Småbarnsforeldre forteller

Carolina

Carolina er 36 år, mamma til Maximilian på 5,5 år og Milla på 1,5 år. Hun er gift, svensk, bor på Høvik i Bærum og jobber med category management. I tillegg driver hun en nydelig matblogg, og utifra bildene ville jeg ikke takket nei til en middagsinvitasjon fra henne. Her kan du lese om hvordan hun står opp en time før resten av familien for å nyte en stille morgen, om å lage fancy middag en vanlig tirsdag dersom man gjør forberedelser kvelden før, om mannens selvpåtatte oppgave om å få huset til å skinne som gjør vaskehjelp overflødig, om å handle stort hver lørdags morgen kl. 9, digg mat man kan lage etter at barna har lagt seg og masse masse mer.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Jeg står opp en time før alle andre og lager kaffe og frokost til meg selv. Jeg spiser ganske lenge, og leser DN. Når det er på tide å gå på jobb, sånn ca. litt før 7, vekker jeg min mann og mine barn med kaffe på sengen. Noen ganger drikker jeg også litt kaffe i sengen sammen med min mann og barna, som pleier å ende opp i vår seng en eller annen gang under natten. Jeg vet ikke hva resten av familien driver med etterpå, fordi da er jeg på vei til jobb, men de kommer seg jo til barnehagen hver dag hvert fall.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Jeg lager middag hver dag. «Ingen prosjekter er for avanserte for å lages en hverdag» er mitt motto. Jeg kan godt finne på å lage hjemmelaget pasta, eller noe annet tidskrevende en helt vanlig tirsdag. Men jeg planlegger alltid veldig nøye. Mye forbereder jeg dagen før f.eks; skreller poteter, eller lager en deig som får kaldheve, hvis vi skal spise suppe med rundstykker.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Jeg lager mat. Min eldste sønn er ute og terroriserer nabolaget. Vi har veldig mange jevngamle naboer som han kan leke med. Milla pleier å være med meg på kjøkkenet og «hjelpe» meg. Etter middag pleier barna å ta et bad sammen, og etter det er det litt barne-tv tid og lesing. Min man rydder og gir streng beskjed om at vi aldri mer serverer cous cous til barna.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Min mann må ha det ryddig hjemme, så hans selvpålagte oppgave er å få huset til å skinne. Og, det gjør han stort sett hele tiden. Derfor trenger vi ikke vaskehjelp.  Jeg lager all mat og tar hand om klesvask. Handler gjør vi sammen, kl. 9 hver lørdagsmorgen går hela familien bananas (mest barna) i butikken. Min mann gjør i stort sett alt annet husarbeid som oppvask, støvsuging, vaske bad, bil og båt.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Planlegg, og pass på at ditt forhold er likestilt.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Jeg liker å bake sammen med barna. Barna syns ikke det er så gøy da. De liker best å være ute og skrike.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Kaos – men min mann er en god «lekleder», så han pleier etter hvert fange oppmerksomheten til barna og ta de med på sjørøverjakt.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Vi har veldig lite egentid. Vi har ikke vår familie der vi bor, så derfor har vi nesten aldri barnevakt. Men jeg regner jobben som egentid. Der kan man i hvert fall gå helt alene på toalettet, og ingen blir sint hvis jeg trykker på heiseknappen.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Jeg trener på Sats. Det har jeg gjort i over 10 år- og jeg trener 2 ganger i uken, oftest etter barna har lagt seg, eller tidlig om morgningen på helgene.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Vi er sjelden ute og spiser sammen, fordi vi aldri har barnevakt. Vi pleier hellerå  lage noe riktig godt hjemme og spise det isteden. Min man velger vin, og jeg står for matlagingen. Jeg har til og med en kategori i bloggen min som heter «når barna har lagt seg». Noe som vi gjør veldig ofte (typ flere ganger i uken) er å spise en god «charkbricka» som det heter på svensk. Da kjøper vi masse godt, f.eks trøffelsalami, serranoskinke og kanskje en Brie de meaux og spiser med litt oliven og litt portvin.

Har du noen «guilty pleasures»?
Ja, jeg hører (ofte) på russemusikk på t-banen.

Tips

Tips til gode serier?
Quicksand, som er en svensk miniserie på Netflix

Tips til gode podcaster?
Vi hører ofte på stiljournalen når vi kjører langturer- som i utgangspunktet er en svensk podcast om mannlig stil, men den er gøy og morsom og Filip og Fredrik nerder ned seg i ting som f.eks hvilke strumper man skal ha på midsommerfesten. Bare å ta notater.

Tips til gode bøker?
«Mina drömmars stad» av Per Anders Fogelström, og bøkene som følger etter den.

Tips til gode blogger?
En av mine beste venninner i Sverige driver denne bloggen.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Mine barn liker torsk og laks. Begge disse har egentlig ganske mild smak og er enkle å spise, også for små barn. Det viktige er at ikke overbehandle fisken, men bare steke den til at den akkurat har blitt fast (ergo rask og barnevennlig middag). Til fisken har vi ofte en kald saus av creme fraiche med friske urter, og serverer ris til. Barna spiser masse ris om man har litt smør på.  Generelt så spiser mine barn det meste om de får ekstra smør eller creme fraiche på.

Din beste oppskrift:
Siden vi er inne på fisk så er denne laksen med dillhollandaise veldig god. Den her soya og ingefærsmarinerte torskryggen også. Ser at jeg sier litt mot meg selv her, fordi Max var ikke glad i disse tydeligvis.

Beste ”småbarnshack”:
Vi lager «sunn is» ganske ofte på ukedagene hvis barna har spist bra. Da mikser jeg frosne bringebær og frossen banan med litt vaniljeyoghurt, eller annen meieriprodukt jeg har i kjøleskapet. Det meste fungerer, alt fra creme fraiche til kesam. Smak til med litt vaniljesukker.

Du kan følge Carolina på Instagram og lese bloggen hennes her.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar