Instagram

Lesernes karantenetips

Jeg har mange fine lesere som har kommet med gode tips i disse karantenetider. Tipsene til de aller minste kommer til slutt. Dette innlegget vil jeg oppdatere etterhvert som tipsene kommer inn fra dere.

*

Linn har laget påskebingo til de litt større barna, for å få dem ut fra hjemmekontoret litt:

Nasta har laget aktivitetshefter for store maskiner glade barn. Klikk på bildet for å komme til heftet.

Silje og datteren hadde «dress up Saturday». «Skal vi kle oss opp i fine kjoler og danse, mamma?» Yes, det er akkurat det vi skal på sen slik lørdag. Det var første gang ute av koseklær på nesten tre uker og det føltes ganske herlig å kle seg opp litt sammen. Gratulerer med nytt familiemedlem til denne fine gjengen.

Marianne har to jenter som går i barnehage. De har dilla på kiosklivet.

@utebarna har laget en liten eventyrdør som de har satt opp i en skog i nærheten. Hvem som bod bak døren er opp til fantasien. Kanskje det bor en rampenisse der? Eller en tryllefe?

Linda er bestemor til to jenter på 1 og 4 år. Hun tipser om at Stavanger museum har et hefte med norske fugler som barnet kan fargelegge og lære navnet på. Trykk på bildet under for å få opp PDFen.

Linn Therese Lindtner Dagsland har to små gutter og de har slått opp telt i stuen.

Simen har laget hjemmeskolen. Han sier at hjemmeskolen passer best for 1. – 4. trinn, men har også noen oppgaver som passer til 5. – 7. trinn

Johanne har datteren Elisabeth på 4 år og Maria på 1 år. Hun og Elisabeth har gått på tur i nabolaget for å plukke søppel på bakken (med hansker) – noe som var en veldig populær «skattejakt» med et nyttig formål. I tillegg har de skrevet brev til venner og familie som de skal sende i posten. Hun tipser også om disse kule eksperimentene (klikk på bildene):

Eva tipser om gratis Brillebjørn-lydbok om å være hjemme på grunn av COVID-19. Mange har tipset om at Gyldendals Salaby i disse dager er tilgjengelig for alle, med tips og læring fra barnehagen og oppover.

Anette tapet gråpapir på gulvet for sine på 1 og 4 år.

Helene har en gutt på 6 år og en jente på 4 år. Barna leker i dusjen med såpevann, de leker vannkrig, barker horn og kaker, lager påskepynt og perler. I tillegg passer hun på å få seg en joggetur innimellom.

Marte har innført Rampine, en kreativ versjon av Karantenerampen hvor Rampine har flyttet inn i lekehuset til Pernille.

Laila tipser om å sette seg ned sammen med barna og se på bilder fra de ble født og oppover. Da kan du fortelle dem hva de sa da de lærte å snakke, ting som de pleide å gjøre, bamsen som de lekte spesielt mye med og så videre. Sett dere godt tilrette og bruk laaaang tid, dette er gull verdt.

Camillas datter Oda på tre år har laget dette fine bildet:

Rebekka har delt mange gode tips i denne oversiktelige tabellen:

Sandra tipser om at Aktiv og Glad i disse dager har åpnet opp for gratis tilgang for alle – «aktiv» er både brukernavn og passord.

Anniken har to gutter på 3 og 5 år, så de har montert trampolinen i hagen litt tidligere enn planlagt for å få ut litt ekstra energi.

Michelle har tvillinger på 6 og en jente på 4. Hun tipser om å gå en tur i skogen og kose seg med lapper på stormkjøkken. De har planer om å lage litt påskepynt etterhvert. De tyr også til naturbingo. Hun har laminert denne bingomalen fra DNT, slik at de kan bruke den om og om igjen med whiteboard marker.

Mari forteller at de har latt seg inspirere av NRKs Kosinus sesong 1 og redder bamsen til barnet ut av sprinkelsengen. For å gjøre det må man ha tre pepperkakeformer. Pepperkakeformene får man ved å f.eks. telle klosser, fortelle hvilke lekedyr som er stilt opp eller pusle et puslespill. Oppgavene kan varieres i det uendelige og bamsen er alltid veldig takknemlig for å bli reddet.

Kjersti tipser om å så tomater, paprika og chili. Tomater ved at du skjærer en tomat i skiver, legger den i jord og dekker over med litt jord. Paprika og chili fra frø som du kjøper i butikk. Du kan så i bunnen av en melkekartong som du lager hull i bunnen av og setter på et brett. Da kan du vanne på brettet.

Odd kommer med følgende tips: Til de som savner vennene og besteforeldrene sine er det fullt mulig å møtes over en videosamtale. Det sier nok seg selv for mange, men sikkert noen som ikke tenker på det – så husk at man har den muligheten.

Trine jobber til dagen som lærer og er mamma til Mina på snart 5 år og Lilly på snart 8 år. Fra mandag av blir det hjemmetimeplan på dem:

Hege tipser om at håndvask av dukkeklær i servant, bøtte eller balje er en koselig aktivitet sammen med de små.

Hannes datter Nora Sofie spiller spill over FaceTime med venninnen.

Elisabeth deler denne listen over apper til barnehagebarn med fokus på realfag.

Silje og familien maler påskeegg:

Stine deler denne linken med artige øvelser en kan gjøre hjemme med barna for at de skal få blåst ut litt energi.

Elisabeth tipser om å sjekke ut Bravo-leken på Facebook.

Grethe leker tampen brenner ute i hagen med gjengen sin. Målet er å finne en ting som de har gjemt. Finneren får være den som gjemmer tingen neste gang. Når det er mørkt om kvelden leker de «mørke-tampen-brenner» med lommelykt, noe som er ekstra gøy.

Veronica forteller at de fyrte opp bålpannen i hagen og grillet pølser i går. Det var kaldt og godt. De lekte også tikken ute, laget kakao og spilte høy musikk i garasjen. I dag bakte de kanelboller som de tok med seg på tur, matet endene med tørt brød og sprang om kapp – barna elsker konkurranse og hun fikk litt trim. Hun tenker at hun og familien skal skape mange gode minner sammen og ha det kjekt sammen i denne tiden.

May-Lise har laget denne fine planen for hjemmeskole:

Gunnhild har laget en ny vri på eventyret om de tre bukkene Bruse.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_4207-231x300.jpg

Birgitte har klippet to hull bunnen på en skoeske som datteren på 3,5 år tok hendene inni for å kjenne på hva de hadde lagt der – en banan, tegneblyant, appelsin, smokk, prosinpakke og en godisbit som hun fikk.

Antje har laget dette tellespillet til datteren.

Egentid: Hvis man er to voksne som tar vare på barnet/barna kan en bytte litt på å være sammen med barna slik at man får litt egentid og litt tid sammen alle sammen. Hva med en spakveld sammen etter at barna er i seng?

Jens Kristian har hatt brainstorming i heimen og kom opp med disse forslagene:

For de minste barna:

Trine har en datter på 1,5 år. Der går det foreløpig i lim, fjær, glitter og fargede ark fra Panduro. I tillegg går de ut to ganger for dagen for å unngå brakkesyke.

Helene har en datter på 1,5 år. I dagens regnvær tok de med Zaloflasken ut og sprutet en blanding av Zalo og vann i sølepytter. De holdt på i over en time og sprang fra pytt til pytt.

Senna har en ettåring og de har harr skumparty i badekaret, laget hinderløype, dramatisert historier, lekt med vann, gjemt leker i gele som barnet har gravd frem og lekt med ballonger.

Janne er pedagogisk leder i barnehage, for de som har barn rundt ett år foreslår hun:

  • Å bygge hytte
  • Fylle vasken med vann og litt såpe og la de «vaske opp»
  • Hinderløype
  • Finne en plankebit eller lignende og legge fra bord til gulv for å så sende biler ned
  • Forming: Fingermaling, sukker og eggehvite på glass blir fine lykter (de små kan rulle glasset i sukker og eggehvite) , trolldeig (kan også brukes til påskepynt), lage hjemmelaget playdoh, plante frø (kan bruke frø fra paprika etc), lage fuglemat. Vi tenkte å lage påskepynt i disse dager og da kan de små male på egg, lage kylling/høne av hånden til barnet, bruke de «pyramidene» i eggekartongene til å lage kylling, la barnet male med gulfarge på et hvitt ark og feste øyner og fjær på etterpå, forme marsipan til påske, klipp en melkekartong i 2, og mal på den nederste delen. Kan brukes til å oppbevare marsipanen i, eller til å plante i.

Hva med å teste ut Karantenerampen?

Eller klikke hjem boken min som er full av blant annet aktivitetstips? (Reklame for egen bok)

Flere aktiviteter med barna finner du her.

Legg igjen en kommentar