Småbarnsforeldre forteller

Stine

Stine Pedersen Svarthe er 33 år, mamma til Madeleine 3 år, bor i Drammen, er ernæringsrådgiver og grunder av Bare Bra Barnemat. Her kan du blant annet lese om familiens matvaner, tips til å få barna til å spise mer grønnsaker, om å planlegge middagsuken på forhånd, sunnere bursdagsfeiring, mange bokanbefalinger og oppskriften på deres populære mangois.

Hva spiser familien deres til frokost?
Jeg baker surdeigsbrød som jeg fryser ned og tar opp på morgenen, akkurat nå er favoritten til Madeleine surdeigsskive med snøfrisk. Så legger jeg alltid noen gulrotstaver, litt surkål og paprika/agurk ved siden av så hun får i seg grønnsaker til hvert måltid. Jeg lager også mye smoothie hvor jeg sniker i grønnsaker som spinat og rødbete sammen med frukt og bær. Favorittfargen er rosa så litt ekstra jordbær eller rødbeter gjør at smoothien alltid er poppis

Hvordan ser en typisk middagsuke for dere?
Vi bruker mye grønnsaker og jeg prøver ofte ut nye oppskrifter til medlemmene i Barnematfabrikken eller til bloggen. Akkurat nå holder vi på å skrive bok så det blir god variasjon i middagene. Tandoori med søtpotetlomper, vegetarcurry, Bare Bra Barnemat taco, blomkålsuppe med surdeigsbrød og hjemmelagde fiskekaker er det denne uken. Det går litt opp og ned, jeg prøver å planlegge uken i forkant, det gjør at jeg sparer tid og hodebry når vi alltid vet hva vi skal lage til middag og har ingrediensene i hus.

Hvordan er en barnebursdag hos dere? Hva serverer dere?
Nå er datteren min 3 år, så vi har ikke hatt en ordentlig barnebursdag hjemme enda. Men jeg har servert BBBs cashewkuler, ostekake søtet med dadler, råkake og fruktsalat når vi har hatt bursdager. Når hun i fremtiden skal ha barnebursdag hjemme skal hun få være med å bestemme hva vi skal lage, men noe av det hun velger når vi skal lage noe godt er mangois, cashewkuler, cashewnøtter, druer, rosiner og bananlapper, så da blir det nok noe lignenede.

Gjester til middag, hva serverer dere?
Gryte er alltid enkelt å lage og servere,eller tapas, da finner man alltid noe man liker og kan sette sammen tallerken som man ønsker. Plukkemat er fint, det synes også barna er gøy

Har dere noen «guilty pleasures»?
Tror ikke jeg vil kalle det guilty pleasure men er veldig glad i sjokolade. Spiser mest mørk sjokolade, men synes melkesjokolade er utrolig godt, så jeg kjøper en plate innimellom.

Tips til hva man kan sende med barnehage og skolebarn i matboksen?
Bananlapper, ost (Baby Bell) kokt egg, brødskiver, frukt og bær, gulrotstaver, smoothie, middagsrester – her er det bare fantasien som setter grenser

Har dere tips til hvordan man kan få barna til å spise mer grønnsaker?
1. Snik de inn i tillegg til å servere de som de er. Spinat kan snikes inn i smoothie eller pannekaker, det samme med rødbete.
2.Lag vegetarretter minimum et par ganger i uken med mye grønnsaker.
3.Ta med barna på matlagingen, det gjør at barna blir bedre kjent med råvarene og maten de skal spise.

Tips til enkel hjemmelaget barnemat for de aller minste som skal begynne med fast føde?
Du kan f.eks starte med smaksprøver av most avokado eller søtpotet. Hvis du lurer på hvilke tegn du bør se etter for om babyen er klar, hva du kan gi og hvordan du bør gå frem har vi en gratis babymatguide som kan lastes ned her.  www.barebrabarnemat.no/babymatguide

Tips til sunn kveldssnacks for godtesyke voksne?
Frukt eller cashewkuler, noen biter mørk sjokolade eller en god smoothie.

Tips til gode podcaster?
The School of Greatness og Ingefær

Tips til gode bøker?
Få ting gjort, Sterk hjerne med aktiv kropp, Menn er fra mars og kvinner er fra Venus, Mikrobemangel, Snu deg til meg, Lev livet uten bekymringer, The motivation manifesto, Hold on to your kids, Love for Imperfect things, Lev her og nå, The sleep relovution, How to win friends and influence people, Mat til barn så har vi skrevet boken Bare Bra Barnemat næringsrik mat det første året

Instagramprofil du ofte titter innom?
Det må være Veronika sin det da, for å se hva hun driver med når vi ikke er sammen. Ellers prøver jeg å følge med på venninnene mine og de jeg kjenner som også jobber med ernæring, Julianne_godtformagen, naturligsunn, heleneragnhild, lindastuhaug, fitfocus.no, maren_aasen, ernaeringsmamma

Deres beste oppskrift:
Mangoisen er en av våre oppskrifter som er superpopulær, oppskriften ligger her. 

Beste ”småbarnshack”:
Når du lager en smoothie, ta restene og ha i ispinneformer så har du sunn is klar i fryseren.

Sjekk ut @barebrabarnemat på Instagram og bloggen deres her. Fotokredit bildet på toppen: Xenia Villafranca.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar