Instagram

Hvordan barn enklere kan mestre lesing og skriving

#Gjesteinnlegg fra Din tekstforfatter.

Prøver du å lære barnet ditt grunnleggende lesing og skriving? Det å kunne lese er viktig for barnets videre utvikling og læring. Når barnet kan lese åpnes det plutselig en verden av informasjonskilder, enten det er skolebøker eller tegneserier.

Lese- og skriveopplæring er en del av pensum i grunnskolen, men det kan også lønne seg å øve på lesing og skriving hjemme. Lese- og skrivetrening er nemlig en nokså krevende prosess for barnet.

Grunnleggende leseferdigheter

Leseferdighet handler om å kunne tolke og forstå skrift. Et alfabetisk skriftspråk – som for eksempel engelsk eller norsk – setter krav til kunnskap om hva slags språklyder som ligger bak bokstaver eller bokstavgrupper.

Et barn som lærer seg å lese vil som regel avkode ordene, noe som er helt normalt i nybegynnerfasen. Dette går ut på at barnet vil oversette bokstavgruppene til språklyder og deretter kombinere dem til ordet bokstavstrukturen skal representere.

Jo flere møter barnet har med bokstavmønstre og ord, jo lettere vil det bli for han eller henne å gjenkjenne ordene (eller deler av dem). Erfarne lesere vil som regel kjenne igjen hele ord (morfem) uten behov for avkoding.

Derfor bør du lese høyt for barna

Du som forelder kan hjelpe barnet ditt med å mestre lesing og skriving. Forskning viser at høytlesning for små barn er en god investering. Dette kan nemlig gjøre det lettere for dem å lære seg lesing senere.

Når du leser høyt for barn vil de lære seg å lytte, og dette i seg selv kan bidra til å styrke evnen til å konsentrere seg. Barnet vil også kunne utvikle ordforrådet sitt raskere enn ellers, noe som gir gode forutsetninger for videre læring.

Lesing skal være morsomt

Ved høytlesning for barn, er det greit å huske på at prosessen bør være morsom og engasjerende. Først da vil barnet oppleve lesingen som meningsfull. 

Såkalt dialogisk lesing går ut på å få barnet til å engasjere seg i teksten og boka. Dette kan du for eksempel oppnå ved å stille barnet spørsmål mens du leser. Du kan for eksempel spørre barnet om han eller hun greier å finne «sin bokstav» i teksten.

Det kan også være lurt å lese bøker med illustrasjoner og bilder. Dette hjelper barnet med å knytte en mening til teksten du leser, og bidrar til å styrke konsentrasjonen. 

La barnet ditt skrive og skrible

Allerede før barnet begynner på skolen, kan du gi han eller henne papir og blyant. Barnet vil ofte synes det er spennende å utforme bokstaver på papiret, uten å nødvendigvis lære bokstavens lyd. Betydningen kan læres etter hvert.

Et tips er å la barna tegne noe de liker, enten det er en leke eller matrett. Deretter kan barnet prøve å skrive forbokstaven (eller hele ordet) ved siden av tegningen. Du kan gjerne skrive ordet riktig under barnets «forsøk», uten å påpeke at barnet gjorde feil.

Slik kan barnet bli kjent med bokstavene på en morsom og lærerik måte.

Les og skriv sammen med barna

Lesing betraktes i dag som en grunnleggende ferdighet, og bidrar til videre utvikling av fagkompetanse og læring.

Dersom du leser høyt for barnet på en engasjerende måte, kan dette bidra til at han eller hun utvikler ordforrådet og får trent opp konsentrasjonsevnen. Når det gjelder skriving, er det morsomt å la barnet tegne og skrive bokstaver og ord ved siden av.

Prøv selv, og gi barnet ditt et best mulig grunnlag for å mestre lesing og skriving senere i livet! 

Takk til Din Tekstforfatter for dette gjesteinnlegget. De leverer tekster til næringslivet og privatpersoner. Sjekk ut flere skrivetips på bloggen deres her.

Legg igjen en kommentar