Småbarnsforeldre forteller

Heidi

Heidi Osa Syvertsen er 37 år, bor i Arendal, gift med Torstein og mamma til Mathea på 11 år og Tomine på 8 år. Hun jobber som spesialpedagog i ABUP (Avdeling for barn og unges psykiske helse), samt som forfatter og utgiver i eget foretak, Osa Publish. Hun tar også en spesialisering i «barn og unges psykiske helse» ved RBUP i Oslo. Her får du tips om blant annet hva du kan gjøre om du har en forfatterspire i magen, hva du kan putte i nistepakken til barna og lese om viktigheten av å le sammen, om å gå på tur uten forstyrrelser i form av musikk eller podcast og mye annet.

Forfatter

Du har gitt ut tre barnebøker ved siden av jobben, har du tips til andre som har en forfatterspire i magen?
Hvis du går rundt med en drøm om å skrive bok ville jeg jo i første omgang begynt å skrive. Hva vil du skrive? Vil du formidle et budskap, noe du er god på eller har du ideer til en historie du vil fortelle? Hva inspirerer deg? Et tips er å ha en notisbok med seg i tilfelle du kommer på noe du ønsker å skrive om. Kanskje dukker det opp et tema, en setning eller en stemning som du kan få bruk for? Du kan også ta notater på mobilen.

Jeg regner med at det er mange småbarnsforeldre som leser denne siden og jeg forstår at det kanskje ikke er så lett å finne tiden til å sette seg ned å skrive i ro og mak. Dette kan jeg kjenne meg igjen i. Jeg har så mange ideer og tanker om historier jeg ville skrevet, men mangler tid og ro til å la kreativiteten komme og ordene flyte. Jeg er et morgenmenneske som jobber best første halvdel av dagen. Dersom du er et kveldsmenneske er det kanskje lettere å finne tid og ro til å sette seg ned etter at barna har lagt seg? Jeg heier på at folk skal tørre å følge drømmene sine, du vet ikke om du når målet ditt før du har forsøkt.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Om morgenen forsøker jeg å stå opp 30 minutter før resten av familien slik at jeg får dusjet og stelt meg før de andre står opp. Barna begynner å bli større og vanskeligere å få ut av senga om morgenen. De finner stort sett klær selv, men kan trenge litt veiledning knyttet til hva som egner i hva slags vær.

Frokost og nistelaging er en daglig utfordring da barna er ganske kresne, det går i havregrøt, frokostblanding, smoothie (hvor jeg lurer oppi alt mulig som ingefær, chiafrø, spinat/grønnkål/ruccula etc.) eller yoghurt. Hvis vi har havregrøt igjen fra dagen før hender det jeg lager havrelapper, det er godt til både frokost og niste. Andre typiske nister består for eksempel av rundstykker (fra fryseren som jeg tiner om morgenen), middagsrester, lefser, grove vafler eller pannekaker og alltid noe frukt. Jeg bruker mye tid på frokost og niste om morgenen, får alltid dårlig tid.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Vi har et mål om å bli bedre på storinnhandling da vi har vært typen som handler hver dag. Det er helt klart tidsbesparende og økonomisk å handle middag til flere dager av gangen. Til middag har vi alt fra fiskegrateng, kjøttdeig og spagetti, fiskeboller og wok, til raske løsninger som pølser i brød og ferdigpizza på de mest hektiske dagene. I helgene har vi gjerne taco, pizza, lasagne, Carbonara eller noe asiatisk.

Hva gjør dere mellom skole og legging?
Barna våre begynner å bli såpass store at det går med mye tid til aktiviteter da begge har to aktiviteter hver. Etter skolen er barna litt alene hjemme før vi kommer hjem fra jobb. Når vi kommer hjem går det gjerne slag i slag med lekser, middag, aktiviteter og litt tv titting før de legger seg.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Rutiner med effektivitet og en god porsjon fleksibilitet gjør at hverdagen, ikke nødvendigvis går på skinner, men at vi kommer oss igjennom det vi skal i løpet av de timene vi har til rådighet, på en så god måte som vi klarer å få til.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Vi elsker å være på hytta med barna hvor vi synes det er lettere å gjøre aktiviteter sammen enn det er hjemme i en hektisk hverdag. Vi koser oss veldig når vi går tur i skogen hvor vi må hoppe fra sten til sten uten å treffe bakken, plukke bær, når vi kan fryde oss i vannet om sommeren, spille kort, kaste ball/pilkast på terrassen eller spise is sammen uten å gjøre noe som helst.

Jeg spurte min eldste datter etter sommerferien i år hva hun synes var det beste vi hadde gjort i sommer, da svarte hun at det var når vi lo sammen. Det fikk meg til å tenke. Både på at det er trist at vi kanskje ikke ler like mye sammen i en hektisk hverdag som når vi har mer ro i ferien, men også på at det ikke spiller så mye rolle hva vi gjør sammen så lenge vi kan dele små øyeblikk og le sammen.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
De siste årene har vi hatt de fleste bursdagene på bowling, lekeland eller i et lokale vi får låne som vi lager om til disco. Dette gjør bursdagene mye enklere å gjennomføre, mindre stress og forberedelse og barna elsker det. Jeg har også noen år servert taco da barna ble lei av pølser. Jeg kan da kutte mye klart dagen i forveien og kun steke kjøttdeig og legge alt i skåler før gjestene kommer. Når det kommer til familiefeiringen har vi noen år gått for «frokostbursdag» i helgen hvor vi serverer rundstykker og pålegg. Det har ført til at flere har tid til å komme, en blir tidlig ferdig med festen og har resten av dagen til rådighet.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Siden januar i år har jeg begynt å gå tur, noe jeg prøver å få til minst ett par ganger i uken. Jeg har ikke musikk eller podcast på ørene da jeg tenker at det er viktig med tid i hverdagen hvor jeg ikke skal ta inn informasjon og inntrykk utenfra bortsett fra naturlige sanseinntrykk og plass til å bearbeide egen tanker og følelser. Jeg lader på disse turene, samtidig som jeg får mosjon og frisk luft. Og så strikker jeg da, men det gjør jeg når jeg har satt meg i sofaen om kvelden og skrudd på TV.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Gåturene er min trening, hender også at jeg jogger. Min mann og jeg har begynt å legge inn trening/turer når barna er på aktiviteter, dette gjør det mer attraktivt å være den som skal kjøre. Noen ganger gjør vi det også sammen, da får vi pratet sammen som vi ofte er for slitne til når kvelden kommer.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Gå tur sammen som sagt, det er veldig hyggelig. Vi har også barnevakt i ny og ne uten at vi nødvendigvis har planer. Vi synes det er hyggelig å gå i butikker, på cafe, spise god mat eller bare se en film sammen som vi kan sette på mye tidligere enn vi vanligvis kan (slik at jeg kanskje ikke sovner halvveis).. I sommer hadde vi faktisk en hel uke sammen i Spania alene, det gjør vi gjerne igjen!

Tips

Tips til gode serier?
Dersom du har litt større barn som også kan mestre engelsk eller lese undertekst vil jeg anbefale «Jeg heter Anne», dette er en nyinnspilt serie om den gamle historien «Anne fra Bjørkeli». Den tar opp mange ulike temaer som en også kan snakke med barna om, for eksempel familie, omsorgssvikt, oppdragelse før og nå, skole før og nå, mobbing, vennskap, pubertet etc. Har du mindre barn ville jeg sett den selv. Jeg elsker ungdomsserier og barneprogram – my guilty pleasure!

Instagramprofil du ofte titter innom:
Ler godt av «badesken», ellers går det mye i strikking og interiør/arkitektur.

Tips til gode bøker?
Elsker å lese, har alltid en bok på nattbordet. Jeg leser ikke krim, foretrekker lettleste bøker som får meg til å koble av. Kan for eksempel anbefale alle bøkene til Lucinda Riley, triologien til Sarah Lark («Den lange, hvite skyens land», «Kiwiene kaller» og «Maorienes sang») og Maja Lunde`s «Biene historie», holder nå på med hennes nyeste bok «Blå».

Les om andre småbarnsforeldre her.

Barnebøkene som Heidi har skrevet kan du lese er om ved å trykke på bøkene under, eller kontakt Heidi på heidi@osapublish.no:

Legg igjen en kommentar