Småbarnsforeldre forteller

Iselin

Iselin Hjetland er 32 år og bor i Sandviken i Bergen sammen med samboeren Ørjan, datteren Sanna på 1 år og 8 måneder og en 14 år gammel chihuahua. Hun jobber som kranfører og dekksarbeider hos Equinor, hvor hun jobber en uke offshore og er 5 uker hjemme. Har får du tips om blant annet helgekos med Fuel box, om å være ett ekstra år i permisjon med kontantstøtte og mange gode serietips.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere? 
Vi står opp når Sanna føler for å våkne. Det kan være alt i fra klokken 6 til klokken 9. Klokken 8 er absolutt min favoritt, da hun er hjemme med meg og ikke skal leveres i barnehagen. Bleieskift og rent tøy må på, før vi setter oss i sofaen med dyne, vannflaske og kikker litt barne-tv mens vi prøver å våkne.

Til frokost spiser vi Axa sin Simply Great Granola med blåbær, dadler og kardemomme. Hun var så innmari lei av Nestle sin babygrøt på slutten og elsket min granola, så da ble det sånn. Og en bøtte med kaffe til ho mor….

Har dere klare oppgaver eller tar dere hver morgen som den kommer? 
Siden jeg jobber 50% offshore (1 uke på plattform og 5 uker hjemme), er det jeg som er hjemme med henne hver dag og tar alle oppgavene på morgen siden Ørjan skal på jobb. Han lufter vår skrullete, 14 år gamle chihuahua før han drar.

Hva fyller du og Sanna dagene med når du ikke er offshore?
Vi koser oss og tar det rolig her hjemme på morgenen med kaffe og God Morgen Norge. Når  Sanna blir trøtt og skal ha sin første lur sover hun i vognen mens jeg triller opp Fløyen med podcast på øret. Synnøve og Vanessa´s podcast er den aller kjekkeste. Fint å kunne sone ut med noe helt annet når man er med et barn hele dagen. Deretter går vi i lekeparken dersom det er bra vær. Noe det sjelden er, så vi går veldig mye i Åpen Barnehage slik at Sanna får fartet litt rundt og sosialisert seg litt. Åpen barnehage er et helt fantastisk tilbud for oss einstøingene som ikke har barna i barnehagen ennå.

Hvem lager middag og når kl. spiser dere?
Vi bytter litt på å lage middag. Hva vi lager kommer litt an på hva vi har av matvarer i huset. Ørjan har sine retter og jeg mine. Vi spiser middag sånn 16:30 – 17:30-ish.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Vi starter gjerne med noe godt på mandagen, bare for å gjøre den dagen litt mer kosete. Retter som ofte kan stå på menyen hos oss er

  • torsk i tomatsaus, med urter, creme fraiche, parmesan og ris
  • Kylling, pasta og salat med pesto-fløtesaus
  • Ovnsbakt laks med løk, purre og soya
  • Taco(mye taco)
  • Fiskekaker
  • Biffsalat
  • Hjemmelaget pizza på fredagene
  • Biff med soppstuing, salat og søtpotet på lørdagene
  • Pasta med kjøttsaus på søndagene.

Det herligste karbo-liv, men det er lite ferdigmat og vi er gode på å lage mat fra bunnen av.

Hva gjør dere på ettermiddagene?
Om sommeren går vi gjerne en tur i parken når det er vær til det(typ to ganger i året her i Bergen), ellers ser vi barne-tv, tegner og tar et bad i badestampen.

Når klokken legger Sanna seg?
Sanna legger seg litt før Vestlandsrevyen på NRK begynner, altså litt før klokken 19. Trekker leggingen ut, må vi sette Vestlandsrevyen på pause, slik at vi virkelig kan kose oss med den når gulltopp er lagt.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp? 
Ingen faste regler her. Jeg vil vel si at jeg gjør mest, siden det er jeg er mye hjemme på dagtid når jeg ikke er offshore. Jeg blir stresset av rot og må alltid rydde før vi skal ut av huset. Så du kan si det er innmari mye rydding og vasking for tiden, fordi noen (Sanna) eeelsker å rote! Jeg er også opptatt av at det skal ryddes og vaskes til helgen, samt helst støvsuges hver dag og alltid ryddes helt opp etter hvert eneste måltid.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner? 
Jeg tror at vi er i en litt unik posisjon siden jeg aldri kommer til å være i en 9-16 jobb. Derfor har vi alltid muligheten til å ta oss litt bedre tid enn de med vanlige jobber. Det er viktig å være rause med hverandre, unne hverandre fritid til trening og venner. Ta litt lett på ting og ikke gjøre så store nummer ut av alt. Hos oss hjelper det veldig at Ørjan handler slik at jeg slipper å styre med det samtidig som jeg har Sanna. På den måten er kjøleskapet til enhver tid fullt og vi kan mekke oss det vi ønsker. Vi forresten anbefale appen “Bring!” hvor begge kan legge inn ting som må handles, og man “krysser ut” etter hvert som en handler.

Jobb

Hvordan er turnusen din?
Jeg jobber for tiden 1 uke hver sjette uke. Jeg har valgt å gå ned i stilling dette året for å være hjemme med Sanna. Når hun begynner i barnehagen kommer jeg til å begynne i full jobb igjen, som vil si at jeg jobber 2 uker offshore og har 4 uker hjemme på fri.

Hvordan er arbeidshverdagen din? 
Når jeg er offshore jobber vi 12 timers skift enten på dag eller nattskift. Vi jobber fra 07:00 til 19:00. Etter jobb spiser vi, trener hvis jeg orker, og så ser jeg alle de seriene som jeg vet at Ørjan ikke orker å se (les: bloggerne++)

Har du endret deg som arbeidstaker atter at du fikk barn?
Ikke sånn voldsomt, men jeg tenker kanskje enda mer risiko og konsekvens rundt det jeg gjør. Det er desto viktigere å komme hjem like hel.  Det sitter lengre inne å si ja til overtid fordi jeg heller vil prioritere familien. Og det kommer selvfølgelig til å være ekstra tøft å måtte jobbe i høytider som jul, påske, bursdager, første skoledag også videre.

Med Sanna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med Sanna?
Det må være helgene når Ørjan har fri og vi finner på noe sammen alle tre. «Bylørdagene» er de beste, da drikker vi kaffe på sengen, tar det helt kuli, og spiser lang digg frokost. Vi går gjerne en tur på Fløyen, før vi loffer en tur i byen på cafe kikker litt. Sanna har også en oldemor, tante, onkel og nevø på Nordnes som vi pleier å besøke. Da tar vi alltid med sjokoladecroissanter og får servert herlig kaffe hos oldemor. Ellers går vi gjerne på langrenn når vi drar til Voss, da ligger Sanna i pulken og vi raster med kakao og appelsiner.

Hvordan er en barnebursdag hos dere? 
Sanna har bare hatt en bursdag, da ble det servert hot dogs, kaker, fruktspyd og bakst i flere omganger. Vi har innmari store familier på hver vår side, både Ørjan og meg har fire søsken hver, og Sanna har 11 søskenbarn.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Ørjan trener fotball mandager og onsdager, så da er det gjerne tirsdager og torsdager jeg legger planer. Da gjør jeg litt forskjellig egentlig, har ingen faste rutiner (som må være den røde tråden i dette intervjuet), men jeg trener innimellom på Barrys Bootcamp, spiser ute med venner, reiser på besøk til venninner,går en kino eller drar på teater som jeg for eksempel skal i morgen. Vi er også flinke på å invitere felles venner på middag her hjemme i helgene. Jeg liker også å lufte meg en tur ut på byen med venninner en gang i blant.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Jeg synes det er veldig mye lettere å komme seg på trening på dagen enn det er på kvelden, på kveldstid er det mye tyngre å komme seg ut. Jeg er tidenes støttemedlem på Sats fordi Sanna ikke liker å være i barnepassen der. Derfor er det så mye enklere å bare spurte opp på Fløyen når hun skal sove nå på vinteren. På sommerstid blir det gjerne en tur opp Stoltzen den bæremeis. I tillegg blir det gjerne en tur på Barrys Bootcamp med venninner. Ørjan trener styrke i lunsjen på jobb, noe som er veldig lurt, fordi da slipper han å komme seg ut på kvelden.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Der er vi litt gode syns jeg, vi lager alltid god mat i helgene. Noen ganger kjøper vi noen utrolig gode franske oster fra Colonialen med tilbehør og en god vin. Da er TV-en avslått og bra musikk på. Jeg ønsket meg også samtaleboken “Fuel box” til jul som inneholder mange spørsmål til partneren om ting man kanskje ikke reflekterer sånn voldsomt over i hverdagen. Man må aldri slutte å bli kjent med partneren sin.

Har du noen «guilty pleasures»?
Sjokolade og lakris! Jeg må ha det; helst hver dag! Det er helt utrolig, men man er jo altså så mye hjemme etter at man får barn og da er det serie og sjokolade som er livet(selv om jeg prøvde å tøffe meg med franske oster og teater her i sted).Det går for det meste joggebukser, pledd, duftlys, tv-serier, mat og snop. Vi har sett ALT av serier.

Tips

Tips til gode serier?
Om jeg har ja, hvor skal jeg begynne?

HBO:
The Handmaid’s Tale
True Detective
Game of Thrones
Escape at Dannemora
Big Little Lies
The Duce
Sharp Objects
Taboo

Netflix:
Marcella
The Sinner
You
The Fall
Bodyguard
Mindhunter
Broadchurch
The Affair
Orphan Black
Luther
Sex Education
The Valley

NRK:
The Bold Type (jenteserie)
Heimebane
Broen

Tips til gode podcaster? 
Synnøve og Vanessas podcast
Andersen og Jakobsen
Harm og Hegseth
Lørdagsrådet

Tips til gode bøker? 
Akkurat lest ferdig “Nei og atter nei” av Nina Lykke, den var veldig vittig og lettlest.
Arv og Miljø av Vigdis Hjort
Meg eier Ingen av Åsa Linderborg

Instagramprofil du ofte titter innom?
Følger alt for mange på insta og det er alt i fra venner, interiør, moteblogger, magasiner, butikker, jodel, noe kunst og jysla mye mems, “norske hemmeligheter” og 730.no

Din beste oppskrift:
Kylling med pestosaus, pasta og salat;

Du trenger:
Kyllingfilet
Soyasaus
Sursøt saus
Matfløte
Pesto
Parmesan
Pasta
Salt
Pepper

Slik gjør du:

Kyllingen:
Del kyllingfiletene i biter og mariner dem i litt soyasaus i ca. 30 minutter. Hell av overflødig soyasaus før du steker kyllingen. Når kyllingen er stekt heller du till soyasaus og litt sursøt saus over.

Sausen:
1. Varm fløten i en liten kasserolle og ha litt revet parmesan oppi. Smak til med noen teskjeer med pesto, samt salt og pepper. Rør om til sausen tykner.

Salat:

Freestyle salaten ut i fra det du liker.  Vi har som oftest med salat, mais, agurk, paprika, fetaost, Cherry tomater og balsamico i.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Kaffe på sengen og lange frokoster i helgene må være en av våre aller koseligste tradisjoner.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Jeg synes Spania har vært veldig fint og lett å reise til. Moren min har leilighet der og det gjør det veldig mye enklere i forhold til å lage mat og slikt. Det er tilrettelagt for barn både med lekeparker og på spisesteder. Bestill alltid hotellrom eller leilighet med terrasse sånn at dere kan sitte litt ute og «vine» på kveldene.

Småturer her i Norge har også vært helt topp. I tillegg er det hyggelig med hyttetur i Hardanger med turer og bading, påske med søskenbarn og skattejakt på Radøy og til bestemor på Voss med skiturer og friluftsliv.  Det er ikke de dyre turene til Disney World barna husker, det kan like gjerne være en telttur i hagen de setter like så stor pris på.

Beste ”småbarnshack”:
Vi har oppvaskmiddelet våres på pumpeflaske, det ser penere ut og det er veldig mye enklere.  Jeg vil også anbefale en TV-boks hvor man kan starte nyheter og God Morgen Norge forfra og spole forbi all reklamen.

Andre tips?
Jeg vil gjerne slå et slag for kontantstøtten og det å være et ekstra år hjemme før barnehagestart. Jeg forstår veldig godt at det ikke lar seg gjøre for alle, men det er virkelig en tid man aldri får igjen. Kontantstøtten er nå på 7500kr og varer bare fra barnet er 13 mnd til 24 mnd og utbetales kun dersom barnet ikke er i barnehage. Med 50% stilling, kontantstøtten og barnetrygden har det gått veldig fint for oss.

Samboeren min har hatt gradert pappapermen for hver tur jeg har vært offshore. Jeg tenker at det er lett å tenke at man ikke «har råd» til det, men man kan også velge å prioritere annerledes. Sløyfe sydenturen, betale kun renter på huslånet det året, ikke ha noen dyr bil også videre.

Legg igjen en kommentar