Småbarnsforeldre forteller

Annette

Annette Pedersen er 30 år, samboer med Jan Petter og mamma til Axel på 4 år og Kasper på 7 måneder. Hun bor på Kolltveit på Sotra utenfor Bergen og jobber som konsulent i NAV. Her kan du lese litt om hverdagen hennes og få tips til blant annet sunn banansjokoladeis, planlegging av middag etter faste ingredienser og oppskrift på vegansk eplekake.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Vi står opp mellom kl. 0630 og 0730 – alt ettersom når Axel kommer og vekker oss. Vekkerklokke har blitt brukt sjeldent etter vi ble foreldre. I helgene slumrer vi gjerne litt. Da står helst Jan Petter opp med Axel og ligger på sofaen mens Axel ser barne-tv, mens jeg får ligge litt lengre med Kasper. Han er fortsatt våken noen ganger ila. nettene, så det er godt å kunne slumre litt i helgene.

Hva spiser dere til frokost?
Axel spiser helst yoghurt med granola, men når han skal i barnehagen er det vanligvis en brødskive og litt frukt som jeg har laget klart i matboksen kvelden i forveien. Tid spart om morgenen!

Har dere klare oppgaver eller tar dere hver morgen som den kommer?
Vi tar stort sett morgenene som de kommer. Fordelingen har derimot blitt slik at Jan Petter tar Axel og jeg tar Kasper. Akkurat nå er Jan Petter inne i en periode med mye jobbing, noe som tilsier at jeg har begge barna. Da legger jeg frem klær til meg og begge barna kvelden i forveien, slik morgenen skal gå litt raskere.

Hvordan fordeler dere levering og henting i barnehage?
Vi forsøker å fordele det slik at en leverer og den andre henter, men nå som jeg er i permisjon, og Jan Petter er inne i en periode som innebærer mye jobbing, er det stort sett jeg som både leverer og henter i barnehagen. Når Jan Petter går ut i permisjon i mars vil vi nok dele på det, slik at en leverer og den andre henter.

Hvem lager middag og når kl. spiser dere?
Jeg lager middag i ukedagene, mens Jan Petter står på kjøkkenet i helgene. Søndagene spiser vi som regel middag hos mine svigerforeldre på Bønes. I ukedagene forsøker vi å spise rundt 16.30-17.00, men det drøyer ofte til 17.30 og av og til blir middagen kveldsmat, men slik er det bare.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
For å gjøre planleggingen enklere har vi faste ingrediensdager, noe som forenkler planleggingen. Kylling mandag, fisk tirsdag, kjøttdeig onsdag, rester torsdag, pasta fredag og kjøtt lørdag. I ukedagene når Jan Petter jobber mye forsøker jeg å lage enkle middager som gryter, stekt fisk, spagetti eller havregrøt, så koser vi oss litt ekstra i helgene.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen og legging?
Det kommer helt an på formen til Axel og oss foreldre etter jobb/barnehage. Dersom Axel er utslitt etter en lang dag i barnehagen er det lett å bruke tv-en, men dersom alle er i godt humør sitter gjerne Axel og leker for seg selv på gulvet mens jeg lager middag. Da går det gjerne i magneter, puslespill eller biler.

Når klokken legger barna seg?
Axel legger seg mellom kl. 19.00 og 19.30, men sovner gjerne ikke før 20. Kasper har vi nettopp begynt å få inn en rutine på, så han legger seg mellom 20.00 og 20.30.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Vi har en vaskehjelp som kommer en gang hver tredje uke. Hun tar da den store vasken, også vedlikeholder vi i mellomtiden. Det meste av husarbeidet er det jeg som gjør, da jeg kan sies å ha støv på hjernen, men Jan Petter gjør stort sett det han får beskjed om.

Hvordan strukturerer du hverdagen?
Jeg bruker almanakken min, samtidig som vi har en familiekalender på telefonen hvor vi skriver inn ting som involverer hele familien. Middagsplaner skrives opp på en tavle på kjøkkenet, og det samme med beskjeder som er viktige.

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?
Kombinasjonen av stresset mor og treige barn, og sure/trøtte barn. Forsøker å løse det ved å gi Axel klare beskjeder på forhånd på hva som skal skje og hva han skal gjøre, slik jeg på det viset forbereder han i forkant av det som skal skje (det være legging, at vi skal dra i barnehagen etc). Må derimot være så ærlig å si at jeg gjerne skulle håndtert det bedre enn jeg i mange tilfeller gjør.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Planlegg. Sett dere ned på søndag og planlegg ukens middager, handling, hvem som skal lage mat og hvilke avtaler de ulike familiemedlemmene har den kommende uken. På den måten vet alle hva de har å forholde seg til, og man slipper stress og uventede overraskelser i uken som kommer.

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke?
Akkurat nå er jeg i permisjon, men når jeg jobber er det faste tider. Jeg kommer gjerne mellom kl. 07.15 og 07.45 og går mellom 15.00 og 15.30.

Hvordan prioriterer du hva du skal bruke tiden din på når du er på jobb?
Det kommer an på hvilke oppgaver som haster mest, men i samråd med kollegaer og avdelingen min, finner vi som regel ut hva som må prioriteres og hva som kan vente.

Må du jobbe hjemmefra på kveldstid? Hvor ofte?
Nei, det må jeg ikke. Når jeg går fra kontoret er jeg ferdig for dagen. Det er veldig deilig å slippe å ta med seg jobben hjem.

