Småbarnsforeldre forteller

Linn

Linn Revheim er 38 år, mamma til Marcus på 5 år, Sunniva på 7 år og Tina på 14 år, bor på Askøy og jobber som politiadvokat. Hun ble separert våren 2018 og har nå barna annenhver uke. Her kan du lese om hverdagen hennes etter bruddet, om ukene med barna og ukene uten barna, om mottoet «det er bedre med litt støv i krokene enn et rent helvete», samt mange andre gode tips.

Annenhver uke

Du og barnefar gikk fra hverandre i 2018 hva er den største forskjellen på å være en eller to foreldre under ett tak?

Vi gikk fra hverandre våren 2018 og har hatt barna 50 % (annenhver uke)siden da. Hverdagen har blitt ganske annerledes og ukene er ganske ulik.Først og fremst er jeg alene om alle beslutninger den uken jeg har barna og har liten avlastning. Det er veldig kjekt å se dem, men jeg merker at“lunten” min blir kortere og kortere i løpet av uken.

Vi “bytter barn” hvermandag og når uken går mot slutten så merker jeg at min tålmodighet erbetydelig mindre enn om mandagen og tirsdagen. Jeg har ganske ulike uker -en uke med mye ansvar selv om det såklart er hyggelig – og så en uke hvorjeg kun trenger å tenke på meg selv. Jeg trenger som regel noen slike dager etter en uke alene med barna, og jeg pleier å benytte den uken til mye “egoistisk” egentid.

Hvordan fordeler dere kostnader som angår barna?

Vi har heldigvis et godt samarbeid. Vi fordeler kostnader likt mellom ossog hvis vi har utgifter som ikke allerede er fordelt så sender vi hverandrekrav i VIPS – det er veldig praktisk. Vi deler også en bil – det vil si atden som har barna også har bilen. Det er veldig praktisk og mye billigereenn å ha egen bil. Jeg trenger jo ikke egentlig bil når jeg er alene, mendet det er veldig greit å ha bil når jeg har barna.

Hverdagsliv – når du har barna

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Jeg er ikke er morgenperson, men må man så må man. Heldigvis har jegfleksitid på jobb slik at jeg kan bestemme arbeidstiden min littegranne selv. Jegpleier å komme litt senere på jobb når jeg har barna slik at det skal blilitt mer behagelig om morgenen. Yngstemann som har gått i barnehagen heltfrem til før sommeren har alltid fått frokost i barnehagen, så det har ikkevært påkrevd med felles frokost. Derfor har det som oftest vært morgenstellog ikke så mye annet om morgenene hos oss – mellomstemann har fått en skivei hånden på vei til SFO, og eldstemann har klart seg selv i flere år nå.Heldigvis!

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?

Jeg er veldig glad i mat og matlaging, men i barneukene er det ofte etvisst tidspress for å få maten på bordet. Derfor er jeg ikke fremmed forlitt enklere løsninger når jeg har barna. Favoritten min er meksikanskgryterett med egen vri for å få i de litt grønnsaker uten at de merker det.Jeg lager den med ekstra løk og gulrøtter samt hakkede tomater istedenforvann. Da blir det både godt og den inneholder litt ekstra vitaminer. Ellers prøver jeg åfå i de litt fisk, for det får de ikke så mye av når de er hos faren.
Sjelden tar middagen mer enn 30 minutter å lage, men jeg lager en del frabunnen av likevel. Vi har normalt taco iallfall en dag i uken, men dettrenger ikke være på fredagen. Da vil ungene alltid ha lefser og da bruker vi IKEA-klyper i bunn så ikke fyllet faller ut.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Ungene er mye ute, så jeg prøver å få til litt husarbeid etterskole/barnehage og før leggetid. Jeg prøver å få til en liten lesestund, menmå innrømme at det ikke er alltid jeg orker. I helgene forsøker vi å få tilnoen fellesaktiviteter, men mandag til fredag blir det ikke så mye avdette. Fredagen ser vi gjerne en film sammen og lager det litt koselig.

Hva med husarbeid? Hjelper barna til? Har du hjelp?
Jeg gjør husarbeidet selv. Jeg har hatt litt lyst på vaskehjelp men for meg er det to utfordinger. For det første har jeg ikke så veldig god råd nå som jeg er alene. Nummer to er at jeg selvsagt må ha en “hvit” (skattemessig) vaskehjelp uten at jeg har lyst til å bruke et byrå. Jeg bruker som regel å ta mesteparten av det groveste husarbeidet når jeg er alene, og så tar jeg smågreiene innmellom. Eldstemann har et par oppgaver, men ikke så veldig mye enda. De minste vil veldig gjerne hjelpe til, og jeg lar dem, men jeg må alltid gå over etterpå…..

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Mitt motto er “det er bedre med litt støv i krokene enn et rent helvete”. Det er helt greit å sitte på sofaen med to barn i armkroken, kose seg og se på at hybelkaninene flyr over gulvet, enn å fyke rundt og stresse og kave….husarbeidet venter alltid. Det må ikke gjøres i dag, det er faktisk helt greit å utsette det litt.

Hverdagsliv – når du ikke har barna

Hvordan ser hverdagen din ut de ukene du ikke har barna?
De ukene jeg ikke har barna er ganske travle. For det første tar jeg igjen litt arbeid fra de ukene jeg har barna. For det andre så forsøker jeg å få unna det meste av mitt sosiale liv den uken. Det betyr at det blir treff med venninner, dates med kjæresten og litt ekstra trening. Egentlig så er disse ukene ofte “travlere” enn de hvor jeg har ungene, men det er helt greit. Jeg er blitt ganske vant til at ukene mine er annerledes og ser frem til både barneuker og aleneuker.

Hverdagsliv – med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
I hverdagen er det kjekt når vi tar oss tid til å lage mat sammen. Det tar ofte litt lengre tid å få laget mat når barna er med, men de spiser stort sett hva som helst når de har vært med å lage det selv. Når det er helg eller vi har fri ellers prøver vi å komme oss litt ut, gå en tur, lage piknik eller bare ta en tur til byen og se på folk og båter. Det trenger ikke alltid være så krevende eller koste så mye, en liten overraskende pakke kjeks i sekken når man kommer til toppen er ofte nok til å få barna happy.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Jeg er tilhenger av den gode gammeldagse barnebursdagen, ikke på Leos, Flipzoe eller bowlinng. Det har nok en årsak i økonomi, men jeg synes det er kjekt å se hvilke barn som går i barnehagen eller i klassen og på bursdager a la Leos så får man ikke den samme innsikten i hvem de andre er. Jeg pleier å være litt kreativ i forhold til hva som serveres, slik at det ikke alltid er pizza eller hotdog. Det er ikke alltid alle gjestene er superhappy, men så lenge brusdagsbarnet er det så er det det viktigste for meg.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Når jeg har barna er det lite egentid, men jeg får min eldste til å passe de minste innmellom slik at jeg kan stikke på trening på kvelden. Da går jeg etter at de har lagt seg og synes at det er helt topp. Ellers har jeg jo litt egentid når de er uten med venner i nabolaget før leggetid, men det fyller jeg normalt med klesvaks og annet husarbeid.

Når jeg ikke har barna har jeg bare egentid og den nyter jeg 100 %. Den fylles med trening, venner og kjærestedates. Bare det å kunne sette seg på sofaen etter middag og ikke tenke på noe annet enn seg selv føles ofte som ren luksus.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Jeg trener på treningssenter og litt løping innimellom. Når jeg ikke har barna prøver jeg å få til 3 treningsøkter per uke iallefall. Når jeg har barna er jeg godt fornøyd med to. Men så skal man uansett ikke undervurdere hverdagstrimmen som å ta trappen eller gå litt ekstra.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder. 
Kjærestetid kan man ha hvor som helst, litt ekstra oppmerksomhet går en lang vei uansett hvor man er. Stå opp litt før den andre og lage kaffe. Sette frem cola og et par paracet før man stikker på jobb etter at man f.eks har hatt en litt “hard” date dagen før. I hverdagene sitter vi ofte under samme pledd i en krok av sofaen og koser oss litt sammen. I helgene, eller når vi har fri prøver vi å finne på litt andre ting. Piknik i det fri (med litt vin i smug hvis man er på en skjermet plass), en god middag ute eller rett og slett en god gammeldags tur på byen.

Har du noen «guilty pleasures»? 
Jeg har antagelig flere, men min mest guilty er når jeg er alene hjemme. Enten helt alene eller når ungene sover. Da spiser jeg paprika chips og holiday dipp og jeg spiser til det er tomt for dip. Litt flaut, men sååååå godt!

Tips

Tips til gode serier?
Jeg er en seriemisbruker…..og “eter” serie for serie, akkurat nå har jeg begynt å se “lucifer” . Ikke egnet for barn, men veldig kjekk for mødre. Ellers må jo folk se Dexter hvis de ikke har sett den allerede.

Tips til gode bøker?
Jeg leser bare krim. Alt av Mary Higgins Clark (veldig lettlest) og såklart alle Harry Hole bøkene.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Grillpølser med oppkuttet ferdig pizzabunn rundt, gjerne med sennep eller andre godsaker på innsiden av pizzabunnen. Det liker de fleste.Fiskekaker og hamburgerbrød blir lett en digg fiskeburger.

Din beste oppskrift:
Det kommer helt an på humøret og hvilken dag der er. Jeg oppdaget nettopp hjemmelagde jalapeno poppers. Man blander Philadelphia ost og revet cheddar med ønsket mengde hakket jalapeno, Formes som kuler og legges i frysen litt før de dyppes i mel, egg og brødsmuler, og deretter i egg og brødmuler igjen, før de friteres i noen minutter. SNADDER!!!

Beste ”småbarnshack”:)
IKEA-klype på tacoclefser. Og å plante grønnsaker sammen, da spiser barna hva som helst.

 

Les om andre småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar