Småbarnsforeldre forteller

Tor-Arne aka @strikktilbabyen

Tor-Arne Gyth er 28 år, gift, pappa til Olivia på 13 uker, bor i Tromsø og jobber som lærer. Det er mye som er spennende med Tor-Arne, men det at han strikker klær til Olivia topper listen for min del. Han lærte seg nemlig å strikke i januar, motivert av den lille datteren som da lå trygt inne i magen til mammaen sin. Her får du blant annet tips til hvordan du kan lære deg å strikke, i tillegg til at du får lese om Tor-Arnes hverdag med baby, strikking og vegansk middag.

Strikk til babyen

Du lærte deg å strikke i januar 2019, og strikker allerede plagg som ser ganske så avansert ut. Hvordan har du lært deg å strikke?
Jeg er så heldig at jeg har en kone som er veldig flink til å strikke og som har lært meg det aller meste i strikkeverden. I starten motiverte hun meg mye, men hjalp meg enda mer. Steg for steg har jeg blitt mer og mer selvstendig med strikkingen. Det er lett å gå lei hvis man gjør mye feil og ikke har noen som kan hjelpe og forklare hva som har skjedd. Etter hvert har jeg oppdaget at enkelte mønster fort kan se vanskelig ut, men når man kommer i gang går det rimelig greit.

Hvorfor ville du lære å strikke?
Først og fremst ble jeg motivert av at vi ventet en datter og at jeg kunne strikke til henne. Like mye var jeg motivert av at jeg og kona kunne ha en felles koselig aktivitet mens babyen lå i magen, at vi kunne forberede oss på foreldrelivet sammen.

Tips til andre pappaer (eller mammaer) der ute som vil lære seg å strikke?
Start med lav vanskelighetsgrad, men det er viktig å starte med noe du selv synes er fint.
Tenk også litt på hva som motiverer deg til å starte. For min del synes jeg det er helt fantastisk å kunne kle på lillejenta vår et plagg som jeg selv har laget. Jeg gleder meg til hun lærer seg å prate og kanskje forteller alle vennene sine i barnehagen at «det er pappa som har laget denne kjolen»!

Hvilke plagg/oppskriften bør en begynne med?
En klut. Det kan kanskje virke kjedelig og unyttig, men det krever ingen oppskrift og man kan øve seg på å strikke rettmasker. Etter det bør man nok utfordre seg selv gradvis mer og mer med enkle plagg som er litt mer tekniske. For eksempel ei bukse. Enkelte «nybegynner»-bøker har mange fine og enkle oppskrifter.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Vår morgen starter som regel med at babyen lager lyder for å fortelle oss at hun er våken. Da våkner hunden og springer glad fram og tilbake på gulvet for å fortelle oss at også hunden er våken. Da står jeg opp og skifter bleie på babyen før kona mi ammer henne. Så lufter jeg hunden, før jeg kommer inn og møter en smilende baby og en smilende kone som sitter og leker med grimaser og lyder.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Vi lager for det meste veganske middager og forsøker å spise sammen mens det er varmt. Men babyen kan fort være sulten akkurat idet middagen er ferdig, og da ender vi opp med å spise på skift. Olivia drikker melk til middag.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Jeg synes vi fordeler husarbeid forsvarlig, og vi hjelper hverandre med å få hverdagen til å gå rundt. Etter babyen ble født har det naturlig nok blitt litt mindre tid til våre egne interesser (for eksempel mindre strikketid), så vi har bestilt oss en robotstøvsuger for å lette mengden husarbeid litt. Per nå går det likevel veldig greit uten noe ekstra hjelp.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Aksepter at du må bruke litt mindre tid på deg selv, og litt mer tid på babyen og hverandre.

Med Olivia

Hva er det gøyeste du gjør sammen med Olivia?
Å være til stede når hun plutselig har lært nye ting. Å se henne sovne i hendene mine, det er kanskje ikke direkte gøy, men veeeeldig koselig.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Det er lite egentid på planen etter babyen kom. Men når hun sover på kveldstid, så blir det tid til litt strikking og litt serier/film/fotball.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
For tiden har jeg ikke helt kommet meg ut av sommerferierutinene, så ingen trening akkurat nå. Bærer babyen en del da, hvis det telles som trening?

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Vi har vært på både restaurant og hotellbesøk allerede. Vi bruker å trille tur før vi skal på restaurant, og da kan vi være så heldige at babyen sover gjennom hele måltidet. Hvis ikke, blir også babyen invitert på middag.

Har du noen «guilty pleasures»?
Det må nesten være strikking.

Tips

Tips til gode serier?
Arrested Development (sesong 1-3)
The Handmade’s Tale
Black Mirror
Last Week Tonight (selv mange av de tidligere sesongene er fortsatt dagsaktuelle)

Tips til gode podcaster?
«Knitsonik» er en merkelig favoritt jeg har blitt introdusert for.

Tips til gode bøker?
«When breath becomes air» – en sterk, men veldig god selvbiografi.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Pupp.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Vaffelsøndag er noe jeg håper på å føre videre fra da jeg var barn, men vi må nesten vente til hun blir gammel nok til å spise fast føde.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Til besteforeldrene hennes.

Beste ”småbarnshack”:
Å rullere på lekene, slik at babyen får «oppdage» lekene på nytt og kanskje husker de når den ser de på nytt, ved for eksempel å bytte mellom 2-3 uroer.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Følg ham på instagram her.

 

Legg igjen en kommentar