Friluftsliv

Å telte med de minste barna

Jeg har en kamerat som har dratt på telttur med datteren fra hun var 8 måneder gammel, her får du hans beste tips og erfaringer. Senk ambisjonsnivået og la Lars Monsen-tankegodset hvile til en ren voksentur. God tur!

*

Teltturer med små barn er som å dra på telttur ellers, men krever noen tilpasninger. Jeg skal her trekke frem noen av dem. Tipsene er basert på en rekke teltturer med et barn som var på sin første telttur 8 måneder gammel. Hun er nå 2 år. Men kanskje kan noen av tipsene være relevante for turer med eldre barn også.

Det er sosialt å dra på telttur med andre småbarnsforeldre. Litt for barna (avhengig av alder), men ikke minst for foreldrene! Når barna har sovnet er det brillefint å hente fram en flaske vin eller to og fyre bål. Det blir som en sosial kveld hjemme, bare ute i friluft.

Aller først: På telttur med små barn er det lurt å legge ambisjonsnivået passelig lavt. La Lars Monsen-tankegodset hvile til en ren voksentur. Dette betyr ikke at man skal legge terskelenforlavt. Man trenger ikke å begrense seg til sin egen hage (om man har det). Likevel kan det, med tanke på barnets tålmodighet og energinivå, være en fordel at det ikke er mange timers tur på veien frem til teltplassen. Selv har jeg en tommelfingerregel om at det ikke bør være stort mer enn 1 – 1 ½ times tur frem til turmålet. Dette tilsvarer omtrent 5-6 kilometer å trille, eller 10-15 kilometer å sykle. Iallfall i Osloområdet faller riktig mange gode teltplasser innenfor denne radiusen.

Planlegging

Det er lurt å ha en klar idé om hvor du skal. Når man har kommet frem til turmålet vil man gjerne unngå knoting med hvor du skal slå opp teltet. Dette til forskjell fra å reise uten småbarn: Er det bare voksne i reisefølget, har man god tid til å finne en plass. Om det er fullt eller ingen egnede teltplasser i området, så trasker man bare videre. Med småbarn på lasset, derimot, vil man helst unngå større improviseringer underveis. Ikke minst gjelder dette dersom den andre forelderen ikke er med på turen, og det kun er deg selv som skal passe på barnet.

Dette innebærer at det er lurt med litt ekstra planlegging i forkant:

  1. Finn et turmål hvor det går an å trille/sykle helt inn, eller iallfall nesten. Det gjør alt så mye enklere.
  2. Vær sikker på at det faktisk går an å slå opp telt dit du tenker å dra. Du vil nødig ligge på en myr eller i en bratt skråning, eller oppdage at det jaggu er tett-i-tett med trær helt ned til vannet du har sett deg ut. Det letteste er å velge velkjente steder for å slå opp telt.
  3. Hvis du vil at ankomsten skal skje så knirkefritt som overhodet mulig, er det lurt at du i tillegg har gjort opp en tanke om hvor selve teltplassene ligger hen. Ligger de på østsiden av vannet? Eller på odden i nord? Om du ikke har vært på destinasjonen tidligere, har Google alle svar.

Det finnes en rekke gode nettsider som kan gi innspill til egnede teltsteder. For eksempel har fantastiskemarka.no en fabelaktig oversikt over barnevennlige teltplasser i Osloområdet, hvor det er avmerket nøyaktig hvor teltplassene ligger.

Pakking

Om man begrenser seg til kortere turer á la tommelfingerregelen nevnt ovenfor, dukker en ny tommelfingerregel opp: Ta heller med for mye, enn for lite. Dette er fordelen av kombinasjonen kort tur + at man har med seg vogn. Triller du med barnevogn, kan du både ha tung sekk på ryggen og ting og tang i vogna. Sykler du, kan du fylle både sykkelveske og selve sykkelvogna. Og ikke la deg begrense av vognas bagasjekapasitet: Du får mye ekstra plass ved å bruke kroker, stropper og spennbånd. Legg det tunge i selve vogna, og bind fast det som ikke veier så mye, for eksempel soveposer, liggeunderlag og pakkposer med klær. Dette gjør at det er null problem å være ensom forelder på telttur med barnet. Kanskje skal dama/typen få en frikveld?

Når det gjelder ting til barnet, trengs ikke mange spesialinnkjøpene for å ta med barnet på telttur. Har du arvet en barnesovepose? Bruk den. Har du ikke det? Bruk vognposen du har fra før. Når det gjelder liggeunderlag, kan du kjøpe den billigste varianten på sportsbutikken – den som ikke koster mer enn en hundrings – og brette den slik at den blir dobbel. Legger du et lite saueskinn eller liknende oppå der igjen, så vipps, barnet har en kombinasjon som funker godt selv i minusgrader.

Barnet vil sikkert sno seg ut av soveposen utover natta. Derfor er det viktig at barnet har godt med klær på seg inni posen – du vil ikke at barnet ender opp i kun pysjamasen. Derfor er det gjerne lurt å prioritere to lag ull på kroppen til barnet, fremfor for eksempel å legge et teppe oppå soveposen. Om barnet ditt er av typen som kaver rundt, finnes lette, portable reisesenger som for eksempel Littlelife Arc-2 Travel Cot (0-2 år), Deryan Baby (0-2 år) eller Deryan Peuter (2-5 år). De er geniale på telttur, og kan også brukes som reisesenger til vanlig.

Når det gjelder andre tingå ta med seg, er det ikke stort som skiller seg ut fra andre teltturer. Likevel:

  • Du vil neppe bruke tid på å lete etter vann: Ta med masse vann.
  • Du vil neppe bruke tid på å lete etter egnet fyring til bålet: Ta gjerne med flere kubber ved. Hvorfor ikke? Som nevnt ovenfor har du sannsynligvis masse bærekapasitet.
  • Etter at barna har lagt seg vil du neppe bruke tiden på å lage mat. Lag maten i forkant, og varm den opp på stormkjøkken. Tar du med Drytech (frysetørket mat) trenger du bare å koke opp vann. Har du ikke stormkjøkken? Gå for Drytech, og ta med kokende vann på termos. Er termosen stor og av god kvalitet, vil vannet være mer enn varmt nok utpå kvelden. Husk bare å forvarme termosen før du heller i det kokende vannet.
  • Om du vil ha muligheten til kjappest mulig å varme barnemat: Ta med en termos med varmt vann til oppvarming. Den kan være fin å ha parat inne i teltet.
  • Kanskje barnet våkner tidlig? Ta med kaffe. For eksempel finnes turvennlige traktekaffevarianter til engangsbruk som kun krever kokende vann. De selges blant annet hos XXL.

God tur!

Mer friluftsliv her.

Legg igjen en kommentar