Småbarnsforeldre forteller

Silje Nilsen

Silje Nilsen er 29 år, mamma til Elias 7år, Pernille 4år og Linus 2år, gift, bor i Stavanger og jobber som konsulent. Her får du flust av gode tips, som å lage pizzabunnen kvelden før og halvsteke den, å putte «gamle» grønnsaker i pastasausen, om å senke forventningene til barna og mann fordi alt må ikke være på stell, om å la barna pakke sekken sin og gå på oppdagelsestur, hennes beste middagsoppskrift og masse mer.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Mannen og jeg står opp gjør oss klare før vi vekker barna, de to eldste kler på seg selv vi hjelper med tannpuss og fiksing av hår på Pernille. Når minsten er kledd og klar går mannen ned for å lage frokost, så går de ned etterhvert som de er klare for å spise litt frokost. Når alle sitter og spiser legger jeg frem yttertøy før jeg sier drar på jobb. Mannen levere ungene i barnehagen og eldstemann går sammen med dem.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Vi har en fast middag som sikkert et flertall har og det er taco hver fredag. Ellers prøver vi å variere i ukene, noe går jo oftere igjen enn andre. Vi må rask middag men som inneholder masse næring til barna og oss vokse. En dag i uken må vi ha fisk, stekt laks med masse grønnsaker og søtpotet er en favoritt. Salatbar er populært, grønnsakssuppe gjerne med noen pølsebiter, pizza laget med grovt mel (lager gjerne bunnen og halvsteker den kvelden før). Vi har også ofte 1-2 kjøttfrie dager hvor fokuset er masse gode grønnsaker, bønner og frukt sammen med noe pasta eller quinoa. Pasta med tomatsaus hvor jeg kaster oppi litt «gamle» grønnsaker blir alltid tatt godt imot så får vi brukt opp ting i kjøleskapet.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Hverdagen kan bli noe travel, eldste går på turn 3 dager i uken og da skal leksene og middag være unnagjort før han må gå. Av erfaring er ikke konsentrasjonen på plass etter trening og han behøver heller litt ro før leggetid. De dagene han ikke er på trening prøver vi ha god tid rundt middagsbordet og senke ned tempoet. Det blir også litt årstidspreget hva vi finner på, vi prøver å lytte til ungenes behov og er de trøtte ikke ønsker å leke så mye men se litt barne-tv før kvelds er det helt greit. Lese bok, spille litt spill eller bake. Når det er sommer og lyse kvelder tar vi gjerne med oss kvelds maten ut i nærområdet eller leker på en lekeplass.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Vi hadde vaskehjelp, men jeg syns det ble dyrt og egentlig bare latskap av oss hjemme. Men nå er jeg litt inne for å vurdere det igjen, ser tiden hjemme er dyrebar og du ønsker bare å være sammen i helgene. Foreløpig har vi ingen fast fordeling. Mannen er flink til å bidra med klesvask og rydding på kjøkkenet. Så tar jeg ofte vasking av hus, men fordeler det gjerne slik at jeg tar stuen en kveld, og badet og rommene en annen dag før ungene skal legge seg slik at helgen kan brukes sammen. Vi har fast klesvask i helgene slik at vi får unnagjort alt slik at det ikke flyter over når uken starter igjen.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Å ikke stresse, da opplever jeg barna blir stresset og trassige. Prøve å beholde roen og gi dem små beskjeder litt i forkant at nå skal vi snart kle på oss skoene for å gå i barnehagen, eller nå skal vi snart opp for å pusse tennene. Jeg har også stor tro på faste rutiner, da vet barna hva som skal skje til enhver tid. Senk forventningene til barna og mann, alt må ikke være på stell.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Det må være å pakke sekken og bare la de gå fritt på tur i skogen, på en strand eller en en lekeplass. De styrer tempoet og får gå på oppdagelse. Når vi har pakket med noe godt i sekken er det stor stas å finne en fin plass for en pause.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Nå har vi ikke erfart for mange av dem, jeg syntes at barnehagene startet veldig tidlig med barnebursdag og er glad for at vår første ble når eldste var 5år fordi det er ganske høyt tempo i hjemme under en bursdagsfeiring. To ganger har vi hatt det hjemme med «flasketutten peker på» for å dele ut gaver, spist og hatt kake. Så har de fått lekt litt fritt, kjørt danse leken og stol leken før helt på slutten åpnet «snobå» da hadde jeg laget en smågodt disk hvor hver enkelt fikk plukke seg noen ting i posen, jeg jobbet i denne «snobå» så det ikke ble fult kaos med at de bare forsynet seg.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Jeg har fast egentid 2-3 ganger i uken og min egentid fylles med trening. Det er noe jeg må gjøre for å ha energi og det gir meg en form for overskudd. Plugge i musikk og kun ha fokus på meg selv. Jeg syntes at det er viktig å finne en ting som gir deg energi. Jeg løper og trener styrke. Prøver å variere, liker kortere økter med høy intensitet.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Jeg vil si vi er flinke til å være sammen. Selv om vi ofte føler oss låste hjemme, så har vi lært å sette pris på den tiden vi faktisk får sammen på kvelden. Vi trener begge etter ungene er i seng, så kvelden starter kanskje ikke for oss før i 9 tiden, men da lager vi oss en god kvelds sammen setter oss i sofaen og ser på en serie eller et tv-program sammen. I tillegg legger vi oss også alltid samtidig. Det å få den lille praten, og kysse god natt kan bety så mye! I helgene prøver vi å finne roen når ungene er i seng med å lage en bedre middag til oss to på lørdagskvelden. Det handler ikke alltid om hvor du er, men at du er sammen!

Har du noen «guilty pleasures»?
Jeg må se dårlig reality-tv , for eksempel Campinglivet og Danskebåten.

Tips

Tips til gode serier?
The fosters, Suits og The Sinners.

Tips til gode podcaster?
Fearless mind, Ingefær podcast, Bra damer og Treningspodden

Instagramprofil du ofte titter innom?
Funkygine, bnordstrand og piaseeberg

Forslag til raske barnevennlige middager:
Fiskepinner med ertepure og søtpotet.

Din beste oppskrift – Kylling med østersaus og mango:
Kyllingkjøttdeig stekes i litt olje og pepper. Tilsett deretter oppskåret brokkoli, gulrøtter, løk, rød og gul paprika fres på høy varme. Kok eggenudler og når de er ferdig heller du ut vannet og tilsetter kyllingkjøttdeigen med grønnsakene. Bland så inn oystersaus og hoisin saus etter ønsket mengde.  Topp med cashewnøtter og frisk mango i skiver.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Fast «tradisjon» er litt ekstra god frokost sammen i helgene. Ellers har vi litt tradisjoner som folk flest rundt juletider, første lørdag i desember får alle en ny julepysj hvor vi koser oss med en kjekk julefilm.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Nå har vi prøvd litt forskjellig, både Europa, USA og Thailand og jeg tenker som så at alt er hva du gjør det til selv. Så lenge ungene slipper for mye farting rundt er min erfaring at de storkoser seg der hvor vi er sammen. Har dere IS og en strand eller lekeplass så er alt topp J

Beste ”småbarnshack”:
Stikk en ispinne i vannmelon eller banan og for litt ekstra kan du dyppe i smeltet sjokolade, legge dem på et bakepapir og inn i frysen.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar