Småbarnsforeldre forteller

Ane

Ane er 38 år, gift med Christoffer og mamma til Emily på 6 år og Jacob på 3 år. Hun bor i Oslo og jobber som forretningsutvikler hos Gjensidige Forsikring. Her kan du blant annet lese om gode hverdagsrutiner, apper for gjøremål og handlelister, om å lage seg egne tidsfrister på jobb for å få unna oppgaver, kjærestetur med én overnatting og oppskrift på sunn bananmilkshake som barna vil elske.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Vi står opp mellom kl. 6 og 7, og tvinges som regel opp av barn som roper før vekkerklokken. Hva vi spiser til frokost varierer, men alt fra smoothie med havregryn, havregrøt, pannekaker, havregryn med melk eller annen type frokostblanding.

Har dere klare oppgaver eller tar dere hver morgen som den kommer?
Vi bytter som regel på at den som ikke følger opp barna lager frokost, matpakke, rydder mm, men samarbeider som regel om begge deler for å få det til å gå.

Hvordan fordeler dere levering og henting i barnehage og på skolen?
Vi har faste dager som vi leverer og henter, men tilpasser litt ukentlig etter hva som passer best i forhold til møter og frister på jobb.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?
Hvis begge har møter/avtaler så deler vi dagen i to, hvis ikke pleier vi ta annenhver dag.

Hvem lager middag og når spiser dere?
Vi bytter på det. Det som fungerer best er om den som ikke henter barna drar hjem og starter på maten, men får ikke alltid til det så da lager den som kommer hjem med barna mat. Det fort litt kaotisk. Vi spiser i femtiden.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Mandag: Enkel wok, stekt ris eller det som finnes i kjøleskapet mandag

Tirsdag: Kjøttboller, pasta og brokkoli

Onsdag: Pasta bolognese

Torsdag : Laks eller torsk, fiskekaker til barna

Fredag : Taco, lasagne eller hjemmelaget pizza

Helgen: Salmalaks med hakket koriander, vårløk, avokado, ingefær og ponzusaus

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Spiser middag og rydder. Deretter leker vi med togbane, biler, spiller spill, tegner, danser

Til kveldsmaten får de se på i-pad/barne-TV, deretter er det bading og legging. De er i seng mellom kl. 19 og 20.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Vi har tidligere hatt aupair og det hjalp veldig på hverdagslogistikken. Nå jobber vi litt med å finne strukturen, men det som ser ut til å fungere best er klare ansvarsområder/ sone inndelinger slik at man fordeler hvem som har hovedansvar for kjøkken, klesvask, bretting, rydding av leker med mer.

Hvordan strukturerer du hverdagen?
Veldig avhengig av lister av ulike slag og fyller også inn det jeg må huske å gjøre den dagen i kalenderen både jobb og privat.

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?
Morgenkaoset er stressende. Nytter ikke nødvendigvis å starte dagen så mye tidligere heller for barna blir enda surere av å bli vekket og få mindre søvn. Det hjelper å gjøre klart det som er mulig kvelden før (f.eks legge frem klær, lage matboks, tømme oppvaskmaskinen, dekke på til frokost mm) Ting som tar 5 minutter uten barn tar ofte 30 minutter med barn JÅ lage middag alene med sutrete og slitne barn er også krevende, så pleier ofte ta med en liten matbit/snacks når vi henter i barnehagen eller sette frem grønnsaker før middag for å få opp blodsukkeret.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Vi prøver å planlegge middager for en uke og storhandle en gang i uken på kolonial.no. Bruker «our Groceries» appen for å samle opp gjennom uken hva vi må handle inn. Har også hørt at Wunderlist og Min familie appen fra telenor fungerer bra. Vi pleier også å snakke også gjennom uken på søndag for å være sikre på at vi er enig om henting og levering, middager, aktiviteter og andre gjøremål/planer.

Jobb

Når og hvor mye jobber du?
Kommer som regel på jobb mellom kl. 8 og 9 avhengig av om jeg leverer barna i barnehagen. Jeg har en vanlig arbeidsuke på 37,5 timer, men må ofte jobbe litt kveld så da blir det fort ca. 45 timer.

Må du jobbe hjemmefra på kveldstid?
Som regel må jeg ta igjen det jeg ikke rakk på dagtid så blir ofte 1-2 timer på kvelden 3-4 kvelder i uka. Starter som regel når barna spiser kveldsmat og ser på I-Pad og så fortsetter jeg litt etter leggetid. Pleier som regel å ta fri fredag kveld og lørdag J

Hvordan prioriterer du hva du skal bruke tiden din på når du er på jobb?
Jeg har ofte frister som jeg må forholde meg til, så jeg starter på det som haster mest, men prøver også å være flink til å sette av litt tid hver dag til de mer strategiske oppgavene som man må jobbe med over lengre tid. Det er altfor lett at dagen forsvinner til adhoc oppgaver og møter.

Har du endret deg som arbeidstaker atter at du fikk barn?
Ja definitivt! Før jeg fikk barn jobbet jeg enda lengre dager på kontoret, men nå er jeg veldig streng med hva jeg bruker tiden på: korter ned lunsjpauser og tar kaffepausen foran PC mens jeg jobber. Jeg får gjort mye på tiden jeg har ettersom jeg vet jeg må dra for å hente i barnehagen eller lage middag. Lager meg ofte tidsfrister på ulike oppgaver f.eks dette må jeg starte med kl. 14.30 for å bli ferdig til 16.00 i dag J

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Felles aktiviteter som slalom, langrenn, skøyter, aking eller andre uteaktiviteter.

Hva er det kjedeligste du gjør sammen med barna?
Jeg blir fort rastløs av å sitte på gulvet og leke med togbane eller biler. Liker best å leke med barna når vi skaper noe, som for eksempel bygge lego, perle et smykke, spille et spill eller lage puslespill.

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med barna?
Uteaktiviteter som ski eller tur med bål o.l. Vanskelig å få plass til det i hverdagen så blir mest i helgene.

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt barna og har du tips til hvordan en skal håndtere det?
Jeg blir stresset når det er mye som skal gjøres hjemme og barn maser. Prøver å forventningsstyre dem på forhånd og forklare at jeg ikke er så tilgjengelig på forhånd, men hjelper ikke alltid – spesielt ikke når de selv er slitne og trøtt og har behov for mat raskt.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Vi har prøvd både ettermiddagsbursdag på hverdager etter barnehagen og helgebursdager.

Begge deler funker, men opplever at det fungerer bedre med mindre grupper 10 vs. 17 og ha en klar plan for bursdagen. Ta i mot gjester, flasketuten peker på med åpning av presanger, pølsebod og kake sittende ved bordet, felles aktivitet rett etter maten som halen på grisen, deretter litt frilek før godteposen ved skattejakt eller fisking i trapp. Pleier kjøre disco dans etter godteposen og sist avsluttet vi med TV for å roe litt ned før foreldre kom for å hente J

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Det blir veldig lite egentid og er vel det jeg savner mest i denne perioden av livet. I hverdagen prøver vi å se en serie før leggetid ca. 21-22. I helgene burde vi vært flinkere til å sette av litt tid, men mesteparten av tiden går til aktiviteter med barna og husarbeid. Skviser inn litt venninnetid ca. en gang i måneden etter jobb eller på kvelden etter at barna er lagt. Trening blir det dessverre veldig lite av, men håper å finne mer tid og energi til det etter hvert som barna blir eldre og litt mer selvstendig.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?
Trent, vært sosial med venninner, brukt mer tid med storfamilien, reist, dratt på SPA/egenpleie, lest bøker og slappet av 🙂

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Dessverre altfor lite. Har innimellom fått til noen styrketimer på jobben ellers så burde jeg klart å finne mer tid til å jogge en tur eller gå på ski, men foreløpig ikke knukket koden.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Veldig glad i å se en god serie sammen med mannen på kveldene. Hvis vi har barnevakt setter vi pris på å gå ut å spise middag for å nyte maten uten forstyrrelser. I stedet for å reise til en annen storby som ofte krever litt mer logistikk så har vi tatt et par helger på hotell med kun 1 overnatting og det gjør godt J

Gjester til middag, hva serverer dere?
Blir som oftest noe som ikke krever så lang tid til forberedelse. Er veldig glad i ovnsbakte retter som «lager seg selv» eller ulike varianter av rå salma.

Har du noen «guilty pleasures»?
Corona med lime eller et kaldt glass hvitvin på fredagskvelden med peis. Er også litt for glad i den smågodtposen med sure og salte ting og Cola.

Tips

Tips til gode serier?
Big little lies, Homeland, Helt perfekt, Solsidanog Unge lovende

Tips til gode podcaster?
Mammajobber, Familieliv, Foreldrerådet, Bra damer, Fredagspoddenog Tusvik & Tønne

Tips til gode bøker?
Hjerteforeldre, Foreldremagi, Drageløperen, Generasjon Prestasjon og The subtle art of not giving a fuck

Tips til gode blogger?
Småbarnsforeldre og Trines Matblogg

Instagramprofil du ofte titter innom?
Mest på scrollern, men går mye i venner, mat, reise, småbarnstips, interiør og kjendiser J

Forslag til raske barnevennlige middager:
Fiskekaker med wokede nudler og grønnsaker

Salmalaks med avokado, mango, ris og soyasaus

Torskepinner med båtpoteter, råkostsalat og sweet chillisaus blandet med majones

Din beste oppskrift:
Taco med meksikansk vri – marinerte biffstrimler, hjemmelaget tomatsalsa, mangosalsa, guacemole, syltet rødløk, kål med mer, samt ulike varianter av rå salma

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Roligere morgener i helgen med kosestund i sofaen og felles familiefrokost/lunsj med nybakt brød eller rundstykker.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Hoteller med barneklubb som f.eks Lopesan Baobab Resort og Avra Imperial Hotel
Geilo året rundt
Sørlandet på sommeren

Beste ”småbarnshack”:
Bananmilkshake: Frosne bananbiter og havremelk i smotthiemaskin

Bær smoothie med havregryn: frosne bær, biola, eplejuice og havregryn

O’boy pulver på vaniljeis

Har lyst å begynne lage delikate grønnsaksspyd for å motivere til å spise mer grønnsaker

Les om andre småbarnsforeldre her

Legg igjen en kommentar