Småbarnsforeldre forteller

Rose @barnasmat.no

Rose Arntzen  er 35 år, mamma til Ellinor 6 år, Samuel 3 år og Walter 1 år, gift med Fredrik, bor i Drøbak og jobber som klinisk ernæringsfysiolog på Ullevål sykehus og Rikshospitalet. I tillegg driver hun blogg om barnas mat. Her kan du lese om hennes hverdag, om grove pannekaker til middag hver fredag (med voksenmat etter at barna er lagt), om kveldsmat til middag på hektiske dager, at det finnes viktigere ting i livet enn et plettfritt hjem, supre tips til å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner, tips til podkaster du kan høre på for å komme deg ut av småbarnsboblen og inn i nyhetsbildet, mange gode oppskrifter inkludert scones med yoghurt som er utgått på dato, om å oppsøke en folketom strand når det er ruskevær og mange andre gode tips.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Vi har alltid grove pannekaker til middag på fredager. Dette er godt innført, og gir oss en god start på helga med fornøyde barn. Da kan mannen min og jeg også lage oss noe mer voksenmat etter legging, hvis vi orker og har lyst. Ellers har jeg til en hver tid fryseren full av laksefileter, fiskekaker og torskenuggets, som er enkle og sunne middager. Forøvrig er vi ikke fremmede for brødskive-middag på hektiske dager, f.eks. «kveldsmat til middag» eller ostesmørbrød.

 

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Jeg har en mann som hjelper til med alt. Det eneste han ikke rører er klesvasken, men det er fordi jeg helst vil ta den selv. Tidligere hadde vi hushjelp annenhver uke, men etter hvert ble det så slitsomt å rydde huset fra topp til tå kvelden før hun skulle komme. Så nå er vi uten vaskehjelp, og trives best med det. Vi tar rengjøringen litt her og der når vi rekker. Det er ingen hemmelighet at vi burde hatt det renere, men akkurat nå er det viktigere ting i livet enn å ha et plettfritt hjem.

 

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Jeg vil gjerne komme med to tips:

1. Minn deg selv på hva barna synes er best.

Barna dømmer ikke oss foreldre ut fra hvor ofte vi vasker gulvet, hvor forseggjort maten er, eller om det er en flekk på trøya. Barna synes ofte det er best at vi er sammen, og de kompromisser gjerne for å få kvalitetstid med familien!

Et eksempel: Når jeg skal være alene hjemme med de tre barna etter barnehagen, legger jeg opp til lite program og superenkel middag, for å redusere arbeidsbyrden på meg selv. Jeg har nemlig ikke råd til at slike dager fylles med stress og krangling, for jeg er avhengig av at vi spiller på lag, når jeg etter hvert skal legge barna i tur og orden.

Å lage superenkel middag er i seg selv en takknemlig oppgave, for barna mine elsker havregrøt og ostesmørbrød. Ved å lage superenkel middag, bruker jeg minimalt med tid på kjøkkenet, og maksimalt med tid sammen med barna – enten i sofaen eller på gulvet. Ofte blir dette veldig koselige dager, fordi vi er så mye sammen.

2. Planlegg det meste, men la det være rom for fleksibilitet i hverdagen.

Det er lurt å ha en plan for logistikk og middagslaging, for det er vanskelig å hoste opp gode løsninger i hetens øyeblikk, når alle er slitne og sultne. Men la det være rom for raske løsninger og endringer i siste liten, hvis noe plutselig dukker opp.

F.eks. hvis ett av barna trenger ekstra oppmerksomhet etter en tøff dag i barnehagen, eller du plutselig får besøk av flere barn, eller alle vil på stranda.. Da bør det være rom for å tilpasse seg dette!

Hvis jeg plutselig får flere sultne munner å mette, smører jeg heller 10 skiver med gulost og skjærer gulrot i staver, fremfor å lage dobbel porsjon middag – det klarer jeg nemlig ikke!

Og hvis jeg må prioritere å gi ett av barna oppmerksomhet fremfor å lage middag, da deler jeg heller ut bananer som ventemat, mens vi alle venter på at far skal komme hjem. Så blir det sen middag denne dagen, og alle lever godt med det.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Bake, hoppe i trampolinen, plukke blomster, være på stranden (i alt slags vær) og jogge sammen med 6-åringen.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Vi har frokostbursdag! Det er veldig praktisk, fordi vi kan ordne det meste kvelden i forveien, og på selve dagen går ikke bursdagsbarnet rundt i evigheter og venter på at festen skal begynne. Vi serverer grove lapper med syltetøy, ost og bær – og selvsagt en saftig sjokoladekake med kick ass-glasur. Den vinner ingen priser for sitt utseende, men alle barna elsker den!

 

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Det siste året har jeg ikke hatt egentid, for når sistemann har sovnet og kjøkkenet er ryddet,  har minstemann våknet opp igjen. Det har vært et heftig år med 3 barn i barnehagealder, lite søvn og travle dager. Men dette visste vi jo, og jeg prøver å fokusere på at egentiden kommer tilbake. Min egentid har det siste året vært tiden jeg bruker på vei til og fra jobb, og da hører jeg på podkaster eller god musikk. Slik får jeg en pause fra alt.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Hver permisjon er jeg flink til å trille og løpe med vogn, i tillegg til å gjøre hjemmeyoga. Men det siste halvåret har livet med fulltidsjobb og tre barn vært mer enn nok (egentlig for mye), og jeg har ikke klart å få til trening. Og nå kjenner jeg at kroppen min ikke virker som den skal! Derfor har jeg bestemt meg for at NÅ må jeg i gang med trening igjen, for alles beste. Men jeg er veldig usikker på hvordan jeg skal begynne, for kroppen min er preget av tre svangerskap og barseltider, og jeg må ta mer hensyn enn før for å unngå skader. Hvis noen der ute har et passende opptrappingsprogram for en sliten mammakropp – ta kontakt!

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Min mann og jeg har ikke vært ute på date så lenge jeg kan huske! Men det er ikke noe savn, for vi er veldig flinke til å prioritere kvalitetstid sammen hjemme. Han er den personen jeg har mest lyst til å være sammen med når huset endelig stilner, og han er en romantisk type som klarer å få enkle kvelder og måltider til å bli ekstra spesielle. Det er slike kvelder som holder oss gående gjennom alt det hverdagen krever.

Tips

Tips til gode podcaster?
Da må jeg først og fremst få komme med litt egen-reklame, for i A-magasinets podkast Foreldrekoden, er jeg og min datter med i episoden om kresne barn. Den vil jeg anbefale alle å høre – enten du har kresne barn eller ikke! Psykolog Hedvig Montgomery kommer med viktig informasjon til oss foreldre når det gjelder barnas, og ikke minst vårt eget kosthold.

Jeg er en nyhets-junkie, og er avhengig av å henge med i nyhetsbildet. Samtidig har jeg ikke tid eller lyst til å henge på nettaviser. Derfor hører jeg på Aftenpodden hver uke, i tillegg til Forklart, som gir en kort forklaring på aktuelle nyhetssaker. Slik klarer jeg å holde hodet utenfor småbarnsboblen.

Instagramprofil du ofte titter innom?
Jeg liker best profiler som lærer meg noe, eller får meg til å le. @sahersourouri er psykolog og har en utrolig morsom og lærerik konto, som jeg elsker. @helsesnakk er lege og sykepleier, og er en utrolig nyttig og relevant konto! Ellers er det SÅ gøy å følge @broderiaudi og hennes morsomme og overraskende – hold deg fast – korssting.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Oppskriften min på grove pannekaker består av 3 ingredienser, og er barnas favoritt her i huset. Ellers vil jeg gjerne anbefale enkel glasert laks, som er en enkel asiatisk rett som passer barna liker, og som vi voksne elsker.

Grove scones med yoghurt er også kjempegode, kjemperaske og ikke minst basert på den yoghurten du har i kjøleskapet som har gått ut på dato.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?

Når vi har mulighet, prøver vi å gjøre noe spesielt sammen med ett av barna. Min mann har sitt opplegg som barna elsker, mens jeg – som er en byjente – har fått kaféturer til å bli veldig populært. Da tar vi med tegnesaker, leker eller bøker, og vi er alene, men sammen – helt uforstyrret. Ikke minst spiser vi is eller bolle, og jeg drikker en stor kaffe. 6-åringen velger alltid smålego, og da bygger vi utover kafébordet, uten at småbrødrene kommer og forstyrrer. 3-åringen velger et par bøker, men har den største gleden av å få spise is eller en kjeks. Slik alenetid med ett barn er veldig verdifullt for oss.

Har du noen tips til utflukter med barn?
Jeg vil tipse om å dra til en strand, selv om været ikke er perfekt. Ingenting er som en folketom strand i rufsevær! Ta på støvler og riktige klær, kjenn på havluften, se på bølgene og plukk skjell og steiner. Ikke minst: plukk søppel – så gjør dere en god gjerning for planeten også.

Beste ”småbarnshack”:
Enhver moden banan er en invitasjon til å lage noe godt, enten sammen med barna, til barna – eller begge deler! Modne bananer er perfekte til kaker, kjeks, smoothie, is, muffins – det er et hav av muligheter! Og hvis du ikke rekker det, frys bananbitene ned og bak når du har tid!

Forslag til noe søtt til barna, som kan gis med god samvittighet?
Jeg prøver meg stadig frem på å bake søtsaker som har en sunn vri, både fordi barna mine elsker søte saker, og fordi jeg selv hungrer etter noe søtt på kveldstid. Barna mine får i seg nok tilsatt sukker, så jeg synes det er gøy å lage noe de liker, som de også kan forsyne seg generøst av. Helt uten at noen trenger å ha dårlig samvittighet.

Her er et par oppskrifter som er veldig populære hos oss:
Eplemuffins med bringebær.
Ekstra gode bananlapper.
Sunne kjeks med jordbær og kokos.
Disse kan lages helt uten tilsatt sukker, de er fulle av sunne, gode ingredienser og smaker HERLIG! Send dem med som en godbit i matpakken, og du blir den beste mammaen i verden!

Les om andre småbarnsforeldre  Sjekk ut bloggen til Rose her, eller følg henne på Instagram her.

 

Legg igjen en kommentar