Har du endret deg som arbeidstaker atter at du fikk barn?
Ja, jeg tror nok alle endrer seg litt som arbeidstaker når man får barn. Det følger jo naturligvis med flere sykedager ettersom de små har en lei tendens til å plukke med seg alt av bakterier i mils omkrets, men jeg har nok blitt bedre på multitasking etter barna kom. Det er liksom noe man bare må lære seg som mor.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Å gå på fjelltur, ha filmkveld eller spille memo med eldstemann. Minsten er så liten ennå, at det gøyeste vi får til der er en titt-tei.

Hva er det kjedeligste du gjør sammen med barna?
Påkledning og kveldsstell. Det er en kilde til konflikter i familien, da Axel gjerne er veldig trøtt på morgenen eller sliten etter dagen og ikke helt klar for å gjøre som han får beskjed om. Vi foreldre er gjerne også slitne på slutten av dagen, og har kanskje ikke så lang lunte som vi gjerne skulle hatt.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Nå har ikke vi hatt en ren barnebursdag ennå, men det kommer om noen uker. Da planlegger vi å invitere guttene fra barnehagen for første gang, spise pølser og kaker, samtidig som vi forsøker å aktivisere barna med fisking av godteposer i trappen og diverse leker.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Jeg fyller den som regel med å ta meg en god dusj, se på serier eller dra på trening. Nå som Kasper blir eldre og litt mindre avhengig av meg, vil jeg nok bruke litt mer tid på venner i egentiden.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?
Trene, men mulig at det bare blir med ambisjonen. Skulle gjerne vært mer sosial med venninner, gått mer på kino og blitt flinkere til å ta vare på meg selv. Som mor tror jeg man blir veldig flink til å sette alle andres behov foran sitt eget – så jeg skulle blitt flinkere til å sette meg selv først av og til.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Jeg trener saltimer. Det blir helt avgjørende for motivasjonen at det bare er å stille opp og gjøre som man får beskjed om. 30 minutter med styrketrening er nok for meg. Jeg forsøker også å få med meg en yogatime i uken.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
I hverdagen blir det lite tid til dater, men en date hjemme må bli en god middag med et glass vin, og kanskje en film og popkorn. Om vi kan komme oss ut av hjemmet blir det gjerne kino eller en bedre middag ute.

Gjester til middag, hva serverer dere?
De gangene vi har hatt gjester til middag har det enten blitt tapas eller indisk take-away, men vi skulle nok blitt flinkere til å ha gjester til middag.

Har du noen «guilty pleasures»?
Sjokolade- og lakriskuler, Greys og Keeping up with the Kardashians.

Tips

Tips til gode serier?
The Sinner, Game of Thrones, Greys Anatomy, Criminal Minds og Bones.

Tips til gode bøker?
Samuel Bjørk – Det henger en engel i skogen, Lars Keplers bøker (alle) og Victoria Hislop- Øyen. Av barnebøker anbefales ”Da Lille Larsens hus blåste bort”, ”Den utrolige historien om den kjempestore pæren” og ”Lille Frosk i Verdensrommet”.

Tips til gode blogger?
Trines matblogg og Det søte liv.

Instagramprofil du ofte titter innom?
Det blir venner og folk jeg kjenner. Ellers vil jeg anbefale @Funkygine. Hun legger ut tips til raske og sunne middager, samt små treningstips som kan gjøres i forbifarten, og trening som barna kan være med på.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Havregrøt med masse digg på toppen (gojibær, rosiner og kokos), stekt fisk med stekt løk og råkost, tacograteng og one pot-gryter.

Din beste oppskrift:
Ettersom Axel er allergisk mot både melk og egg, er min beste oppskrift en vegansk eplekake som hele familien kan kose seg med.

Eplefavoritt (liten langpanne)

Du trenger:

5 stk epler

3 ss vaniljesukker

1 ss kanel

7 ½ hvetemel

2 dl sukker

3 ½ ts bakepulver

6 ½ dl havremelk

125 gram smør (vi bruker blå melkefri Melange)

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 200 grader.
  2. Skrell eplene, og skjær de i tynne skiver. Bland eplene med sukker og kanel i en brødpose.
  3. Smelt smøret.
  4. Bland mel, vaniljesukker og bakepulver og rør i melken og ca halvparten av det smeltede smøret.
  5. Hell røren i langpannen, stikk eplebåtene i røren og hell resten av det smeltede smøret jevnt over kaken.
  6. Stek i 20-25 minutter til kaken har fått en fin farge.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?

Vi spiser søndagsmiddag hos mine svigerforeldre så ofte det lar seg gjøre, samtidig som vi nå forsøker å innføre taco-fredag. Både jeg og Jan Petter vokste opp med slike helgetradisjoner, så det er noe vi ønsker å videreføre til guttene.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Vi har ikke reist så mye med Axel ennå, men vi har vært i Kroatia noen ganger, og anbefaler det på det sterkeste. God mat og fine badeområder, samt en kort flytid ned er positive ting for småbarnsfamilier.

Beste ”småbarnshack”:
Min nabo Christine introduserte meg for en fantastisk ”godis” som kan spises når som helst. Skrell overmodne bananer og legg dem i frysen. Ta noen frosne bananer oppi en blender, sammen med en spiseskje med råkakaopulver og litt havremelk. Kjør til det er en tykk masse som kan spises med skje og server som kveldskos til både store og små. Smaker fantastisk!

Les om andre småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar