Småbarnsforeldre forteller

Josefin

Josefin Arvidsson er 30 år, mamma til Leon på snart 6 år og Noel på 4 år og bor sammen med familien i Sverige. Her kan du lese om hennes hverdag, samt få tips om blant annet friluftsbursdag og kuponghefte med frokost på sengen, massasje etc. som gave til kjæresten.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
När jag jobbar går jag upp vid 5.00 och åker vid 5.45. Sen ringer jag och väcker familjen strax efter 6.00. Barnen klär då bara på sig och åker till förskolan och äter frukost där. När vi är lediga så här vi morgonen som den kommer, myser gärna en stund i sängen innan vi går ner och äter frukost. På vardagar när jag är ledig, men sambon jobbar så brukar barnen och jag ofta äta en mysig frukost i soffan framför en film. Oftast blir det enkla frukostar med smörgås, O’boy, te, gröt och ägg för att barnen ska äta riktigt bra.

Hvem lager middag og når kl. spiser dere?
Vi försöker att turas om att laga mat, men oftast blir det jag då sambon jobbar längre ibland.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Vi har tyvärr ganska enformiga veckomenyer i vårt hem. Vi har barn som är kinkiga med maten och vår stora pojke har svårt att gå upp i vikt, så därför blir det att vi lagar mat som vi vet att som verkligen tycker om så att vi vet att dom kommer äta bra.

Når klokken legger barna seg?
Vi är oftast hemma från förskolan vid 17-tiden. Barnen brukar gå och lägga sig vid 19.00-19.30. Där emellan lagas och ätas middag så mycket tid försvinner till det. Men ofta försöker vi sätta oss i soffan tillsammans som avslutning på kvällen innan det är dags för barnen ett sova.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Jag jobbar oregelbundna arbetstider och är ofta ledig minst en vardag i veckan. Jag brukar då försöka städa och göra det mesta av hushållssysslorna som inte gör dagligen. På så sätt behöver vi inte ägna vår gemensamma lediga tid till att städa. Hushållssysslor som behöver göras dagligen eller mer regelbundet, så som disk och tvätt försöker vi hjälpas åt med.

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke?
Jag jobbar både dag- och kvällstid och en hel del helger. Och i dagsläget jobbar jag 80% för att få mer tid för familj och fritid.

Har du endret deg som arbeidstaker atter at du fikk barn?
Jag har blivit mer ansvarstagande och har fått betydligt mer tålamod sen jag fick barn. Och detta är ju något jag tar med mig till jobbet och som är viktigt att ha på mitt jobb. Vi har ibland situationer på arbetet som är väldigt krävande och då har jag många styrkor som jag har upptäckt hos mig själv sen jag fick barn.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Det allra bästa att göra tillsammans med barnen är att bara sitta ner och prata utan massa saker som stör runt omkring. Barnen har alltid så mycket roligt att berätta.

Sen är det ju självklart roligt att hitta på saker med dom som dom älskar att göra. Båda våra pojkar kör cross och det är det bästa dom vet. Får vi lite tid över på helgen så blir det crosskörning, antingen gör vi det enkelt och kör hemma på baksidan. Men ibland åker vi iväg så att Leon får köra på ett endurospår i skogen. Eller så åker vi iväg hela familjen och tittar på enduro.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Det viktigaste med barnens födelsedagsfirande är att dom ska kumna gå oxh lägfa sig på kvällen med känslan av att dom är nöjda med sin dag! Födelsedagarna brukar firas med familjen och den närmaste släkten. Nu fyller vår stora pojke snart 6 år. Då vill han ha kalas för sina kompisar också. Han vill ha ett friluftskals. Då ska vi vara ute och ha kalas och leka lite lekar och grilla korv.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Det varierar lite beroende på hur jag jobbar, men jag försöker få lite tid till mig själv och mina intressen varje dag. Det behöva inte mycket tid. Får jag bara 20 minuter så är de tillräckligt för att jag ska kunna tänka lite ny energi. Jag älskar att pyssla och baka. Jag har instagramkontot @jossanspysselochbak för att kunna dela och inspirera andra av det jag pysslar.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Jag har varit väldigt dålig på att träna. Men nu har jag börjat springa lite. Det är ett enkelt sätt att kunna röra på dig då det varken kräver så mycket planering eller utrustning, det är ju bara att ge sig ut när tid finns.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Vi försöker ha lite tid tillsammans varje kväll när barnen har lagt sig. Och sen behöver vi självklart få vara barnfria ibland. Oftast brukar vi bara vara hemma då och ta oss tis för varandra.

Förra året fick min sambo ett hemmagjort kuponghäfte när han fyllde år. Kupongerna kunde vara att få massage en kväll, att bli kliad på ryggen, frukost på sängen, att äta middag utan barnen och massor annat. Ett jättebra sätt att få tid tillsammans då det blev som smådejter.

Tips

Tips til gode podcaster?
Jag är dålig på att ta mig tid att läsa och lyssna på poddar. Jag tycker om att lyssna på poddar som handlar om hur det verkligen är i livet. Lyssnade bland annat på Fröling & Da Silvas podcast för några år sedan. Där pratade man om hur det verkligen var att vara småbarnsförälder. Jag kan ibland känna att alla hela tiden ska få livet som förälder ska verka så glamouröst och enkelt. Och det är det verkligen inte. Då är det skönt att få lyssna på en sån pod och höra att det inte bara är jag som tycker det är kämpigt ibland och dessutom är det en sjukt rolig pod.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Här blir det ofta ganska snabba middagar som alla andra också lagar. Typ köttfärssås eller pannkakor. Ett hett tips är ju att göra en ugnspannkaka. Hälla på köttfärssås och rulla ihop! Så himla smidigt. Och barnen älskar det.

Och häll karamellfärg i pannkakssmeten. Det blir mycket roligare att äta då!

Har du noen tips til reisemål med barn? 
Vi har inte rest mycket med våra barn. Men nu ska vi snart åka iväg till Kreta. Då ska vi till Agia Marina. Det ska tydligen passa bra för småbarnsfamiljer.

Beste ”småbarnshack”:
Sätt en påsklämma på pop-up-glassen så åker den inte hela tiden ner när barnen äter.

Häll smoothie på en plåt och stick in glasspinnar och ställ i frysen. När den är frusen skär eller bryter du den i biter så det blir glassar.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar