Instagram

Aktiviter for ettåringen

Jeg spurte følgerne mine på Instagram om aktivitetstips til ettåringer – her er svarene:

 • Elise: Vi synger, leser bøker, danser og lager puteslott.
 • Therese: Å trille ball til hverandre, gjerne ball med sprett i. Putte noe lite i noe stort, som legmann oppi en kopp.
 • Marit: Vi tapet leker og klosser fast på skapdører og vegger rundt i stuen med blå maskeringstape til barnet på 10 måneder, veldig gøy. Hun lette etter den blå tapen og for i full fart for å rive ned lekene rundt omkring. Billig er det også!
 • Benedicte tar med seg barna på 6 måneder, 2,5 år og 6 år på skøyter. Minstemann sitter i vogn, 2 åringen på akebrett og 6 åringen på skøyter. På den måten får alle nyte den glatte isen og den friske luften.

 • Gitte: Han liker å lage mat på kjøkkenet sitt, hjelpe med husarbeid og få små oppgaver. Liker å leke med en fuktig klut og «vaske» alt mulig –  skapdører, sofaen og mye annet.
 • Eivind: Duplu til mini på 16 mnd
 • Kristi: Hjemmelaget plastelina – det er mye mykere enn det du kjøper – ettåringen min satt i over en time med dette første gang.
 • Pernilla: Sett Ikea-matstolen inn i dusjen og la barnet dusje og leke med vann i dusjen.
 • Gina: Mini på 14 måneder liker å høre på musikk/danse, synge fra sangbøker, lese bok, at voksne bygger tåren av klosser og mini river ned, øve på å gå, lage hinderløype av puter, puff og teppehus. Ute liker hun å gå tur med akebrett, disse/huske og å sitte i bæremeisen mens vi går på tur. Sanggruppe og bading er også gøy.
 • Sara: Kaste stein oppi kumlokk, en bekk eller vannpytt. 
 • A: Skohyllen er min go-to!
 • Nina: En fuktig klut, så får han tørke støv mens jeg vasker.
 • ParentCo: Leke med plastkurver osv. med kopper, kar og skje. Male med maling i ziplock pose. Kulebane på veggen med papprør og pompomball. Synge sanger og la toodleren bruke rytmeegg eller lignende.
 • Hanne: Spableklosser, male med fingermaling og vannmaling. babysang, åpen barnehage, en tur til byen, trilletur og såpebobler. Samle forskjellige skatter vi finner ute i oppi en bøtte og putte ting oppi underveis på turen.
 • Birthe: Jeg har en «hemmeligkasse» med mye forskjellig oppi. Denne har jeg ikke stående fremme, men tar den frem når det røyner på, slik at den bevarer magien. Oppi den er det noen leker, gøye kjøkkenderskaper, et garnnøste, og litt bling. Så tar hun alt ut av kassen, leker med det og oppi igjen.
 • Anniken: Vi baker og lager mat mens mini får være med på å helle, røre osv. mens han sitter på benken.
 • Hege Kristin: Å legge seg ned på gulvet som et levende klatrestativ redder nesten enhver situasjon i den alderen.
 • Michelle: Klem maling i ulike farger inn i en stor ziplock pose og lukk den godt. Teip posen fast op bordet eller et vindu. Nå kan ettåringen skvise, dytte, blande og kose seg en stund.
 • Lotte: Mini digger taktile bøker (det er bøker som utfordrer barnets motorikk) og bøker med lyd.
 • Lene: Gir noen ganger mini en dopapirrull som hun kan leke med og rive i stykker.
 • Kristine: Gå tur ute med dukken i dukkevogn, eller ta med gåvognen ut.
 • Karen: Hun elsker å åpne skap (som ikke er sikret) og rote i det som er inne i skapet.
 • Inger: Kaste sofaputene på gulvet og hoppe og balansere på dem. Leke gjemsel, kile, løpe og fange ham.
 • Mina: Bade i vasken med rennende vann og kopper og kjøkkenredskaper.
 • Hanna: Leke i sandkassen. Ha med noen kjøkkenredskaper.
 • Michelle: Du kan fylle glitter og konditorfarge i en flaske med vann i, slik at mini kan riste på den. Hvis du tåler litt griseri kan du sette frem noen kasseroller med for eksempel havregryn i en, strøssel i en og noe annet barnet fint kan putte i munnen i den tredje og se hva barnet finner på.
 • Therese og Aurora: VANN! Balje, dusj eller badekar: Finn noen boller, øser, visper, litermål og leker de kan helle vann i. Da har du minst en halvtime. Alt som har med vann å gjøre er stort sett en slager.
 • Alma: Ettåringen min digger å stå ved oppvaskkummen på kjøkkenet med en svamp med litt Zalo, vann i vasken og litt rennende vann i springen – så leker hun med skummet og vesker en plastkopp, visp eller lignende. Slik står hun en stund – genialt vis du ikke orker å være aktiv selv.

Andre tips fra arkivet:

 • La mini se på mens du lager middag. Snakk om det du gjør, hva ingrediensene heter, la mini ta på grønnsakene, gjerne smake litt. Skal dere ha salat, kan barnet hjelpe til med å rive salaten. Hva med å la barnet forsøke å møte på en brødskive selv? Sjekk ut denne kjøkkenhjelperen:
 • Les en pekebok sammen med barnet, og be barnet peke på ulike ting i boken, telle osv.
 • Gå på tur – ha med favorittleken til et nytt sted, plukk kongler, kast steiner i vannet.
 • Leke med duplo (bygge, sortere på farge/type), dukker, biler, tegne, male, pusle. Du kan lage maling som kan spises ved å blande 4 ss hvetemel, 1 ts salt, 1ss bakepulver, 1 dl vann og konditorfarge.
 • Hva med litt bilmassasje? Tegn en bilbane på ryggen til en gammel t-skjorte. Ta den på deg, gi lekebilen(e) til barnet og legg deg på magen.
 • Barnet kan hjelpe til med å ta klær inn i vaskemaskinen og ut igjen.

Legg igjen en kommentar