Småbarnsforeldre forteller

Jørgen K

Jørgen Kvinge Kjeseth er 35 år, pappa til Sunniva 2 år og Sigurd 5 år, gift med Korina, bor i Bergen og leder forhandleravdeling i Brage Finans. Her får du et innblikk i hverdagen til familien Kjeseth, om å prate sammen over Legobygging, å dra med seg andre fedre på den lokale pubben, oppskrift på digg hjortegryte og to vitser på tampen. 

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Korina står opp kl. 06:00 og vi andre står opp kl. 06:30. Jeg starter da å lage frokost og matboks til barna, mens Korina tar seg av morgenstellet til barna. Sunniva og Sigurd spiser frokost ca. kl. 06:45 sammen med en voksen. Den eldste tar på seg selv, så han kommer tidvis senere til bords

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Vi er ikke så flinke til å planlegge middag. Dette blir bestemt samme dag som vi spiser. Målet er en dag med fisk. Fredager blir det noe senere middag, da barna har spist middag i barnehagen.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen og legging?
Siden Sunniva legger seg ca. kl. 18:00 er det ikke mye tid til å dra bort fra huset. Er det opplett liker Sunniva å benytte seg av dissestativet i hagen, mens Sigurd bruker trampolinen flittig eller går på oppdagelsesferd i skogen rundt huset.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Vi prøver å fordele arbeidet likt. Korina tar seg ofte av den daglige ryddingen av huset og middag. Jeg tar meg av klesvask og uteområdet. Vi benytter oss av ekstern rengjøring hver 14 dag.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Det er viktig at de voksne har en felles forståelse for hva som skal skje. Så lenge barna ikke får mange kontrameldinger på hva vi skal de nærmeste timene, føler vi at det ofte går bra.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Jeg har ansvaret for å ha Sunniva på barnesvømming. Dette er en alenetid jeg setter stor pris på. Sigurd er 5 år, så det å lese Donald for han eller bygge Lego er kjekt. Når vi bygger Lego får vi også snakket mye sammen.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Sigurd velger gjerne tema for bursdagen. Siste årene har det vært Lego-tema. Gjestene er som regel de i barnehagen på samme alder og venner han har utenfor barnehagen. For å unngå kliss og rot så godt det lar seg gjøre, klargjør vi hotdog på kjøkkenet til barna som vi deler ut. Etterpå kommer vi rundt med tilbehør for å ta på for barna.

Når gaver skal deler ut, setter barna seg i ring og leker flasketuten peker på. Den flaksen peker på, gir sin gave til bursdagsbarnet. Alle får da gleden av å gi og Sigurd får med seg hvem han får gave fra.

Etter dette er det gjerne lek på lekerommet og avslutter med fiske etter snop som barna får med seg hjem.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Når roen har senket seg kl. 19:00 er det rydding av hus og etter dette «starter» egentiden. Da er det gjerne ut i hagen å jobbe litt. Har alltid mange prosjekter rundt huset, som jeg setter stor pris på å jobbe med.

7 Fjell bryggeri holder til i nabolaget og vi er en gjeng med fedrene som prøver å komme seg på åpent bryggeri den siste fredagen i måneden. Jeg reiser også litt i jobben med overnatting, slik at behovet for egentid ikke er like stort.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Ettermiddager med dårlig vær prøver jeg å få løpt litt på mølle. Burde nok løpt mer, men noe er bedre enn ingenting.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
På kvelden etter at vi begge er ferdig med rydding og jobb, setter vi oss ned sammen å ser en serie. Kvelder vi er sliten ser vi The Office, når vi er mer opplagt ser vi gjerne krimserier. Lørdagene prøver vi å enten kjøpe noe god mat eller lage noe etter at barna har lagt seg. Blir dessverre liten tid til kjærestetid utenfor hjemme. Da blir det enten ut å spise god mat, eller en tur på fest/arrangementer med venner.

Har du noen «guilty pleasures»?
Ja, opptil flere. Fallout (X-box spill), Pepsi Max, Vinskvetten (musikk), spill på mobilen (kjøper mye jeg egentlig ikke trenger) og Norske Rednex på tv.

Tips

Tips til gode serier?
The Office (US)
Breaking Bad
True Detective

Tips til gode podcaster?
Radioresepsjonen
Abels Tårn
Podcastresepsjonen (Avsluttet men kan høres på nytt)
198 Land
Jan Thomas og Einar blir venner

Forslag til raske barnevennlige middager:
Pasta, stekt kylling og et glass med pesto.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Vi feirer jul og påske sammen med storfamilien. Dette er en god tradisjon som både barn og voksne setter stor pris på.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Vi liker å ta en tur på stranden i nærområdet. Her kan eldstemann lete etter krabber og minstemann kan leke med bøtte og spade.

Beste ”småbarnshack”:
Vi har klærne i mindre bokser i skapet til eldstemann. På utsiden er det teget på et ark hva de enkelte boksene inneholder. Eksempel boxser og sokker. Dette gjør det enkelt for både eldstemann å hente ut klær og lettere for far å ta på plass klær.

Din beste oppskrift – Hjortegryte

Du trenger:
500 g hjortekjøtt i strimler
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss margarin til steking
1 stk løk i ringe
6 stk frisk sjampinjong i skiver
4 dl matfløte
2 dl vann
Litt knuste einerbær om ønskelig.
Pose med rosenkål/blomkål/brokkoli
Poteter

Slik gjør du:

  1. Skjær løk og sjampinjong i båter.
  2. Krydre hjortekjøtt og kutt kjøttet i strimler med salt og pepper. Stek strimlene raskt i varm stekepanne med margarin i ca. 3 minutter. Legg kjøttet over på en tallerken, mens du steker løk og sjampinjong til det blir lysebrunt.
  3. Ha kjøttet tilbake i pannen og tilsett fløte og vann. La dette trekke på svak varme til sausen tykner litt, ca. 10 minutter.
  4. Smak eventuelt sausen til med mer salt og pepper.
  5. Server med kokte poteter og grønnsaker.

En vits på tampen?
Datteren i huset kommer bort til mamma og spør:

– «Mamma. Hvorfor heter jeg Blad?»
Da svarer mamma:
– «Jo, det er fordi at når du var nyfødt landet det et blad på hodet ditt.»
Senere kommer den ene sønnen inn og spør:
– «Mamma hvorfor heter jeg Fjær?»
– «Jo, det er fordi at når du var spedbarn landet det en fjær på hodet ditt.»
Til slutt kommer den tredje sønnen inn og sier:
– «Shlajblikleblaødertmakushangalabangalahaudershirt!!»
Da sier moren:
– «Vær stille er du snill, Kjøleskap.»

Alternativt:
Har du hørt om mannen som skulle opptre? Stod ikke opp før halv fire.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar