Småbarnsforeldre forteller

Maria

Maria Skarstein Schytt er 35 år, gift, bor i Larvik og mamma til Linnea 13, André 11, Benjamin 9, Jonatan og William 6 (tvillinger), Edvin 3 og Ellinor 2 år. Her får du et innblikk i hverdagen til syvbarnsmammaen som for tiden er hjemme med de fire yngste barna, samt mange gode tips til alt fra planlegging av hverdagen, å putte hamburgeren til de minste i et kaffefilter for å unngå gris og om å våge å velge det du mener er best for deg og din familie.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Vi står opp rundt klokken 06.30. Til frokost spiser vi Biola med frokostblanding, kaffe og brødskiver.

Har dere klare oppgaver eller tar dere hver morgen som den kommer?
Alle vet hva de skal gjøre om morgenen. Skolebarna er så store nå at de lager frokost til seg selv, smører niste og pakker sekkene. De minste barna er hjemme med meg og har det ikke travelt om morgenen.

Hvordan fordeler dere levering og henting i barnehage og på skolen? De minste barna er som sagt hjemme, så de skal ikke hentes. Skolebarna hentes hver dag kl. 14 av meg, men til høsten blir det annerledes for da korresponderer bussene slik at de ikke trenger å hentes.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?
Siden jeg er hjemmeværende, er det jeg som tar det. Hvis jeg er syk selv, er det mannen som er hjemme.

Hvem lager middag, når klokken spiser dere og hva spiser dere?
Stort sett er det meg i hverdagen, men mannen lager middag innimellom han også.  Vi spiser stort sett rundt kl. 17. Av og til bytter vi om på middag og kvelds om det er avtaler på ettermiddagen. Middagen består av noen enkle hverdagsmiddager, og så litt ekstra kos på fredag og helgedagene. Vi har noen gjengangere som ulike supper, fiskekaker, spagetti, taco, pizza o. l., og prøver å lage mest mulig fra bunnen av.

Hva gjør dere mellom henting på skolen og legging?
Da er det lekser, lek, middag, pianotimer, handling, høytlesing og litt kreativitet. Vi prøver å ikke ha noe skjermtid i ukedagene, og merker at barna leker bedre av det! Vi har ikke lagt opp til mange aktiviteter, vi prøver å finne på ting sammen. Noen har gått litt på turn og ellers satser flere på piano.

Når klokken legger barna seg?
De minste rundt 19.30 tiden og de eldste rundt 21, eller senere. Leggingen tar altså litt tid her i huset, og når man begynner å få tenåringer i hus, blir det ikke så mye alenetid om kvelden lenger.

Hvordan fordeler dere husarbeid?
Vi samarbeider om det. De store har noen faste oppgaver på kjøkkenet, gå ut med søppel o. l. og får ukelønn for det. De minste prøver vi å lære å rydde opp lekene etter seg. Mannen er god til å vaske gulv, kjøkken og bad. Jeg er god til å rydde, sortere og organisere. Synes vi er et godt team!

Hvordan strukturerer du hverdagen?
Jeg er avhengig av å skrive alle avtaler opp i kalenderen på mobilen. Så skriver jeg de opp på en ukestavle på kjøkkenet hver uke, slik at alle kan se det. Jeg elsker alle slags lister; middagsliste, handleliste, to-do liste, liste over ting vi trenger, ting vi skal selge osv.

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?
Det kan stresse meg med alt som skal ordnes, avtaler, kjøring og organisering. Det hjelper meg veldig å ha alt skrevet ned. Da kommer i hvert fall ikke noe overraskende på. Av og til trenger jeg å be om hjelp, andre ganger må jeg kanskje si nei og rydde plass i kalenderen.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Ha planlagt og handlet inn til ukens middager! Sparer både tid og penger på det. Ha skrevet opp alle avtaler som bursdager osv. i kalenderen så alle vet hva som skjer hver ettermiddag.

Kjenne etter hva du selv og familien kan klare å være med på! Hvordan har dere det? Hvordan ønsker dere å ha det? Kan noe kuttes ut?

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke?
Jeg kombinerer det å være hjemme med de minste og å jobbe i mannens firma med regnskapet. Jeg kan styre selv når på dagen jeg jobber, så det er forskjellig uke til uke. Noen ganger er det best å jobbe litt på kvelden etter leggetid. Setter veldig pris på å ha så fleksibel hverdag og mye tid nå mens jeg har mange små!

Hjemme med fire barn?
Ja, det er bare de to eldste barna som har gått i vanlig barnehage. De andre har gått/går med meg i åpen barnehage og diverse andre tilbud for barn og foreldre som er hjemme på dagtid.

Vi benytter oss av en flott åpen barnehage med mange store barn i alderen 4-6 år. Så bruker vi biblioteket regelmessig, som har en veldig fin lekekrok for barna med tegnesaker, puslespill og leker. Vi er veldig priveligerte som kjenner mange andre barn som ikke går i barnahage, så vi får ofte besøk/drar på besøk eller møtes med andre i en park/lekeplass. De siste ukene har en gjeng fra åpen barnehage møttes fast en dag i uka hos en som har en stor hage. Alle tar med egen niste, barna leker og koser seg og vi voksne får truffet noen andre voksne! Ellers har vi investert i en god del hobbysaker som perler o.l. som barna bruker mye tid på inne. Ute i hagen har vi god boltreplass, og leker som trampoline, trøbiler, lekehytte, lekeapparater og fotballmål. Vi benytter oss også av skogen rett i «bakgården».

Er ikke det slitsomt å være hjemme med fire barn hver dag?
Noen dager er jeg mer sliten enn andre dager, men jeg liker livet vi har «skapt oss».

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Spille spill, tøyse og fjase, danse i stua eller ta med bare ett av barna på noe.

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med barna?
Vært ute på tur!

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt barna og har du tips til hvordan en skal håndtere det?
Jeg er nok stresset de ettermiddagene jeg er ekstra sliten, for da kan det overvelde meg med alle henvendelsene, behovene og gjerne noen sutrete barn i tillegg. Det hjelper hvis jeg gjør ting ekstra sakte, én ting om gangen og prøver å snakke ekstra rolig. Noen ganger trenger jeg å sette på tv’en for de små, slik at jeg kan lage middag i fred eller hjelpe noen med leksene. Så selv om vi unngår skjerm i hverdagene, er det ingen regel uten unntak!

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Vi har prøvd litt forskjellig; lekelandbursdag, kinobursdag, akebursdag og vanlig fest hjemme. Synes det har vært koseligst med fest hjemme hvor barna først har vært ute og fått ut noe energi og aket eller lekt, og så inn og spise kaker etterpå.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Jeg har ikke så veldig mye egentid, men jeg trenger noen ganger veldig å få være litt alene og da går jeg enten på rommet for å lese, høre på musikk eller scrolle på mobilen, ellers så går jeg meg en tur. Jeg liker godt å være sammen med gode venninner en kveld her og der! Det gir meg utrolig mye og er veldig viktig for meg.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?
Skulle gjerne vært mer sammen med ett barn om gangen! Det er alltid veldig koselig og vi pleier å ta med ett barn på en kjøretur eller på butikken i hverdagen, men skulle gjerne hatt mer kvalitetstid med hver enkelt.

Får du presset trening inn i hverdagen?
Lite av det dessverre! Skulle gjerne gått/løpt mere. Rett og slett mer hverdagsmosjon. Ikke klar for å melde meg inn på noe treningssenter enda.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Vi har ikke besteforeldre i nærheten, så vi er blitt gode på hjemmedater, siden det er sjelden vi har barnevakt for å gå ut på date. Av og til lager vi middag for to etter at barna er lagt, eller vi kjøper takeaway. Vi ser gjerne en serie eller film eller bare prater sammen. Vi har hatt det sånn at onsdag er datekveld. Av og til faller det bort, men fint å ha en fast kveld til oss to hvor vi skal gjøre noe hyggelig sammen! Ikke lov å snakke om barna, barneoppdragelse eller problemer den kvelden!

Gjester til middag, hva serverer dere?
Gjerne noe i ovnen som kyllingpai i langpanne eller kyllinglår med tilbehør. Pizza, kyllingsalat med focaccia eller en gryte eller suppe er også gjengangere når vi får gjester.

Har du noen «guilty pleasures»?
Hmmm, svak for gjærbakst og søte saker. Er ofte og snoker etter noe søtt i skapene på kveldene når jeg er trøtt, men har mye å gjøre.

Tips

Tips til gode bøker?
Jeg har lest mange bøker om foreldrerollen og barneoppdragelse. Jeg vil oppfordre til å lese forskjellige bøker om temaet, for man kan få mange gode tips, og om man ikke er enig i alt, så får man reflektert over hvorfor man tenker og mener som man gjør. Akkurat nå leser jeg “Foreldremagi” av Hedvig Montgomery.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Hjemmelaget tomatsuppe, pølser og ferdig potetmos, lapskaus fra pose med pølsebiter i, pasta med fløtesaus med skinke og sopp.

Din beste oppskrift:
Det må være laksesuppe med focaccia med rosmarin. Den suppa liker alle i familien, og det er hyggelig å servere fisk og grønnsaker til barn som smiler!

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Hver fredag pleier vi å unne oss noe godt etter skolen, gjerne hjemmebakt, for å feire at det er helg! Om kvelden er det ofte en familiefilm med popcorn i stua. Vi er glad i å feire alt som feires kan! Så vi markerer for eksempel skolestart med en fest med god mat og kaker og gaver til den som skal begynne på skolen. Gjerne klær og utstyr til skolen som vedkommende trenger og skulle fått uansett, men det er jo myyye koseligere å få det pakket inn!

Har du noen tips til reisemål med barn?
Vi har ikke reist langt med barn, men vi elsker å dra til Danmark og Sverige. Vi har hatt mange fine camping- og hytteturer der og i Norge. Håper en dag å få besøkt Nord-Norge!

Beste ”småbarnshack”:
Vi fryser ned smoothie, ananas og vannmelon om sommeren, så vi kan spise sunn is. Når vi spiser hamburger, putter vi den oppi et kaffefilter til de minste barna, så unngår vi at alt faller ut.

Andre ting du tenker at andre småbarnsforeldre kan like å lese om?
En oppfordring jeg har er; våg å velge det du mener er best for deg og din familie! Man må ikke velge som alle andre, man kan skape det livet man selv ønsker! Vi har tatt noen annerledes valg når det gjelder både størrelsen på familien og hva vi ønsker å bruke tiden vår på – og vi synes vi har et godt liv!

Sjekk ut instagramprofilen til Maria på @mamma_til_7. Du kan lese om andre småbarnsforeldre her.

One Comment

Legg igjen en kommentar