Instagram

Lesernes koselige juletradisjoner!

Jeg har spurt hva som er deres hyggeligste juletradisjoner – her finner dere svarene. Tusen takk for mange fine svar.

Førjulstiden

 • Kristina: Sende julekort – det blir virkelig satt pris på.
 • @foxandleaves: Ny ting på juletreet hvert år, helst noe som kjennetegner året. Fra årene barna ble født har jeg julekule med navnet deres på. I år jeg jeg bestilt julekule med bilde av nisse med munnbind.
 • Eline: Aktivitetsjulekalender
 • Ane: Pepperkakebaking hos farmor og farfar og kakemannbaking hos mormor og besten.
 • Karoline3: (Nesten) bare billige julekuler fra Clas Ohlson slik at hele familien kan pynte treet sammen uten mas om å være forsiktig.
 • Johanne: I førjulstiden pleier vi å dra på tenning av julegran i nabolaget og på Folkemuseum sitt julemarked (vet ikke om åpent i år). Vi begynner med julekalender i år for første gang så det blir spennende. Pleier også å kjøpe julebøker på salg i januar, så leser mye julebøker i desember. Vi setter ut mat til nissen på julaften. Ellers pynter vi huset så mye som mulig! Og lager pepperkaker som barna får pynte med NonStop. Ellers tenner vi mye stearinlys og i peisen, hører på julemusikk og spiser pepperkaker.
 • Tone Lise: I gamledager pleide vi å hogge juletre selv i skogen sammen med pappa. Jeg og broren min fikk hogge et lite tre hver som vi fikk ha på rommet vårt.
 • Ina: En av de hyggeligste juletradisjonene må være når jeg, mamma og barna drar på lysfesten i Bergen sentrum. Først går vi ut og spiser, gjerne frokostbuffet på hotell og så ser vi litt på julegatene, og går litt i butikker. Noen ganger baker vi julekaker før vi drar til byen eller når vi kommer tilbake. Vi pleiere også å dra på bondegård på Gimmeland, hogge juletre og besøke nissen som noterer ned ønskelisten. Det er også stas med kalender og rampenisse til barna. I løpet av advent har jeg «grøtfest» med venninner og barna – da spiser vi grøt, har juleverksted og leker pakkeleken.
 • Sandra: Jeg syntes at julen er utrolig mye koseligere enn før etter at jeg fikk barn. Målet vårt er å skape en superkos desember med dem. Tenne stearinlys hver morgen/måltid, og selvsagt hver søndag. Lage lussekatter den 13., lage pepperkakehus og kakemenn med barna.
 • Celin: Vi pynter til jul – inkludert juletre – 1. søndag i advent. Da er det overtenning med julemusikk, julegrøt, julegenser og nisseluer. Jeg syntes at det beste med julen er adventstiden, og med huset ferdig pyntet kan vi kose oss og nyte tiden frem til julaften (som går alt for fort), med julestemning i heimen. Når nyttårsaften er overstått ryker alt ut.
 • Korina: I førjulstiden er det koselig å binde adventskrans og høre på reisen til julestjernen. Da jeg var liten hadde juletreet vårt kurver med twist oppi.
 • Vibeke: Hvert år i midten av desember reiser vi på hytten, går tur i skogen der og finner årets juletre. Så kjører vi hjem til Bergen med bilen full av julestemning.
 • Michelle: I adventstiden leser vi julefortellinger for barna hver kveld. Vi har rampenisse, lager og pynter pepperkakehus, ser på julegrantenningen på Siljustøl og drar på lysfesten i Bergen sentrum.
 • Karoline: Lage kalender i julegave, bake pepperkaker, sette frem julekrybben som barna for deler av hvert år fra oldemoren sin.

