan flette bare langs hodebunnen eller lage den hele veien ned som en vanlig flette. Mange strikk holder fletten kjempegodt og den tåler fint en natt og en dag i barnehagen. Sklir den litt ut kan man bare dra litt på hver side av fletten så får den ekstra volum og ser bra ut med en gang igjen.

Tips på tampen

Fletter/frisyrer med mye strikk holder også godt gjennom natten og kan gjerne piffes opp ved å «boble» frisyren om morgenen. Perfekt!

Når man skal finne inspirasjon så er det drøssevis av utrolig flinke flettere på både Instagram og YouTube. Frisyrer med masse hårspray der ikke et eneste hår ligge feil. Voksne med flotte frisyrer med masse volum i håret. Husk at det er stor forskjell på barn og voksnes hår og dermed ikke alle frisyrer som passer til barn. 

Etterhvert som du blir kjent med ditt barns hår (og tålmodighet), så finner du fort ut hva som egner seg for ditt barn.

En del fletter er lettere å få til og håret ligger seg bedre hvis man har litt vann i håret. Det er supert å flette på nydusjet hår. Vått hår eller ikke så vil det alltid være noen hår som ikke kommer med eller som stikker ut et sted det ikke skal. Slik er barnehår og det gjør absolutt ingenting.

Vet du om en småbarnsforelder jeg bør snakke med? Tips meg gjerne.

Les intervjuer med småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar