Småbarnsforeldre forteller

Anniken

Anniken er 33 år, mamma til Didrik på 3,5 år og Ulrik på 1,5 år, gift med Ivar, jobber som idrettslærer og spinninginstruktør og bor i Fana i Bergen. Her kan du lese om hennes sporty hverdag med to små barn.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?

Vi har to små morgenfugler. Eldstemann våkner ca. kl. 05.30 (Ivar står opp med han) og yngstemann ca. kl. 06.00. Mellom kl. 06.00 og 06.30 har som regel alle stått opp og vi spiser en liten frokost som ofte består av havregryn med melk eller en yoghurt til barna, skriver eller gryn til de voksne – og (dersom vi er heldig) to kopper kaffe.

Hvordan fordeler dere levering og henting i barnehage og på skolen?
Ivar leverer som regel i barnehagen og jeg henter så å si alltid. Onsdagene henter ofte besteforeldre, slik at begge kan jobbe utover ettermiddagen. Ivar har heldigvis en fleksibel arbeidstid, slik at dersom jeg er opptatt i foreldremøter, på tur eller annet kan han hente.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?
Annenhver dag.

Hvem lager middag og når?
Vi kjører hverdagsmiddag ala mor og helgemiddag ala far. Det er mest praktisk fordi jeg kommer først hjem. Vi spiser som regel kl. 16.30, men dersom Ivar er sent hjemme spiser jeg sammen med guttene kl. 16.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Vi er opptatt av å spise sundt i hverdagen og har alltid ferske grønnsaker til maten, barna er ikke så glad i salat. Det går mye i panert fisk som er barnas favoritt, fiskekaker, spagetti som er mors favoritt, lapskaus, kylling/svin med grønnsaker og ris, samt brokkoli- og blomkålpuré.

Mandagsmiddagen er preget av rester fra søndagsmiddagen, hvor kjøttkaker eller lammestek ofte står på menyen. På lørdager får ungene som regel velge, og da blir det ofte grøt, pølse eller fiskekaker, så spiser vi voksne en digg middag sammen etter at barna er i seng.

Hva gjør dere i tiden mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Etter barnehagen er det rett hjem for å lage middag. Her får jeg innimellom hjelp fra eldstemann, men som oftest setter jeg dem i gang med en eller annen aktivitet. 70% av tiden innebærer det tvtitting, andre ganger er det pusling, tegning, perling ect. Det varierer ut i fra hva de ønsker og hvor lang tid jeg bruker på middagen (som oftest 30 minutter). Etter middag går vi veldig ofte ut for å beholde husfreden. Dersom vi er inne hjelper ungene ofte til med støvsuging, ”brette” klær, rydding eller så leker vi litt. Barna er i seng mellom kl. 19.00 og kl. 19.30.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Husarbeid er det for det meste jeg som tar meg av, i tillegg til at vi har vaskehjelp annenhver uke.

Hvordan strukturerer du hverdagen? (To-do liste, kalenderen på mobilen etc.)
Vi har familiedeling på mobilen hvor vi legger inn det som påvirker hverdagen vår i kalenderen.

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?
Jeg blir stresset dersom jeg har jobboppgaver som ikke er ferdigstilt og som må være klar til dagen etter/over helgen. Da er jeg veldig tydelig på at jeg må få tid til å få det unnagjort.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Forbered så mye du kan av morgendagen kvelden før. Handle inn middag på forhånd, legg frem klær kvelden før og pakk sekker/bagger. Dette er helt avgjørende for oss!

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke?
Ja, jeg er lærer og jobber ut ifra en fast timeplan og tilstedeværelsetid. Som idrettslærer deltar jeg også på en del turer, men disse vet vi om i god tid før slik at vi får planlagt rundt det. Jeg kommer på jobb mellom kl. 08.00 og 08.30 og er der til ca. kl. 15.00. Jeg har en 80% stilling, slik at jeg har fri en dag i uken for å slippe så mye arbeid etter jobb og i helger.

Hvordan prioriterer du hva du skal bruke tiden din på når du er på jobb?
Vi har mulighet å trene i arbeidstiden om det passer seg, slik at de dagene det er aktuelt prøver jeg å legge inn en trening før eller etter undervisning. Noen ganger får jeg trent i undervisningssammenheng også. Ellers er målet å få unnagjort som mye som mulig. Jeg har aldri vært så effektiv på jobb som jeg er nå etter jeg fikk barn, men har samtidig blitt mindre fleksibel.

Med barna

Hva liker du best å gjøre sammen med barne og hva skulle du gjerne gjort mer av?
Jeg er glad i å gå tur sammen med barna, og skulle gjerne ha lest mer for dem og hatt mer tid med hver av dem alene.

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt barna og har du tips til hvordan en skal håndtere det?
Jeg blir ofte stresset dersom vi har dårlig tid og samarbeidsviljen ikke er på topp eller dersom jeg skal få gjort noe og barna samtidig maser, er urolige eller krever min oppmerksomhet. Av egen erfaring har jeg lært at det å gi dem tid til å fortelle hva de mener og føler der og da, før situasjonen eventuelt eskalerer. En streng tone er sjelden et godt hjelpemiddel, særlig ikke på samvittigheten min i ettertid.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Hittil har de vært preget av et stort flertall av voksne, vi har ikke holdt noen rene barnebursdager enda. Vi har som regel kake med lys, sang, god mat, krone og presanger.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Særdeles lite!  Jeg trenger mye søvn, og med tidligere morgener, trening, jobb og nattamming blir det kanskje bare mellom en og to timer med egentid per dag. Den brukes til rydding, se på serie, litt jobb og spinning hver tirsdag.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?
Kvalitetstid med min mann og flere turer og trening i på fjellet og i naturen ellers.

Hvordan får du presset trening inn i hverdagen? Har du tips til småbarnsforeldre som sliter med å få prioritert trening i hverdagen?
Vi har et veldig bra treningssenter på jobb, så jeg får trent før eller etter jobb og i fritimer. Jeg er også spinninginstruktør, noe som gjør det vanskelig ”å skippe” treningsøkten. Jeg trener mest utholdenhetstrening, men også noe styrke og bevegelighet.

Mitt tips til de som ønsker å trene mer i hverdagen er å ikke legge opp til for lange økter. Planlegg heller korte og effektive økter som du vet at du klarer å prioritere. Det er lettere å motivere seg til en kort treningsøkt. Husk at litt er bedre enn ingenting og ofte godt nok.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Vi er veldig glad i rolige løpeturer sammen. Da får vi tid til å snakke, samtidig som vi får en god følelse etterpå. Treningstur opp Ulriken (fjell i Bergen) med en god lunsj på toppen gjør vi hvert år på bryllupsdagen vår. Ellers prøver vi å gjøre det koselig rundt oss i helgene med levende lys, god mat og noe godt i glasset. Det lille ekstra som skiller helg fra hverdag er viktig.

Gjester til middag, hva serverer dere?
Veldig ofte noe som kan forberedes i forkant, som hjemmelaget fiskegrateng, kjøttkaker, lasagne eller biff stroganoff.

Har du noen «guilty pleasures»?
Ex on the beach!

Tips

Tips til gode serier?
Vår tid er nå, det er en svensk serie som ligger på NRK.

Tips til gode podcaster?
Treningspodden.

Tips til gode bøker?
Det har blitt litt lite lesing de siste årene, men Øya er jo en god klassiker. Ellers gleder jeg meg til å lese boken om Petter Northug.

Tips til gode blogger?
Trinesmatblogg

Instagramprofil du ofte titter innom?
Jeg liker å la meg inspirere av treningsprofiler som @Funkygine, @KristinBirkelund,@Ingerindubai og @Martinnorum.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Reisemål som involverer mye uteaktivitet i norsk klima har fungert best for oss. Turer på ”hytta” hvor man får brukt kroppen mye, uten dagligdagse forpliktelser og med relative like rutiner som hjemme oga med masse kos og lek. Det enkle er ofte det beste!

 

 

Legg igjen en kommentar