Småbarnsforeldre forteller

Astrid

Astrid Hveding er 39år, bor i Lier med samboeren og barna Caroline (8), Philip (6) og William (3), og jobber som HR Business Partner. Her kan du lese om hennes aktive hverdag, blant annet om mottoet hennes for hverdagsmaten som er «grovt, grønt og rent», om å gi mannen lister over hva som skal gjøres, om å kutte opp masse grønnsaker på søndagen som skal brukes kommende uken og om å presse inn trening der hun kan, for eksempel ved å løpe hjem fra familieselskap.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?

Den er hektisk. Mannen jobber i Oslo, jeg jobber i Oslo to dager i uken, og resten av uken i Lier. En av oss drar derfor tidlig for å unngå rushen, kjører da elbil og drar ca. kl. 06.00. Den andre leverer barna i barnehage/skole. Vi står opp med andre ord opp tidlig. Vi gjør oss klar, pakker sekker, lager matpakker til barna og meg selv, og gjør klar frokost. Spiser, rydder av, og kanskje henger jeg opp maskinen med klær som vi satt på kl. 06. Kl. 07.50 er vi klare og ute av døren. De to eldste har gå-grupper til skolen, minsten leveres i barnehagen ca. 08.00.

Matpakkene består stort sett av grovt brød, med grønnsaker/frukt ved siden av.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Jeg er glad i å lage mat, men hverdagsstresset tar oss litt, derfor blir det enkle middager i ukedagene. Mitt motto er «grovt, grønt og rent», så det er lite/ingen ferdigmat.

Jeg planlegger ukas middager og handler inn deretter. Vi handler en dag i uken og supplerer ved behov. I ukedagene er det enkle middager, for eksempel

Grove fiskekaker med potet og grønnsaker

Hjemmelaget tomatsuppe med egg/makaroni

Fiskefilet med søtpotet og grønt

Havregrøt

Kjøttkaker med potet/pasta og grønt

Kyllingsalat

Pasta med pesto og grønnsaker

Fiskekake i pitabrød

Spaghetti og kjøttdeig

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Da er det mye logistikk. Begge de store barna er aktive med fotballtrening/kamper og turning, og gjerne ski på vinteren. Vi prøver å ikke hente barna senere enn kl. 16. Caroline går ofte hjem selv fra skolen/SFO og gjør lekser. Vi spiser gjerne noe enkelt som frukt eller knekkebrød før aktivitetene, dersom vi ikke rekker middag først. Middagen blir da fort kveldsmaten. Så prøver vi å roe ned litt før legging/familietid, kanskje de rekker litt TV før leggetid og før mor og far skal trene

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Vi deler så godt vi kan, og får ting unna når det er litt ledig tid. Har igjen hjelp i dag, men vurderer vaskehjelp. Jeg sender gjerne mann og barn ut og vasker huset med høy musikk på!Jeg har nok hovedansvaret og gir mannen lister over hva som skal gjøres… han er flink til å bidra med hage/utearbeid da.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Planlegging! Vi har lister og kalender på hvem som skal hvor- når og hvem av oss som skal levere/hente i hverdagen.  Vi handler en gang i uken, da sparer vi mye tid. Jeg lager ferdig middager og legger i fryseren. Eks lasagne, fiskegrateng, rundstykker, brød, kjøttsaus, supper, gryteretter. Da er det bare å ta opp og varme det.

Hver søndag og onsdag kutter jeg opp en hauger med frukt og grønt og legger i lufttette bokser i kjøleskapet: da er det lett å legge dette i matboksene, eller knaske på om barna er litt småsultne.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Fysisk aktivitet, turer i skogen, fjellet, svømmehallen, telttur, sykkeltur og oppdage nye steder er veldig hyggelig da får vi tid, men teater og kino er også veldig koselig.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Oi, det er litt avhengig av hva barnet ønsker. Vi har hatt akebursdag ute med bålkos, lekeland, hjemmebursdag, bowling bursdag, sjørøverbursdag,  LOL bursdag og bursdagsfrokost. Bursdagsbarnet tar del i planleggingen. Vi prøver å gjøre det enkelt, men jeg er glad i å arrangere bursdager så legger nok litt mer i det enn andre. Vi prøver å ha en litt sunnere bursdag med frukt/grønt, og annen mat enn pølser.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Jeg prøver ha minimum 30 min egentid hver dag, noen ganger mer, andre ganger mindre men da prøver jeg å trene, men i perioder blir det dessverre mye jobb på kveldene.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Jeg prøver trene noe hver dag. Jeg har en stillesittende jobb og jeg trenger å bevege meg. Ikke minst for å koble ut fra hverdagsmaset og sortere tankene. Det kan være 30 min med hjemmetrening i hagen eller inne, en løpetur/skitur/sykkeltur/styrke på SATS. Jeg prøver å legge inn trening/fysisk aktivitet der jeg kan: det være seg løpe hjem fra familieselskap, trene mens barna ser på TV, ta med mini på løpetur i vogn mens de andre sover.. ellers så bruker vi jo Mini Sats i helgene.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Her kan vi nok bli bedre, men vi prøver å trene sammen når vi kan. Se en film med litt god mat hjemme i helgene.

Har du noen «guilty pleasures»?  
Jeg har mange. Barebells proteinbarer jeg er avhengig av, norske jordbær kan jeg aldri få nok av og gode oster kan jeg ikke leve uten

Tips

Tips til gode serier?
Ser veldig lite på TV, men digger Suits.

Tips til gode podcaster? 
Hører mye på podcast når jeg kjører: «Mamma jobber» «Treningspodden» og «Bra damer».

Tips til gode bøker?
Jeg leser 2 bøker i året, det er jul og sommer, skulle gjerne lest mer, men tiden strekker ikke til.  Er glad i Cecilie Samartin, og krim bøker, ellers leser jeg en del fagbøker.

Tips til gode blogger?
Har ikke tid til å følge blogger, men titter innom Treningsfrue, Ingeridubai og PT Pia når jeg screener.

Instagramprofiler du ofte titter innom?
Det er for mange til å ramse opp, men screener over flere profil når jeg rekker. Noen jeg titter ofte innom er @PTPia, @treningsfrue, @funkygine, @shapeupcatrine og @aktivmamma

Forslag til raske barnevennlige middager:
Pizza: Hvor barna kan legge på hva de selv ønsker. Du kan bruke de små pizzabunnene du får på Meny

Fiskekaker i pitabrød: så kan de legge grønnsaker i selv

Ovnsbakt laks med potet og saus

Har familien din noen hyggelige tradisjoner
Vi har hjemmelaget pizza hver fredag. Fredag er litt hellig, da er det familietid. Ellers er jeg veldig glad i tradisjoner, både jul og påske.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Sjusjøen, det passer for store og små, vinter som sommer. Det er virkelig tilrettelagt for alle aldre. Ellers så er jo barn stor sett fornøyd om det er et basseng eller vann å leke med.

Beste ”småbarnshack”: 
Putt grønnsaker der du kan, for eksempel brokkoli i tomatsauaen (lager purré først) og grønnkål i smoothie.

Andre ting du tenker at andre småbarnsforeldre kan like å lese om? 
Jeg tenker det er viktig å ikke miste seg selv, selv om man har små barn.  Sett av tid til deg selv, gjør ting du synes er gøy.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Følg Astrid på Instagram her.

Legg igjen en kommentar