Småbarnsforeldre forteller

Johanne

Johanne er 33 år, mamma til Elisabeth på nesten 3 år og venter baby i mars, hun er gift med Sam og jobber som advokat i Oslo. Hun får frokost på sengen HVER dag! Her kan du lese om hennes hverdag og få tips til blant annet lydbok til barn og oppskrift på Lemon Ricotta pancakes. 

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?

Jeg er ingen morgenfugl (særlig nå som jeg er gravid), så det er Sam som tar seg av alt på morgen. Sam slumrer aldri, og jeg blir vekket mellom 06.30-07.30 med kaffe og frokost på sengen. Til frokost har vi skiver, smoothie, havregrøt, Weetabix eller bananpannekaker.

Hvordan fordeler dere levering og henting i barnehage og på skolen?

Sam leverer og jeg henter.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?

I utgangspunktet annenhver dag, men tilpasser oss ut i fra viktige frister/møter/rettssaker. Noen ganger tar vi halv dag hver.

Hvem lager middag og når spiser dere?

Sam! Mine kulinariske evner kan oppsummeres slik: jeg må google hver gang jeg skal koke egg. Vi spiser middag ca. kl. 18.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?

Prøver å få inn en fiskerett, wok og pasta. På torsdager kjører vi takeaway, og på fredager blir det pizza. I helgene blir det gjerne noe mer fancy, som peruansk kylling eller forskjellige indiske eller libanesiske gryter.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?

Før jeg ble gravid var vi ganske strenge på tv-titting i ukedagene, og da lekte vi inne eller ute, og leste bøker. Nå som jeg er gravid, vinter og vi renoverer ny bolig blir det dessverre mer tv-titting for Elisabeth. Kan også anbefale lydbøker, særlig Karsten og Petra og Pulverheksen har slått an.

Når klokken legger Elisabeth seg?

Ca. kl. 19.30-20.30.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Før jeg ble gravid fordelte vi ganske jevnt, for eksempel tar Sam seg av alt av matlaging og jeg ryddet kjøkken og vasket klær. Nå blir det dessverre til at mer av husarbeidet faller på Sam, men heldigvis kun for en begrenset periode! Vi har vaskehjelp annenhver uke, og får alle matvarer levert på døren.

Hvordan strukturerer du hverdagen?(To-do liste, kalenderen på mobilen etc.)

Jeg foretrekker papirplanlegger hvor jeg setter inn alle private avtaler og ulike gjøremål. Jeg bruker mobilkalender til jobb.

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?

Jeg er generelt mye mindre stresset etter jeg fikk barn enn før, det tror jeg henger sammen med at jeg ikke har tid og overskudd til å stresse. Jeg merker også at jeg syns at «godt nok» ofte er nok. Kan bli stresset hvis det er veldig mye å gjøre på jobb samtidig som hele familien ligger hjemme med omgangssyken.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?

Hver søndag kveld går vi gjennom kommende uke for å se hva som skal skje og fordele, for eksempel legebesøk eller dersom vi må bytte på henting og levering en dag. Vi har ingen besteforeldre i nærheten, så vi er avhengig av god planlegging og at vi begge er fleksible og rause mot hverandre.

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke og må du jobbe hjemmefra på kveldstid?

Ja og nei. Innimellom blir det en del reisefravær eller rettssaker. Til vanlig jobber ca. 08.30-16.00. Prøver å unngå kveldsjobbing, blir som regel kun hvis jeg har eksterne frister å forholde meg til.

Hvor mange timer jobber du i uken?

Det varierer veldig med reising og/eller rettssaker, men totalt sett blir det i alle fall normaluke (40 t).

Hvordan prioriterer du hva du skal bruke tiden din på når du er på jobb?

Mye ut i fra eksterne frister. Oppgaver som jeg har god tid på prøver jeg å fordele utover slik at jeg slipper skippertak (funker ikke alltid).

Har du endret deg som arbeidstaker etter at du fikk barn?

Ja, jeg har blitt mye mer effektiv!

Med Elisabeth

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Det gøyeste er når vi er sammen som familie, gjerne i helger og ferier, og finner på ting sammen. Det kan være alt fra å spise lunsj ute til å dra i akebakken eller for å bade.

Hva er det kjedeligste du gjør sammen med barna?

Overtale/tvinge til å vaske hender etter dobesøk og dersom legging drar ut i tid.

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med barna?

Lage mat sammen (men da må jeg begynne å lage mat selv først…)

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt barna og har du tips til hvordan en skal håndtere det?

Hvis vi har dårlig tid og 3-åringen finner ut at hun skal teste grenser. Det hjelper å være ute i god tid.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?

Vi skal ha vår første barnebursdag neste uke! Kjører ganske enkelt med få gjester og masse kake og godtepose.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?

Har OK med egentid, varierer veldig fra uke til uke. Den fyller jeg med å treffe venner, lese bøker/blogger, frisør osv.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?

Treffe venner.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?

Har fått treningsforbud under graviditet pga. bekkenproblemer. Til vanlig går jeg til PT noen ganger i måneden og prøver å gjennomføre treningsprogram hjemme.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?

Vi får besøk av besteforeldre ca. en gang i måneden, da drar vi gjerne ut for å spise mens besteforeldre er barnevakt. Ellers anbefales lunsjdate, vi jobber begge i sentrum så prøver å få til å treffes til lunsj en gang i blant, selv om det blir sjeldnere enn vi skulle ønske.

Gjester til middag, hva serverer dere?

Indisk curry.

Har du noen «guilty pleasures»?

Sladderblad og sladderblogger – men det er en proud pleasure!

Tips

Tips til gode serier?

Master of None, Big Little Lies.

Tips til gode podcaster?

Syns de fleste podcaster blir kjedelige og repeterende etter et par episoder…  Min «go-to» podcast On Heir handler om sladder i den britiske kongefamilien.

Tips til gode bøker?

For tiden foretrekker jeg underholdende bøker som «Crazy Rich Asians» og «Nine Perfect Strangers». Neste bok blir «Educated», den virker hakket mer seriøs.

Tips til gode blogger?

Cupofjo.com

Instagramprofil du ofte titter innom?

@garyjanetti

Forslag til raske barnevennlige middager:

Dr. Oetker Ristorante Pizza Speciale

Din beste oppskrift:

Min enesteoppskrift er Jessica Seinfelds «Lemon Ricotta pancakes», det serverer jeg til bursdagsfrokost, jul og 17. mai:

Bland sammen tørre ingredienser: ½ kopp hvetemel, ½ kopp sammalt hvetemel, 2 ss sukker, 2 ts bakepulver, ½ ts salt

Bland inn våte ingredienser: 2 egg, 1 kopp melk, 1 pakke ricotta, ½ ts ekte vaniljeekstrakt

Rør forsiktig inn raspet sitronskall fra 1-2 sitroner.

Dette er amerikanske pannekaker, så hver pannekake er ca. 2 ss røre. Stek i usaltet smør, server med lønnesirup og frukt.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?

Vi (jeg) er veldig glad i tradisjoner. Alt fra at vi har fast bursdagspynt til at vi prøver å få til å reise vekk i julen til å spise det samme til middag hver nyttårsaften.

Har du noen tips til reisemål med barn?

København er en bra by å reise med barn, særlig hvis man leier Christiania-sykkel. Ellers kan jeg anbefale Australia, selv om flyreisen er i lengste laget (det hjelper å legge inn et stopp på veien).

Beste ”småbarnshack”:

Vet ikke helt hva en «hack» er, men anbefaler Babyzen Yoyo vognen til alle som liker å reise. Den er dyr men har vært verd hver krone for vår del! Gjør det veldig lett å frakte rundt barn på flyplassen og på ferie!

Legg igjen en kommentar