Instagram

Magisk julekalender til barna

Det er under to uker til 1. desember, noe som innebærer julekalender for mange av dere. Det finnes et hav av ulike varianter der ute. I denne bildeserien har jeg satt sammen de beste tipsene mine, kombinert med tips fra leserne av EnklereSmåbarnsliv.

Ved å plukke og mikse fra de ulike variantene, ender du opp med en kalender som er helt unik for nettopp dere. 

Her i huset går vi for rampenissen, som innimellom kommer med en aktivitet som vi skal gjøre sammen eller med en liten gave. Finn den varianten som passer best for dere.

Rampenissen

Dette er en magisk adventskalender som ikke er fylt med mange unødvendige ting. Fortell barna at det er kommet en rampenisse på besøk, og at han kommer til å gjøre nissestreker hos dere i hele advent. Barna vil være spent hver morgen på hva rampenissen har funnet på i løpet av natten. Du kan lage en liten nissedør som henges opp over dørlisten et sted i huset 1. desember og si at rampenissen kommer ut derfra, eller kjøpe en ferdig slik som jeg har gjort. Rampenissen kan skrive små lapper til barnet om aktiviteter familien skal gjøre sammen den aktuelle dagen. Eksempler på aktiviteter er:

 • Se julefilm og spise popcorn
 • Kinobilletter
 • Dra på biblioteket og låne en bok
 • Lage julegaver/julepynt/julekort
 • Bake pepperkaker/pepperkakehus/kakemenn – gi bort en fin kakeform
 • Dra på julemarked
 • Spise is etter middag, eller drikke kakao
 • Spille spill
 • Lage juleteater
 • Gå på skøyter/ski/ake
 • Dra på kafe og spise bolle
 • Hodelykttur (enten morgen eller kveld) med frokost eller kvelds
 • Pynte juletreet
 • Juleverksted (eks trolldeig: Lage figurene en dag, male dem en dag og henge dem på juletreet en tredje dag)
 • Pakke inn julegaver til besteforeldre
 • Gå lucia og dele ut lussekatter
 • Kveldstur for å se på stjerner
 • Gå ut å anke i pysjen etter leggetid
 • Spise middag på gulvet
 • Ta med grøt ut i skogen
 • Gi barna et tomt julekort, som de skriver en julehilsen på (eller sier hva som skal skrives) deretter dra for å levere kortet
 • Lage snømann
 • La barna velge middag
 • La barna være oppe så lenge de vil
 • Pynte barnerommet til jul
 • Juledisko
 • Bamsefest med venner
 • Tur i svømmehallen
 • Båltur i skogen
 • Åpen hall

Rampenisser får du kjøpt på for eksempel Europris eller Nille. Se gjerne etter en som har ståltråd i armer og bein slik at den kan formes, og gjerne borelåns inne i hendene slik at den kan holde rundt ting og henge.

Alle mine beste rampenissetips finner du her.

Pakkekalender – pakketips fra leserne på @enkleresmabarnsliv

 • Forslag til gaver fra leserne av @enkleresmabarnsliv: Modellkitt, sokker, truser, klemmer, hårstrikk, fargebøker, tatoveringer, lørdagsgodt på lørdager (Hubba bubba, kindermaxi, eventyrmelkesjokolade, kjærlighet), klær som de trenger, julepynt, favorittyoghurt, tannbørste, badekuler, badeskum, klistremerker, rumpeakebrett, reflex, lite pepperkakehus fra Ikea som kan dekoreres, flakslodd (griseflax koster 10 kr), vitaminbjørner, kjøleskapsmagneter med egne bilder, pepperkakeformer, ballonger, juledopapir fra Normal, minimarshmellows til å lage kakao pepperkakedeig

Andre pakketips er

 • Kjøp en leke med mange deler og la barnet få en del hver dag, eksempelvis et byggesett, en bondegård med dyr, Lego eller puslespill. Lego: Skriv ut bruksanvisningen fra lego.com og gi en (eller flere sider) hver dag
 • Sjekk ut gjenbruksboden på miljøstasjonen eller bruktbutikker – der finner du alt fra leker og tegnesaker til julepynt og barnebøker
 • Maja: Print ut 24 perleoppskrifter med julemotiv fra Pintrest, plukk perler (antall + farge) til hver oppskrift og legg fra 1-24 – det kan blir en julelandsby til slutt med juletrær, reinsdyr, gaver, små hus, pepperkakemann, julenisse og juletre
 • Tiril: Perlekalender hvor en perler mange motiver – limer en magnet bakpå og fester dem på et lerret som er malt med magnetmaling
 • Pakk inn fjorårets julepysj
 • Margit kjører kreativkalender – kjøper en stor pakning med små akrylmalinger, og fordeler ut i mage pakker sammen med sakser, pensler, juletrepynt, pepperkakeformer og slikkepott.
 • Pakk inn aktiviteter (se over hva rampenissen kan komme med)

Kriss har to jenter som hun har laget pakkekalender til hvert år – det har blitt 48 plastdingser som barna ikke trenger hvert år. I år har hun foreslått for noen naboer at de bytter kalender – at alle finner 24 småting hjemme som barna har gått lei og som noen andre kan ha glede av – pakker inn og bytter. Lurt! Her er noen av gavene hun plukket fra jentenes ting.

Andre forslag til julekalender

 • Omvendt julekalender fra Plan Norge. Den lærer barn om hvordan de kan gjøre fine ting for andre.
 • Du kan også lage julekalender med rebuser og spørsmål.
 • Gi barna et bilde hver dag fra det aktuelle året som barnet får sette inn i sitt eget fotoalbum. Gjerne som de kan pynte med klistremerker.
 • Bokkalender, hvor du pakker inn 24 av bøkene som barna allerede har, eller fra biblioteket, og les hver kveld.
 • Legg 24 lapper som du har skrevet hyggelige aktiviteter på i et norgesglass, så får barna trekke en lapp hver dag.
 • Istedenfor kalender hver dag kan dere hver søndag i advent lage en rebus eller et skatte- kart som leder til en gave.
 • Barna kan få et lite juletre på rommet og pakk inn pynt dere allerede har slik at de får litt pynt som kan henges på treet hver dag.

Åshild har laget livets første adventskalender til sønnen sin på 3 år.

Min gutt på 3 år skal i år få livets føreste adventskalender – vi har laget et «snillere variant» av rampenissen. 1. desember kommer det to husmus på døren som flytter inn hos oss. De bor i en liten koffert og vil invitere på aktiviteter og kos hver dag i desember i form av et lite brev. 

For å slippe at poden skal stå opp kl 5 for å se hva han får i dag – så kommer de ikke før etter barnehagen. Vi legger opp gavene/aktivitetene etter det som passer oss, og siden vi ikke skal henge opp gavene/aktivitetene så kan dagens aktivitet være noe vi allikevel skal gjøre. Som å kjøpe juletre, lage julegaver/julepynt, se en film, besøke noen, gi noe til noen som trenger det mer enn oss, lage snømann/snølykt, men det er også takhøyde for at det kan være å lage ostesmørbrød/vaffler til kvelds eller bar en liten fox.  

Litt gaver blir det, men det vi har mest lyst å gi gutten er tid.

Mer julegøy finner du her.

Legg igjen en kommentar