Instagram

Alle Halloween-tipsene du trenger?

31. oktober feires Halloween, som er Allehelgensaften på godt norsk. Det hele skal ha begynt med at kelterne for mer enn 2000 år siden trodde at det gamle året døde denne siste dagen i oktober, og at det nye året ble født 1.november.Dødsgudene ble hyllet fordi det gamle året var over og de trodde at onde ånde og spøkelser kom ut fra skjulestedene sine for å bli med over til det nye året. Fordi grensene mellom levende og døde ikke var tilstede denne kvelden, er det vanlig å pynte med skumle symboler. Gresskar er vanlig fordi det samtidig ble holdt en høsttakkefest for å takke for avlingene som skulle holde piffen oppe i vintermånedene.

I Norge har det blitt vanlig at barn kler seg ut, banker på dører i nabolaget og sier «knask eller knep» når noen åpner. De som åpner kan da velge om de vil gi godteri til barna eller om barna skal finne på noen skøyer- streker. De fleste velger godteri. Og dersom de ikke har godteri er det ikke tradisjon for å gjennomføre noe knep. De siste årene har det blitt vanlig at de som ikke ønsker besøk av ivrige Frankensteiner tar av utelyset, så gå bare til de husene som har utelysene på. Mindre barn må alltid ha følge av en voksen. Skal litt større barn gå uten en voksen er det viktig å snakke med dem om at de må ta imot godteri i døren, ikke må gå inn til fremmede, og at en voksen må se gjennom godteriet før de spiser det. Husk at det kan være mange skumle kostymer ute denne dagen, så det kan være lurt å følge selv de barna som vanligvis får gå ut alene på dette tidspunktet.


Hva er Halloween?

Ta gjerne med lommelykt, hodelykter og refleks, både for å se og for å bli sett.

Mat til Halloween

Mumiepølser med ferdig pizzabunn

Du trenger: Grillpølser, ferdig pizzadeig, ketchup og ønskede øyne (sukkerøyne, ketchup, nellikspiker eller pepperkorn).

Slik gjør du:
1. Sett stekeovnen på 200 grader.
2. Skjær pizzadeigen opp i strimler som er ca. 1 cm brede og surr strimlene rundt pølsene. La et lite område være bart slik at du kan feste øyne der.
3. Dere kan også snitte i pølsen slik at mumien får armer og bein som på bildet.
4. Stek mumiene på 200 grader i 15 til 20 minutter.
5. Sukkerøynene er festet ved å legge en liten stripe med cheddarost på øyepartiet de siste fem minuttene i ovnen og deretter legge øynene på med en gang de tas ut av ovnen. Nellikspiker og pepperkorn presser du i etter steking, eller en liten prikk med ketchup.
6. Server med ketchup.

Halloween frukt og grønt

For å tegne med sjokolade: Legg en rute med sjokolade hjørnet på en brødpose, knyt igjen og legg hjørnet i en kopp med varmt vann slik at sjokoladen smelter. Klipp et lite hull i hjørnet på posen slik at du kan presse ut en tynn stripe med sjokolade.

Frankenstein-kiwi: Skrell 2/3 av kiwien og lim på sukkerøyne med sukkerlim. Tegn munn og arr på Frankenstein med sjokolade. 

Monstertomater: Lim sukkerøyne på de små tomatene med sukkerlim. 

Spøkelsesbananer: Lim på sukkerøyne eller tegn på øyne og munn med sjokolade. 

Kiwibær-monster: Del kiwibæret i to. Klistre selvklebende øyne på to tannstikkere uten smak og stikk dem inn på toppen av kiwibæret.

Spøkelsesagurk: Del agurken opp i skiver. Skjær et stort hull som munn og lime på sukkerøyne med sukkerlim.

Agurkhodeskalle: Skjær agurken som på bildet og bruk et sugerør til å stikke ut øyne. 

Monstereple: Kutt eplet opp i båter og lim øyne på halvparten av båtene, varier gjerne med antall øyne per båt. Smør peanøttsmør på en eplebåt med og en eplebåt uten øyne. Fest små marshmallows på en av delene og klistre dem sammen.

Gresskarmandarin: Skrell mandarinen og stikk en liten bit grønn paprika inn i toppen. Tegn på ansikt med sjokolade.

Eller sjekk ut disse «skumle» bananene:

Og disse søte:


10 varianter av halloweenmuffinsen

Muffins er en favoritt her i huset og her har jeg pyntet 10 ulike Halloween-muffins – slik at du kan finne din favoritt. 

For å bake mammas vaniljemuffins trenger du:
2 egg
2 dl sukker
3 dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver
1 ss vaniljesukker
1 ½ dl melk
2 ss smør, smeltet avkjølt
Glasur: Melis, litt van, konditorfarge og strøssel.
Muffinsformer

Slik gjør du:

  1. Rør egg og sukker til det blir eggedosis. Bland resten av ingrediensene forsiktig inn.
  2. Sett muffinsformene utover et stekebrett og fyll dem 3/4 fulle av røren. Stek muffinsene i midten av stekeovnen på 200 grader i 8 – 10 minutter.
  3. Pynt muffinsene med glasur og strøssel når de har blitt kalde.

Alternativt kan du kjøpe Toros pose med lyse muffins som er naturlig fri for gluten – eller kjøpe ferdige muffins.

Tips til muffinsbakeren: Tre en gjennomsiktig plastpose nedi et litermål og hell røren oppi posen. Knyt igjen posen og klipp et lite hull i et hjørne slik at du kan fylle muffinsformene kontrollert.

Se bilde av muffinsene under – for fremgangsmåte for de ulike variantene – klikk her.

Sjekk også ut disse skumle muffinsene:Monsterdoughnuts på få minutter

Du trenger: Doughnuts (jeg kjøpte disse på Meny), NonStop + spiselig tusj, eller sykkerøyne, og drakulatenner (jeg kjøpte disse på Nille). 

Slik gjør du: Stikk gebisset i hullet på doughnuten, legg på to NonStop til øyne og tegn på pupiller med spiselig tusj (eller bruk ferdige sukkerøyne).


Spøkelsesmarengs

Du trenger: Ferdige marengstopper, sukkerøyne og kakelim.

Slik gjør du: Lim sukkerøyne til marengstoppene med kakelim. Enklere blir det (nesten) ikke. 

Du kan også bake selv.


Monsterpannekaker

Du trenger: Ingredienser til bananpannekaker, en stor neve spinat og sukkerøyne. Har du ikke sukkerøyne kan du bruke NonStop som du tegner pupiller på med en kaketusj. 


Slik gjør du: Følg fremgangsmåten til bananpannekakene og ha i en stor neve spinat slik at røren blir grønn. Stek på svak varme slik at pannekakene forblir grønne. Dander pannekakene på et fat med sukkerøyne på


Mumiekjeks

Du trenger: Digestivekjeks eller tilsvarende, melis, vann og sukkerøyne.

Slik gjør du: Bland en tykk glasur ved å blande melis og vann og ha glasuren i en sprøytepose eller en fryseposer som du klipper et lite hull i. Sprøyt ut litt glasur på kjeksen som vist på bilde og fest sukkerøyne i glasuren.

Vil du avansere kan du bruke smeltet hvit sjokolade istedenfor glasur.

Marshmallow-hoder

Du trenger: Marshmallow, melis, sukkerøyne, grillspyd og en matpenn eller smeltet mørk sjokolade. Har du ikke sukkerøyne, kan du bruke NonStop.

Slik gjør du: Stikk grillspydene inn i marshmallowsene. Lag en tykk sukkerlim av melis og litt vann, og bruk den til å feste sukkerøynene til marshmallowsene. Tegn på munn med matpenn eller smeltet sjokolade.

Oreoedderkopper

Du trenger: Oreokjeks, lakrissnøre, sukkerøyne og melis.

Slik gjør du: Klipp lakrissnøret i passe lange biter og stikk dem inn i kremen til kjeksen, slik at du får fire bein på hver side. Bland melis med litt vann til du får en tykk lim som du kan feste sukkerøynene med.

Monsterost

Du trenger: Babybell og selvklebende øyne. 

Slik gjør du: Åpne osten. Skjær den røde voksen som ønsket, det er lettest når du vipper voksen av osten. Klistre på øyne.

Skumle heksefingre av ferdig kransekakemasse

Du trenger: Kransekakemasse, mandler, melis og rød konditorfarge.

Slik gjør du: 

  1. Del kransekakemassen opp i 12 emner og rull hvert emne ut til en ujevn pølse på ca. 15 cm. 
  2. Knip litt inn to steder for å forme ledd (som på bilde) og bruk en kniv til å lage små riller i leddene. 
  3. Fest en mandel øverst som negl. 
  4. Stek fingrene i på bakepapir stekeovnen på 200 grader i ca. 10 minutter – avkjøl.
  5. Bland melis, rød konditorfarge og vann til en tykk glasur. Dypp endene av fingrene nedi glasuren og la dem tørke.


Blodig popcorn

Du trenger:Popcorn, smør og rød konditorfarge.

Slik gjør du: Popp popcorn som vanlig. Smelt to ss med smør og ha i rød konditorfarge. Bruk en teskje til å fordele det røde smøret over popcornet. Dette passer nok best når det skal nytes utendørs.Hodeskallepizza

Du trenger: Ferdig eller hjemmelaget pizzabunn, pizzasaus, ost, pepperoni og smårettskinke. 

Slik gjør du: Kutt ut hodeskalleformede porsjonspizzaer og pynt som på bildet. 


Skummel gele

Du trenger: Rød gele, godteriøyne og glass (eller plastglass)

Slik gjør du: Lag geleen som anvist på pakken og hell i glassene. La geleen stivne nesten helt før du legger på øyet.Halloweenkaker av butikkjøpte pepperkaker

Du trenger: Pepperkakehjerter, melis, orange eller rød + gul konditorfarge og sukkerøyne.

Slik gjør du: Bland melis med litt vann til du får en tykk glasur, og farg den orange med konditorfarge. Blander du gul og rød må du være obs på at det er veldig lite rødt som skal til. Dypp den ene flaten til pepperkakehjertet i glasuren og legg den flatt før du fester på sukkerøyne. La den tørke.

Drikke til Halloween

Mumiejuice

Du trenger: Små juicebokser med sugerør, hvit tape, øyne og limpistol.

Slik gjør du: Tape rundt juicen slik at den blir helt dek- ket med tape. Unngå å tape over hullet som sugerøret skal stikkes ned i, eller bruk en vinopptrekker til å lage hul der når den skal drikkes. Lim øyne på ved hjelp av en limpistol.


Mumiebrus

Du trenger: En boks med brus, gasbind, øyne og lim (helst limpistol). 

Slik gjør du: Surre gasbind rundt glasset og fest det med limpistol. Lim på øyne.


Flaggermusbrus

Du trenger: En boks med brus eller sprudlevann, (Pepsi er svart helt opp, så den egner seg bra), svart papir eller kartong, øyne og lim (helst limpistol). 

Slik gjør du: Klipp en remse med papir slik at det dekker rundt brusboksen og lim det på. Klipp ut vinger og lim dem på (klipp for frihånd eller bruk denne malen). Lim på øyne. 

De er kule uten øyne også:Hold Halloweenpunsjen kjølig med en iskald hånd

Du trenger: En engangs plasthanske, vann og rød konditorfarge.

Slik gjør du: Fyll vann i hansken, farg det rødt med konditorfarge, knyt igjen og frys over natten.  Is smelter relativt fort, så det er lurt å legge den i punsjen rett før servering.
Pynt til Halloween

Gresskarlykt

Visste du at et lysende gresskar ved inngangspartiet er en invitasjon til barn som går «knask eller knep»?

Du trenger: Gresskar, kniv, skje, tusj og lys, hodelykt eller lignende som kan lyse.

Skjær et hull i bunnen av gresskaret og fjern innholdet. Ved å skjære hull i bunnen på gresskaret, og ikke i toppen, forblir gresskaret «helt» og lyset lyset kommer lenger fra gresskarkjøttet i toppen. Grasskarkjøttet kan du enkelt fjerne ved hjelp av en håndmikser fordi «trådene» i fruktkjøllet fester seg i vispen. 

Tegn ansikt på gresskaret med en tusj og skjær ut ansiktet. Inspirasjon til ansikt finner du i massevis ved å søke på «pumkin faces template» på Pintrest. Sett gresskaret over et lys eller en lykt.

Du kan også skrive ut et ansikt du liker og bruke knappenåler langs strekene for å feste det til gresskaret, som på bildet. Når du fjerner knappenålene er det små hull som du kan kutte langs. 

Eller feste gresskaret med noen nåler og skjære igjennom papiret, det er litt vanskeligere, men tar kortere tid.

Andre forlag:

Mumiegresskar med elastisk gasbind – perfekt for gresskar som har fått litt hard medfart.

Lag stjerner ved å slå en stjerneformet pepperkakeform inn med hammer.

Gresskar med drakulatenner.

Du kan også tegne direkte på gresskaret. 

Mumielykter

Du trenger: Tomme glass (jeg brukte salsaglass), gassbind, øyne, limpistol og telys. 

Slik gjør du: Surre gasbind rundt glasset og fest det med limpistol. Lim på øyne. Tenn på lyset (eller bruk elektrisk) og leg det oppi. Ferdig

Blødende lys

Du trenger: Et hvitt kubbelys, rødt stearinlys, papir og lighter/fyrstikker.

Slik gjør du: Sett kubbelyset på litt papir og rett ut veken slik at den står oppover. Tenn på det røde stearinlyset og la det dryppe rød stearin over kubbelyset. 

Du kan også gjøre dette med vanlige hvite stearinlys som du setter i lysestake. 

Gjør lysene enda skumlere ved å slå inn noen spiker:Skummelt toalettpapir

Du trenger: 3 ruller med toalettpapir, svart papir, saks og papirlim. 

Slik gjør du: Klipp ut øyne og munn av svart papir og lim det på rullene med toalettpapir. 

Du kan også skrive ut malen som jeg har laget, klippe ut og lime på – klikk her for å skrive ut.

Du kan også tegne edderkommer eller andre skumle ting direkte på toalettpapiret:Lag lysende katteøyne

Du trenger: Tom dorullhylse, penn, spiss liten saks, glowstick og gaffateip.

Slik gjør du: Tegn omriss av øyne på dorullhylsen og klipp ut. Knekk glowsticken slik at den lyser, gøy den i to og legg den inni dorullhylsen. Teipe igjen sidene.Perler dere til HalloweenstemningSpøkelsesblader

Du trenger: Blader fra spisslønn, avispapir og bøker til press, hvit maling eller lakk, pensel og en svart tusj.

Slik gjør du: Plukk blader. Legger du dem i press mellom litt avispapir med noen bøker oppå over natten krøller de seg ikke. Mal eller spray bladene hvite og tegn på øyne og munn når malingen/lakken har tørket.
Halloweenkort

Du trenger: Kartong i A4 format, blyant, tysj, øyne og små pom poms.

Brett kartongen i to og legg en hånd på slik at bretten på kartongen kommer på enden av håndflaten. Tegn omrisset av hånden og klipp ut.

Pynt kortene slik som du ønsker.Dorullfigurer

Du trenger: Dorullhylser, maling og pynt etter ønske (øyne, kartong, piperenser, toalettpapir).

Mal dorullhylsene i ønsket farge og pynt dem. Lim på øyne, munn, hår, surr på toalettpapir etc. Omrisset av barnas hender danner grunnlaget for flaggermusens vinger.For en leken Halloween:


Ikke sikret deg planleggeren enda? Klikk den hjem her.

I denne planleggeren har jeg samlet alle mine egne erfaringer og de beste rådene som finnes der ute, og laget den perfekte planleggeren for alle som sjonglerer en hverdag med små barn. Dette er fjerde året den kommer ut. Den har blitt utsolgt de to siste årene. 

Her finner du blant annet
– to do-lister
– budsjett
– middags- og lunsjlister
– gavetips
– påminnelser om viktige datoer og hvordan du kan markere dem
– og det du ellers trenger for å holde hodet over vannet

Klikk den hjem her.

Pages: 1 2

Legg igjen en kommentar