Småbarnsforeldre forteller

Maiken fra @sunnstart

Maiken Anwar Walle er 32 år, mamma til Gabriel på 5 år og Elida på 3 år, gift, bor i Kragerø og jobber som ernæringsrådgiver. Hun driver @sunnstart, så har er det mange godbiter i vente. Du kan blant annet lese om å servere helt vanlige middager som taco – med ingrediensene hver for seg, hvordan en kan få barna til å spise mer grønnsaker, om sukkerøyne, matpakken, samt få oppskrift på blant annet hjemmelaget fiskegrateng og rødbetevafler.

Matglade barn

Du driver nettsiden sunnstart.no og @sunnstart på Instagram, har du tips til enkle sunne middager som hele familien kan spise?
Er det lov å si at jeg ELSKER taco? Det henger kanskje sammen med at jeg er så stor tilhenger av retter hvor man kan velge selv hva man vil ha i maten. Plukke litt av hvert fra de ulike skålene med tilbehør, slik at absolutt alle får noe de liker. Sånn prøver vi å spise de fleste middagene hjemme hos oss. Da blir alle fornøyde og mette. Oppskrift på digg fisketaco og hjemmelaget tacokrydder.

Ellers er fisk høyt elsket i vår familie. Fisk kan for mange unger være enklere å spise enn kjøtt, på grunn av konsistensen. Prøv gjerne ut vår versjon av hjemmelaget fiskegrateng.

Tips til å få barna til å spise mer grønnsaker?
Gjør grønnsakene lett tilgjengelig. Det er som med oss voksne, hvis ikke det er det enkleste valget – blir det gjerne ikke husket på i hverdagen. Vi pleier å sette frem skåler med cherrytomater, ferdig oppkuttede gulrøtter ol. slik at det er lett å knaske litt når man kommer hjem fra barnehage og jobb.

Ellers er det lurt å tenke på at du alltid kan berike maten du lager. Lager du spagetti og kjøttdeig, kan du alltids slenge oppi ekstra tomater, løk, paprika eller raspede gulrøtter i sausen. Lager du pannekaker kan du ha gulrotmos, spinat eller lignende i. Barna ELSKER når pannekakene er farget. Vi har en rødbetevaffeloppskrift som er superpopulær både på matkursene og i hjemmet.

Tips til matpakken?
Kjøp matbokser med separate rom og bruk det ene rommet til bær, oppkuttet frukt eller lignende. Man kan gjerne lage matmuffins og matvafler som alternativ til brødmaten. Men mitt tips er også å ikke lage for mye rart i matpakken, slik at barna blir mer overveldet enn fokuserte på å spise.

Tips til hvordan en kan få barna til å smake på nye ting?
Tips nummer en er å involvere dem. La gjerne barnet få bestemme i hvilken form, rett eller sammenheng den skal smake på dette helt nye. Det er også lurt å være tydelig på at det er lov til å ikke like. Personlig har jeg en gullstandard som jeg sier hver eneste gang barna smaker på noe de ikke har smakt før – eller noe de har smakt men ikke helt liker: «VISSTE DU at forskere har sagt at man ikke kan vite om man liker …… eller ikke, før man har smakt på det 15 ganger»? (Sagt med en meget entusiastisk stemme) Det får de ofte til å smake et par ganger ekstra. Dette var faktisk metoden som fikk min kjøtt-hatende sønn til å spise kylling igjen.

Nyttig mat for gravide, hva bør man tenke på?
Tenk på å fylle på med så mye næringsrik mat som mulig, før du eventuelt fyller på med de tingene du craver. Spis det du liker, men forsøk å fyll på med masse grønnsaker og drikk rikelig med vann.

Hjemmelaget is med yoghurt, hvordan?
Altså – hvordan IKKE? Her kan du slå deg så løs som du bare klarer. Det er bokstavelig talt bare fantasien som setter grensene. Bland sammen valgfri yoghurt (gjerne gresk) i en blender, med frukt – sett i fryseren. Og NYT! Like godt for store som små, og helt nydelig tilskudd nå om sommeren. Is hver dag? Ja takk!

Sunnere barnebursdag, hva serverer man?
Lag gjerne disse deilige kakekulene. Et annet tips er å lage en aktivitet utav å lage sine egne fruktspyd. Superpopulært på de bursdagene vi har arrangert. Vil du lage det klart for dem er denne karen et flott syn i en barnebursdag.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Vi elsker å leke med maten. Vi bruker mye sukkerøyne og dekorerer frukt og grønnsaker med forskjellige ansiktsuttrykk. Vi liker også å lage de morsomme dyrebrødskivene. Men av aktivitet? Jo, da er det å leke, turne, hoppe på trampolinen og å leke zombie (dvs. jeg må leke at jeg er en zombie som kommer for å ta dem…meget korrekt av meg, jeg vet!)

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Jeg er jo så heldig at jeg har litt egentid på dagen, innimellom slaga på jobb. Jeg liker veldig godt å gå turer, høre på lydbok, eller å trene. Da føler jeg meg som et nytt menneske.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Løping er favoritttreningsformen, men det siste året har det dessverre ikke blitt så mye av det på grunn av en dårlig rygg. Ellers er jeg skikkelig glad i gruppetimer. Jeg har vært med på litt hinderløype-løp (OCR) og det har jeg lyst til å begynne med igjen når ryggen bedrer seg.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Huff, dette er vi dessverre alt for dårlige på her i hjemmet. Men jeg tenker at en skummel film i armkroken på den man er glad i kan være vel så koselig som en helgetur. Det gjelder å finne tiden til hverandre i det daglige heller enn å vente på det perfekte, tror jeg.

Har du noen «guilty pleasures»?
Å, jeg har bøtter og spann av dem, men jeg liker ikke å kalle dem det. For meg finnes det hverken ja-mat eller nei-mat. Så jeg vil gjerne vri på denne til å handle om noe annet – min aller største guilty pleasure handler nemlig ikke om mat, men om å bindge-watche serier (når jeg egentlig burde gjort så utrolig mye annet fornuftig) Akkurat nå er det Game of Thrones som får gjennomgå. Jeg har hukommelse som en gullfisk, så før den nyeste sesongen kom nå, begynte jeg likesågodt heeelt fra begynnelsen av.

Tips

Tips til gode serier?
Vikings, Game of Thrones og Outlander er store favoritter. Jeg har elsket alt av filmer og serier fra jeg var liten.

Tips til gode podcaster?
Foreldrerådet, og familieliv. Verdens råeste damer!

Tips til gode bøker?

Sjarmen med tarmen og Til ungdommen,

Tips til gode blogger?
Vel, din selvsagt. Liker også Småbarnsforeldre-bloggen veldig godt, men bruker faktisk ikke selv så mye tid på blogger.

Instagramprofil du ofte titter innom?
Elsker jo alt som har med mat å gjøre. Lindastuhaug for masse god inspirasjon, Foodbites og Creativefun4you for inspirasjon til morsomme kreasjoner. Og selvfølgelig Camilla Lorentzen og Fitnokjentene – bare fordi de er fantastiske. Jeg heier på alle som fremmer «du er bra nok som du er-holdningen» og det er definitivt disse jentene <3

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Tja. Vi har fast bananpannekake-lørdag. Har hatt det fast i flere år nå. Barna elsker å hjelpe til og jeg synes det er en utrolig koselig helgegreie som betyr mye for oss. En deilig, koselig og rolig start på helgen etter en ofte hektisk uke.

Beste ”småbarnshack”
NICECREAM! Frosne bananer med kakaosmak er sykt digg! Prøv også andre versjoner med bær, mango osv. for mer tropiske varianter.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Alle bildene er lånt fra @sunnstart.

Legg igjen en kommentar