På lillejulaften

 • Hanne: Sette ut grøt til nissen i garasjen med jentene lillejulaften på kvelden og se om det har kommet en sekk (striesekk) med pakker som takk på julaften.
 • Trine: Vi åpner julestrømper, spiser grøt og ser julefilmer.
 • Karoline: Nissegrøt med en venninne og barna lillejulaften. Sette frem grøt til nissen og gulrot til reinsdyr.
 • Lena: Juleverksted for hele familien – fire generasjoner i min mors familie. En hel helg hvor vi saker, lager kranser til dører og graver, spiser ribbe og kjører blindsmaking på juleøl for de voksne. Når barna blir større (er 1 og 4 år nå) skal vi ha juleburssmaking også.
 • Janne: På lille julaften har vi alltid pyntet juletreet hos farmor og farfar. Etter at farfar døde, pyntet vi et lite juletre på graven. Vi leser et kapittel hver dag i Snøsøsteren. Og så har vi rampenissen.
 • Sandra: På lille julaften drikker vi kakao med krem og pynter juletreet og ser på de obligatoriske programmene på tv.
 • Michelle: Lille julaften spiser vi en god kvelds sammen med barna, henger opp juleserømpene og setter frem grøt og fakkel til nissen.
 • Christoffer: På lille julaften pynter vi treet, og spiser godt brød med masse godt pålegg.
 • Camilla: Det er kvelden lille julaften når vi har laget mamma sin fantastiske hjemmelagde potetsalat som vi spiser til fenalåret vi alltid har til «Kvelden før kvelden» på NRK. Hvert år er vi like overrasket over hvor dårlig programmet er. Og hvert år ler vi – som store deler av Norge – av grevinnen & hovmesteren.

På julaften

 • Karoline: Barne-TV og pakke fra nissen julaften på morgenen
 • Trine: Vi åpner alle julegaver om morgenen. Vi setter frem eplegløgg og litt julegodt, spiller julemusikk og åpner alle gavene. Etter at vi har åpnet gavene spiser vi brunch og lager middagen klar, mens barna leker med gavene. Så går vi ut i skogen og griller. På kvelden spiser vi julemiddag, går rundt juletreet og så kommer nisse med en siste gave.
 • Karoline 2: Tante pose, tre nøtter til askepott og minst en julefilm med Mikke Mus eller Donald.
 • Kathrine: Vi har alltid et stort snopefat med masse forskjellig julegodt som vi koser oss med mens vi ser Tre nøtter til Askepott og videre gjennom formiddagen. Dette gleder alle seg til hvert å og lurer på hva som ligger på fatet dette året.
 • Helene: Risengrynsgrøt rundt bålpannen på formiddagen julaften.
 • Trine 2: På lille julaften pynter vi treet hos mine foreldre og har kveldsmat med røkt lammelår, mammas hjemmelagde lammerull avdekkes og masse annet godt pålegg.
 • Johanne: Siden mannen min er fra Australia, deler vi opp julen i to. Vi har norsk jul på julaften og australsk jul 1. juledag. Jentene får julestrømpe av norske besteforeldre på julaften, og av australske besteforeldre 1. juledag. I år skal vi lage pepperkakehus på julaften som vi skal spise på nyttårsaften, da har forhåpentligvis ikke pynten blitt hard og støvete.
 • Tone Lise: På julaften pleide jeg og broren min å gå rundt å levere julekort til naboene.
 • Sandra: På julaften spiser vi grøt med mandel i.
 • Korina: Natt til julaften sov alltid meg og søstrene mine sammen, så tok vi med oss dynene i sofaen og så på Askepott.
 • Camilla: På ettermiddagen på julaften reiser vi på gravlunden og tenner lys på gravene til de som har betydd så mye for oss men ikke lenger er her. Og når vi er hjemme igjen lukter huset pinnekjøtt, sølvguttene synger julen inn og vi venter på at mine fantastiske tante-barn skal brase inn dørene hos mine foreldre. Når vi er ferdige med å åpne presangene og roen har senket seg, og vi voksne skruer sammen, setter batterier i og tester ungenes leker.
 • Maria: 5 o’clock sherry
 • Christine: Vi allierer oss med en nabo og er nisse for hverandres.

Romjulen

 • Karoline: Julebrunsj med venninne og barna 1. juledag og familie 2. juledag.
 • Christoffer: Å stå på skøyter med barna i romjulen er hyggelig. En film hjemme på sofaen med noe godt i glasset etter juleselskaper i romjulen er ren magi.

Mer jul finner du her.

Legg igjen en kommentar