Småbarnsforeldre forteller

Tonje

Tonje er 34 år, singel, mamma til Tilla på 2 år, bor i Bergen og jobber som butikksjef. I 2016 bestemte hun seg for å dra til Danmark for å bli mamma ved hjelp av donor. Har kan du lese litt om avgjørelsen, selve prosessen, om livet som mamma for Tilla, at besteforeldre er alfa omega og om å velge sine kamper. 

Valget om å få barn alene

Du dro til Danmark i 2016 for å få hjelp til å få barn, kan du fortelle litt om det?
Jeg ble oppmerksom på muligheten for å få barn alene noen år tidligere da jeg studerte i København, og bestemte meg for at hvis ikke mannen i mitt liv hadde dukket opp innen jeg var 32 år, så skulle jeg få barn på egenhånd.

Hvordan syntes du at selve prosessen var?
Den største delen av prosessen for min del bestod i å gå veldig mange runder med meg selv for å avgjøre om dette var rett, både for meg og barnet. Selve prosessen etter at valget var tatt var ganske «enkel». En samtale med klinikken, noen tester hos legen, valg av donor, og så var det bare å vente på eggløsning. Jeg valgte en såkalt åpen donor, som Tilla kan få vite identiteten til når hun blir 18, og som forplikter seg til et møte eller telefonsamtale.

Hvem var med deg på fødselen? 
Jeg hadde med meg mamma og bestevenninnen min på fødselen.

Får du hjelp i hverdagen?
Ja, Tilla har heldigvis fantastiske besteforeldre som stiller utrolig mye opp. De har hver sin dag de henter i barnehagen, sånn at jeg kan jobbe tilnærmet 100%. De bor heldigvis så nært at de kommer ofte innom og underholder litt ellers og.

Har du tips til andre damer som vurderer å gjøre det samme? 
Sørg for at du har noen som står klar for å hjelpe og avlaste litt, for det er til tider beintøft å være alene med barn. Ellers vil jeg slå et slag for å velge åpen donor. Man har ved å få barn på denne måten tatt fra barnet muligheten til en pappa, men ved åpen donor har de mulighet til å få svar om det biologiske opphavet sitt.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere? 
Vi kommer oss som regel altfor sent opp, så det blir ganske hektisk. Da er vi heldig som har Tilla sin morfar som ofte kommer innom og hjelper til, og som jeg kan sitte på med til jobb. Jeg har som regel ikke funnet frem klær eller smurt matpakke kvelden før, så alt gjøres om morgenen.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere? 
Jeg er dårlig på planlegging, så jeg står som regel i butikken og klør meg i hodet hver dag før jeg henter i barnehagen. Vi prøver å ha minst en dag i uken med fisk og en kjøttfri dag, ellers går det mye i kylling- eller kjøttdeigretter.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen og legging? 
Da lager vi middag, leker litt, og ser litt barne-tv før forhandlingene om dusjing eller bading, bleieskift og tannpuss begynner. Er det stemning for det tar vi en tur på lekeplassen før middag.

Har du hjelp til husarbeid? 
Jeg har disse fantastiske besteforeldrene, som gjerne tar i et tak når det trengs, men har ingen vaskehjelp.

Hva er ditt beste tips til å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Velg dine kamper, selv om det betyr at du sender ungen i barnehagen med joggebukse, kjole og tiara.

Hva er det gøyeste du gjør sammen med Tilla? 
Å ta bussen til hvor som helst for å gjøre hva som helst. Hun syns det er kjempestas å ta buss, og da har vi som regel mange festlige samtaler.

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden med? 
Jeg har svært lite egentid, føler egentlig at jobb blir egentiden min. Får gjerne en time eller to på formiddagen i helgene, de går som regel til soving eller husarbeid. Ellers er det en time eller to på kvelden, da ser jeg gjerne en serie. En sjelden gang sender jeg Tilla på overnatting og tar meg en fest.

Får du presset trening inn i hverdagen?
Nei det blir dessverre lite av det. Har heldigvis en jobb der jeg er aktiv stort sett hele dagen, utenom det er det kun hopping og dansing med Tilla i stuen.

Har du noen «guilty pleasures»? 
Mange, men jeg er veldig god til å belønne meg selv med sjokolade etter en lang dag.

Tips

Tips til gode serier? 
When they see us (miniserie)
Handmaid’s tale
Exit

Tips til reisemål med barn
Alcudia var ekstremt barnevennlig, om enn veldig charterland.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar