Småbarnsforeldre forteller

Jørgen

Jørgen er 34 år, gift, har tvillinggutter på tre år, bor på Paradis i Bergen, jobber som rådgiver og driver nettsiden penspar.no sammen med Thomas. Her får dere et innblikk i hans hverdag, samt nyttige tips og triks om blant annet transporttrening og fars grove pannekaker.

Hverdagsliv 

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Den som leverer står opp i 06.45 – 07.00 tiden. Den som skal hente er da allerede på vei til arbeid.

Hva spiser dere til frokost?
De voksne spiser på jobb. Barna i barnehagen. Det går i kornmat, yoghurt og grønt for alle involverte.

Har dere klare oppgaver eller tar dere hver morgen som den kommer?
Vi har planlagt hvem som leverer og hvem som henter. Far lager matpakke, mor fikser klær og de øvrige arbeidsoppgavene tilfaller den med hente- eller leveringsansvar.

Hvordan fordeler dere levering og henting i barnehage og på skolen?
Ut fra forpliktelser på jobb. Forøvrig prøver vi på en jevn fordeling. Den som leverer kommer ofte sent hjem, mens den som henter står opp tidlig. Greit med litt forandring på de feltene.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn? 
Vi hadde knapt en sykedag mellom oss før guttene begynte i barnehagen. Nå har vi den andre trøblete høsten på rad. Den av oss som også er syk blir hjemme, ellers fordeler vi så likt som mulig. Gjerne annenhver dag eller en halv dag hver hvis begge er friske. Jeg har foreldre som har trådt inn i pensjonistenes rekker. De er svært behjelpelige ved sykdom. Det er vi takknemlige for og har spart arbeidsgiver for en del fravær. En av få bakdeler med tvillinger er at de blir syke på tur. Så sykdomsperiodene strekker seg fort over noen uker. Da er besteforeldre tingen!

Hvem lager middag og når?
Den som henter lager middag til guttene mellom klokken 15.45 og 16.30 en gang. Ellers blir det gjerne en voksenmiddag etter sengetid.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere? Ukedagene preges av hurtige løsninger. Da er det tinte middager, grove pannekaker, havregrøt, fiskepinner, tomatsuppe og pastaretter. Guttene er veldig glad i grønnsaker og pleier å få det som forrett. De er greie i matveien!

I helgene blir det litt mer ordentlig. Iallfall for de voksne. Guttene er veldig glade i havregrøt og grove pannekaker. Har vi farmors nedfryste kjøttkaker blir det fort god stemning.

Hva gjør dere i tiden mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Det kommer litt ann på hvor uthvilte guttene er. Er de i form til det tar vi gjerne med oss lommelykter for skogstur. Det blir like fort sofa med store maskiner eller Peppa Gris på skjermen.

Når klokken legger barna seg?
Forsøker å ha de i seng til kl. 19.00.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Får litt hjelp innimellom av min mor. Hun liker å bidra med en vask mens vi er på arbeid. Det er luksus. Ellers fordeles det ganske jevnt. Undertegnede er jævlig god på klesvask selvom det ryker en ullgenser fra fruens sortement på en 60 C vask i ny og ne.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
For oss handler det om å ta seg tid. Har man det travelt om morgenen er det nesten garantert at det er ting som skjærer seg. Det samme gjelder rundt legging. Begynner heller litt tidligere så går det stor sett smertefritt. Ta seg tid der altså.

Jobb

Når klokken kommer du på jobb om morgenen og hvor lenge er du der?
Kommer på jobb en gang mellom klokken 06.45 og 09.00. Så er man der til klokken 15.00 eller 17.00 da. Avhengig av man har å føre.

Hvor mange timer jobber du i uken?
37.5 pluss.

Har du endret deg som arbeidstaker etter at du fikk barn?
Familielivet setter litt andre rammer for arbeidslivet. Barna må hentes. Arbeidsgiver får nok fremdeles en fokusert arbeidstaker i arbeidstiden, men jobben kobles veldig mye lettere ut når man har smårollinger. Det er deilig. Barnehagen har hatt innvirkning på immunforsvaret. Det blir knasket en del paracet og ibux i arbeidstiden. Far spiser også vitaminbjørner.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Lek, tur og mer avslappende aktiviteter. Det meste er egentlig gøy med disse guttene. Det skal riktignok innrømmes at alenetid verdsettes høyt.

Hva er det kjedeligste du gjør sammen med barna?
Enkelte rutinepregede oppgaver kan være kjedelig. Påkledning er en av de. På samme tid er det koselig om morgenen. Gutta sluttet med bleie i sommer. Bæsjebleier etter fylte 12 måneder kunne med fordel vært satt bort til au pair eller en gammel tante.

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med barna?
Lange perioder sammen med de er utrolig kjekt. Ferie og permisjon (tok ut mine siste 12 dager i forbindelse med avvikling av sommerfri i bhg) av den litt lengre sorten gir en litt annet innblikk i hva de liker og hvordan de er.

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt barna og har du tips til hvordan en skal håndtere det?
Om morgenen kan det være stress hvis man har det travelt. Da pleier guttene å slå av samarbeidsviljen. Da handler det vel bare om å håndtere situasjonen best mulig og true kraftig med inndragelse av vitaminbjørner. Lørdagsgodt er også en effektiv trussel.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Har ikke arrangert enda. Gjør man det før de fyller 12?

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Der avtaler vi fint mellom kone og mann. Egentiden blir vel i hovedsak brukt til trening og vi er ganske flinke til å gi hverandre plass til det. Snille besteforeldre bidrar også. Vi hadde en fantastisk avslappende ferietur til Hellas i sommer. Vi kvidde oss lenge til å forlate guttene, men det var himmel. Besteforeldrene fikset biffen.

Hvordan får du presset trening inn i hverdagen, hva trener du og har du tips til småbarnsforeldre som sliter med å få prioritert trening i hverdagen?
Trener i hovedsak løping. Tar en situp og en knebøy innimellom. For meg handler det om å legge inn transporttrening. Hiv barna i bilen med mor og løp til farmor eller svigermor. Løpe til jobb. Unge i bæremeis. Gjerne ha fast treningskveld. Det er bra for kontinuiteten og lett for partner å forholde seg til. Når barna sover på dagen kan man jo lett snike inn helgens langtur da.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Netflix.

Gjester til middag, hva serverer dere?
Madammen er god på indisk. Sist vi hadde middagsgjester var det hjemmesnekret gyros.

Tips

Tips til gode serier?
GOT. The Bodyguard var en kjærkommen nykomling.

Tips til gode podcaster?
Pengepodden. Aftenpodden. Freakonomics.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Pasta Carbonara. Fullkornspasta. Grønnsaker i barnas porsjoner, gjerne erter eller bønner.

Din beste oppskrift:
Fars grove pannekaker. 1 Del havregryn, 2 deler sammalt hvetemel fin, 1/2 del siktet hvetemel, 2 egg og litt mjølk. Kjør røren i blender, da får du knust havregrynet skikkelig.

Har du noen tips til reisemål med barn?
For oss er leiligheten til mine svigerforeldre drømmemålet. Da har guttene eget rom, vi har fullt utrustet kjøkken og en bråte med lekeplasser og bassenger innen kort avstand. Denne blir faktisk snart lagt ut på finn.no så den kan andre benytte seg av. Bare å gi en lyd hvis noen vil feriere like i nærheten av Puerto Banus, men i barnevennlige omgivelser.

One Comment

Legg igjen en kommentar