Småbarnsforeldre forteller

Ole aka Superpapsen

Ole Morten Knudsen aka Superpapsen er 38 ½ år er tidligere pappablogger, pappa til Frans (2), Ellie (5), Thelma (8), gift, bor i Oslo og jobber som informasjonsrådgiver. Her får du et innblikk i hverdagen til denne spennende trebarnsfamilien, hvor du blant annet kan lese om hvordan de ofte går for det italienske kjøkken, en artig vri på deling av husarbeid, om å ikke ha fløyter i barnebursdag, om å skape rom for hverandre i forholdet, tapaskveld etter at barna er lagt, viktigheten av fysisk kontakt, om tannpuss opp ned, å klippe barnas negler når de sover og om å gi mammaen litt luft under vingene.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Vi tar det rolig, spiser en felles frokost mens vi snakker om hvordan dagen skal bli. Neida, langt ifra. Som oftest står vi voksne opp halv seks-seks. Vi er vel sjelden på jobb før ni, men det tar tid når en storfamilie skal organiseres. Hunden skal ha tur, tre barn skal kles på og i hvert fall 1-2 skal ha frokost. De minste spiser som oftest frokost i barnehagen, men tar gjerne en matbit hjemme. Det er vel ved avgang på morgenen vi ofte stresser som mest. Av en eller annen grunn syns alltid barna det er best at mammaen følger. Hun stresser nok mindre enn meg.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Vi har matlevering annenhver uke. Det er gull verdt så en slipper å planlegge og handle alt selv. Men vi er vel rimelig standard. Med små barn får en ofte testet sine evner i det italienske kjøkken. Pasta er undervurdert. Men vi svinger også innom asiatisk, afrikansk, amerikansk, indisk, amerikans og norsk. Kort sagt stort sett som de fleste andre norske familier. Men vi har stort sett fisk en gang i uka og pizza hver lørdag.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Da går som oftest tiden fort. Det er jo ikke mange timene det er snakk om. Barna leker som oftest mens en av de voksne lager mat (vi bytter på å hente og levere for å få arbeidsdagen til å gå opp). Etter å ha stått en halvtimes tid på kjøkkenet kan du være sikker på at barna maks vil sitte 5 minutter ved bordet før de roper «ferdig!», men vi forsøker å ha en noenlunde rolig middag for å snakke sammen om dagen. Av og til klarer vi det til og med.

Deretter må vi voksne rydde av maten mens barna gjerne ser på Barne-tv. De kommer som oftest opp i det vi har ryddet ferdig og sier de er sultne igjen. Ingen nåde å få. Så går tiden gjerne med til litt lek og bading før vi har leggetid for de minste. Oppi det hele skal også hunden ha tur og hun eldste har lekser som må ses over. Det er svært sjelden jeg svarer på telefonen mellom henting og leggetid for å si det slik. Cirka halv 9 er siste i sengs og vi kan puste litt før vi må smøre matpakker til dagen etter og rydde resten. Om barna har aktiviteter så foregår det som oftest rett etter skole/barnehage/jobb, så da følger en mens den andre voksne henter resten av barna og gjør klar middag.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Kona sier jeg vasker for slurvete, jeg syns hun er for grundig. Så vi deler på. To uker på meg, så tar hun en uke grundig. Også har vi støvsugerrobot. Det er genialt.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Om du kommer hjem til mitt hus og ser hva som foregår vil du nok forstå at her er det ingen tips å hente. Men gjør klar så mye du kan dagen i forveien. Om du både må smøre matpakker og finne frem klær til barna om morgenen samtidig som du lager frokost så er dagen ødelagt før du i det hele tatt har starta.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Oi, det var vanskelig. Det gøyeste er jo å henge sammen og oppdage verden rundt oss, enten det er helt lokalt eller globalt.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Første gang jeg hadde barnebursdag hadde jeg laget pizza fra bunn, kake med marsipanlokk, heliumballonger og bursdagsfløyter. En av foreldrene som leverte så flytene og kommenterte «Dette er nytt for deg dette?». Vi har aldri igjen hatt fløyter i en barnebursdag og har gått over til å servere pizzaruller laget av ferdigdeig og pastasaus på glass. Og barna digger kake selv om de er fra pose. Men jeg er heldigvis hobbyklovn, så fest blir det garantert. Og mye stress i forkant, litt kaos underveis, og stor glede når det er gjennomført.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Vi er veldig opptatt av å skape rom for hverandre. Så om en av oss har lyst til å gå ut med venner, reise bort, ta en joggetur eller bare gjemme seg på do så er det sjelden «nei» å høre. Det er viktig at dette går begge veier i et forhold. På den måten får en mye energi og enda mer rom for kjærlighet. Så den dagen jeg står alene med tre unger mens mammaen er på venninnetur til London i 3 dager så vet jeg godt at jeg får samme muligheten senere. Også er det jo litt stas å ha noen dager kun med pappa også innimellom.

Selv bruker jeg egentid på å være med venner og egne prosjekter. Bloggen er lagt ned, men nå holder jeg på med et nytt spennende prosjekt som vil ta verden med storm. Så det er nok å gjøre for å si det slik.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Feil person å spørre. Jeg går tur med hunden, teller det? Kona liker heldigvis å trene så hun får presset det inn stadig vekk.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
I et forhold med små barn må en utnytte de mulighetene en får til å dyrke kjærligheten. Både fysisk og psykisk. Det er ekstremt viktig, selv om en er sliten og trøtt og føler seg som et takras. Det er ikke alltid en rekker levende lys, dyp massasje og hvisking av ømme ord. Kort sagt bør småbarnsforeldre pule mer og vise hverandre at de elsker hverandre til tross for at livet kanskje står på hodet.

Så får en også ta de mulighetene en får til å gå ut på date, eller ta en tapaskveld sammen med cava etter at barna er lagt.

Har du noen «guilty pleasures»?
Sikkert mange, men jeg har ingen skam!

Tips

Tips til gode serier?
Billions, Suits, Sons of anarchy, The Walking Dead, Modern Family, Trailer Park Boys, Fauda, Narcos. Også lurte kona meg til å se Outlander. Det er egentlig reinspikka husmorporno i forkledning, men kvaliteten er ikke så verst.

Tips til gode podcaster?
Selv er jeg glad i dokumentarer. «Hele historien» og «Tomms afrikanske fortellinger» fra NRK er verdt å få med seg. Også har svenskene gode dokumentarer med fra svensk P1 og P3. This American Life er også verdt å få med seg. Og ikke minst Urix så en tross alt får med seg litt nyheter selv om en er småbarnsforelder.

Tips til gode bøker?
Det er veldig lenge siden jeg fikk muligheten til å lese en bok. Da går det ofte i bøker om historie. Men om jeg skal anbefale en så er «En bønn for Owen Meany av John Irwing alltid verdt å lese igjen.

Tips til gode blogger?
På tross av min fortid som pappablogger så leser jeg altfor lite blogg, så her er jeg neppe noen ekspert å hente inspirasjon fra. Men Vidunderpappa og Pappahjerte må jeg jo gi kollegial anbefaling til.

Instagramprofil du ofte titter innom?
@Chris_nyhus og @Larszachariassen. Pappa for the win!

Forslag til raske barnevennlige middager:
Kok opp pasta. Bland mild chorizo, skinke eller lignende, litt løk og champingjong (kan kuttes om barna ikke liker det) i stekepanne. Bland inn litt cremé fraiche og server med gulrøttstaver, agurk og paprika. Pleier å gå ned. . .

Din beste oppskrift:
Pappas amerikanske pannekaker!

75 gram smør
2 dl melk
2 egg
190 gram hvetemel
4 ts bakepulver
1 toppet ts vaniljesukker
2 ss sukker
Klype salt

Smelt smør, bland melk i smøret og så egg. Visp. Ha alt det tørre i en bolle og visp så varsomt sammen. La det stå i ett kvarter, fyr opp stekepanne og ha en-to spisseskjeer røre per pannekake. En vinner for barn og pappaer. Serveres med syltetøy eller lønnesirup.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Pizza og lørdagsfilm. Alltid en vinner.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Jeg har veldig lyst til å prøve interrail med barna når de blir litt større. Det tror jeg er en vinner! Gøteborg er kun kort vei unna og fantastisk by å reise med både små og store barn.

Beste ”småbarnshack”:
Gjør tannpussen morsom. F.eks. pusse tennene opp ned. Da går ting enklere. Og klipp barnas negler mens de sover, sparer deg for mye stress (inntil de våkner vel og merke).

Andre ting du tenker at andre småbarnsforeldre kan like å lese om?
Nja. Viktig at en alltid ser at en er to om jobben. F.eks. burde pappaer alltid la mammaen gå ut og svinge seg når barnet blir 3-4 måneder. Da er det viktig at pappa ikke klager, men sier at alt går bra om mammaen lurer. For det blir litt kaos med en del hyling innimellom og da tar en ikke telefonen, men ringer mammaen tilbake når alt har roet seg, og sier at en var midt i bleieskiftet. For roen kommer, og mammaen får litt luft under vingene i en slitsom fase. Det er viktig og gir mye energi i forholdet.

Også må en la mammaen sove i helgene. Det vil si at en sover lenge en dag hver og at ikke mamma står opp tidlig alle dager selv om hun er i mammaperm. Den ene morgenen kan en leve på neste hele påfølgende uke.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar