Småbarnsforeldre forteller

Mari

Mari er 31 år, gift med Martin og mamma til en jente på 2,5 år og en gutt på 5 måneder. Hun bor i Bergen og jobber som lærer. Her får du blant annet tips om «MÅ» og «BØR»-lister på jobben, om frokostbursdag, og om å legge listen lavt for å unngå stress når man har gjester. I tillegg for du flere gode tips til de små, blant annet at man kan lage små kanapeer av hverdagsmaten ved å kutte den i biter og stikke små gafler eller tannpirkere i den.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Vi står opp mellom kl. 6 og 6.30 når begge er i jobb, men ca. 7 nå når jeg er i permisjon. Trenger i grunnen sjelden vekkerklokke.

I ukedagene spiser vi ofte yoghurt til frokost, barna spiser frokost i barnehagen også. I helgene blir det yoghurt på morgenfuglene og felles frokost litt senere.

Har dere klare oppgaver eller tar dere hver morgen som den kommer?
Nå som jeg har permisjon blir det som oftest til at jeg har hovedansvar for minstemann, mens far gjør klar storesøster.

Der er stort sett er det far som leverer i barnehagen og jeg som henter. De første månedene med baby i hus har Martin bidratt mest på barnehagefronten.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?

Vi er fleksibel, så den det passer best/minst dårlig for er hjemme.

Hvem lager middag, når og hvordan ser en typisk middagsuke ut?
Jeg lager middagen de fleste dager. Vi prøver å spise ca. kl.16.30, men den blir fort nærmere 17.

Det blir fort en del raske/enkle middager, men prøver å variere mellom fisk, kjøtt og ulikt tilbehør. Målet er å lage middagsplan for hverdagene hver uke. Denne uken ser slik ut: lakseform i ovn, fiskesuppe, kyllingsalat med nudler, fiskekaker og taco.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen og legging?
Middag, barne-tv og kveldsrutiner blir det jo stort sett hver dag. Ellers varierer det litt. En av oss prøver å leke litt alene med storesøster, eller så leker vi litt alle fire. Favorittleker som varieres mellom er å leke butikk, lege og favoritten for tiden som er å fange tyven som må i fengsel, men som rømmer stadig vekk. Noen dager tar vi en liten tur på sykkel i gaten eller går på lekeplassen. Innimellom kommer besteforeldre på ettermiddagsbesøk.

Storesøster legger seg ca. kl.19. Lillebror har ikke helt skjønt ønsket døgnrytme enda, så det varierer litt når han tar kvelden.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Ofte blir klesvask mitt prosjekt, mens far i huset tar oppvask. Ellers fordeler vi så godt vi kan, tar noen skippertaksøkter innimellom og lever relativt greit med en hybelkanin og to. Foreløpig ingen fast hjelp, men det står på ønskelisten.

Hvordan strukturerer du hverdagen?
Felles familiekalender på mobil hvor ting som gjelder eller påvirker alle skrives inn. Vi har også en app for felles handleliste, der legger vi også inn middagslisten og lager andre lister ved behov.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Legge klart mest mulig kvelden før: klær, ting som skal med i barnehagen, stelleveske osv. Ellers prøver vi (øver vi) på å ikke gi barna valg hvis «nei» egentlig ikke er et reelt alternativ, for eksempel «skal vi ta på skoene?». Middagsplaner fungerer også greit, samt å handle mat på nett.

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke?
Nå er jeg hjemme i morspermisjon. Når jeg jobber starter jeg alle dager til fast tidspunkt, men litt ulikt når arbeidsdager er over. Jeg må være på jobb senest kl. 8, gjerne før. Det blir ofte lange dager mandag-onsdag. Torsdag og fredag avhenger litt av hvor mye jeg har fått gjort og om jeg tar med arbeid hjem eller ikke.

Hvordan prioriterer du hva du skal bruke tiden din på når du er på jobb?
Mye av tiden går jo til selve undervisningstimene, så er det som oftest alt for liten tid til «alt det andre».  I tillegg har vi faste møtetidspunkt hver uke. Jeg prøver å planlegge hva som skal gjøres hvilken dag og få inn en god rytme på det.

Begynner i hvert fall med det som MÅ gjøres og fortsetter med det som BØR gjøres. «Børlisten» blir ofte ganske lang.

Må du jobbe hjemmefra på kveldstid? Hvor ofte?
Jeg prøver å jobbe minst mulig hjemme, men jeg kunne jobbet hver dag. Jobben blir liksom aldri helt ferdig. Blir ofte en del hjemme når det er ulike frister eller før utviklingssamtaler o.l.

Har du endret deg som arbeidstaker atter at du fikk barn?
Ja og nei. Noen ting blir mer effektiv, men jeg jobber fortsatt med å finne balansen og med å få tiden til å strekke til. Plutselig har man andre rammer å forholde seg til.

Noen ganger er det deilig at man bare må gå, samtidig savner jeg noen dager å kunne bli sittende til man faktisk er ferdig!

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Tulle, tøyse og le, samt å lese og synge. Liker også veldig godt å være på ferie sammen. Det beste er når selve reisebiten først er overstått og man kan oppdage og utforske nye steder sammen.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Vår eldste datter er bare to år og har bursdag midt i fellesferien, så ikke så veldig erfarne der. Vi har hatt familiebesøk og besøk med venner som har barn. Det blir fort hot-dog, kaker, godteri, sang og lek. I fjor hadde vi diskolys, ballonger og musikk. Blir vel i samme bane når det blir barnehagebursdager. Hørte nettopp om noen som hadde frokostbursdag, likte egentlig godt den ideen.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med? 
Akkurat nå er det ganske liten egentid. Men jeg tar med meg minstesjefen på besøk til venner og treffer mange i permisjonshverdagen, slik at den sosiale kvoten dekkes.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?
Spilt squash, gått på kino og vært mer ute.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Det blir fort en serie på Netflix. Innimellom prøver vi å gjøre det stikk motsatte også, skru av TV og legge vekk telefoner og andre digitale dupeditter. Det er overraskende vanskelig, og deilig.

Gjester til middag, hva serverer dere?
Legger heller listen lavt så det blir noe av enn å lage fancy ting som vi egentlig bare blir stresset av. Hverdagsbesøk får hverdagsmat, ellers kanskje noe asiatiskinspirert.

Har du noen «guilty pleasures»?
Tja, ikke noe jeg spesielt jeg kommer på i farten. Kanskje når jeg leser nyheter på nettaviser. Da begynner det med ordentlige nyheter og så plutselig har jeg klikket meg videre og videre til det strengt tatt ikke kan kalles nyheter lenger.

Tips

Tips til gode serier?
Big little lies (HBO), Atypical(Netflix), Lykkeland(NRK)

Tips til gode podcaster?
To hvite menn (om drapene i Kongo), Sånn er du med Harald Eia og Nils Brenna, Jan Thomas og Einar blir venner og Ufiltrert.

Tips til gode bøker?
Laste ned lydbokapp er første tips. Jeg bruker for tiden Fabel og har nettopp hørt «18 grader minus». Den tredje boken i en krimserie av Stefan Ahnhem. Nå hører jeg på «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar som handler om å vokse opp på østkanten i Oslo.

Instagramprofil du ofte titter innom?
Profiler med litt humor i hverdagen, som @badesken eller @tinder i gamledager.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Fiskegrateng, supper, fiskekaker, minipizza av polarbrød (lett å variere topping). «Pastabuffet» er poppis hos mini her, alt tilbehør (pasta, skinke, kylling, grønnsaker, pesto, fetaost etc.) i ulike skåler og så kan man selv kombinere slik man vil.

Din beste (hverdags)oppskrift:
Denne torskepannen med kokosmelk og currypaste. Varierer den litt etter hva vi har i kjøleskapet.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
De fleste tradisjoner er vel rundt høytider. Hyttetur og ferier med storfamilien skaper kjekke minner. Ellers har vi fellesfrokost i helgene med god mat og god tid.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Charterferie har fått et lite oppsving hos oss. Er man ellers så heldig å kjenne noen med leilighet i utlandet anbefaler jeg det.  Vårt eget land har jo også mye fint å by på året rundt.

Beste ”småbarnshack”: 
Ta en poseklype på bunnen av tacolefsen slik at man slipper at alt renner ut før barna har fått tatt første tygg. Kutte mat i småbiter og ta «minigafler» eller tannpirkere i hver bit har også fungert godt hos oss innimellom.Klistre bilde av brillebjørn på «kjedelige» ting, så blir det plutselig «fantasimagi» for eksempel på balsamspray og hårbørste.

Les om flere småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar