Småbarnsforeldre forteller

Ingeborg

Ingeborg Heldal er 45 år, gift, mamma til Håkon på 9 år, bor i Oslo og jobber som redaktør i KK. Her kan du lese litt om hennes hverdag, få tips om blant annet planlegging og hyggelige tradisjoner man kan innføre, om det å ikke si ja til alt og få oppskriften på mammas vafler .

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Vi står opp kl. 07.00. Slumrer dere? Nei, i hvert fall ikke jeg. Jeg står opp i det klokka ringer.

Hva spiser dere til frokost?
Det varierer veldig. I dag var det jordbær, frokostblanding og te med melk og honning. I går var det yoghurt, appelsinbåter og melk.

Har dere klare oppgaver eller tar dere hver morgen som den kommer?
Jeg gjør det meste om morgenen. Mannen min er utrolig flink til å gjøre huslige oppgaver, men han er så trøtt om morgenen, så da tar jeg min økt med glede. Jeg legger fram klær og pakker sekk kvelden før, så rutinene er stort sett de samme: Stå opp, lage frokost, sørge for at sønnen min kler på seg og begynner å spise, hoppe i dusjen, drikke kaffe og høre på nyheter, pusse tenner og kle på yttertøy. Så går vi sammen til buss og bane.

Hvordan fordeler dere levering og henting på skolen?
Jeg går stort sett sammen med sønnen min hver morgen, men han er så stor nå at han går hjem fra skolen alene.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med sykt barn?
Det er 50/50. Den som har minst viktig på planen den dagen blir hjemme. Håkon kommer uansett alltid først.

Hvem lager middag og når kl. spiser dere?
Stort seg jeg, da mannen min ofte jobber lange dager. Men i helgene er det han som kokker. Han er veldig flik til å lage mat! Vi spiser mellom 17 og 18.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Det varierer enormt. Men gjengangere er pasta bolognese, Cæsar-salat, lapskaus, wok og fiskegrateng. Men vi lager masse forskjellig og er ikke så flinke til å planlegge uka. Det går litt på lyst og dagsform. Vi er også ekstremt gode kunder hos pizzeriaen på hjørnet.

Hva gjør dere mellom skole og legging?
Ofte er vi slitne alle tre, og vi liker å slappe av og samle krefter. Vi er ikke en slik familie med knalltett timeplan og heseblesende tempo. Vi trives i hverandres selskap. Leser, ser filmer, skravler, spiller spill.

Når klokken legger Håkon seg?
Mellom 20 og 21 på hverdager, litt senere i helgene.

Hvordan fordeler dere husarbeid?
Vi deler 30/70 omtrent. Mannen min står for 70 prosenten – han er ekstremt flink!!

Hvordan strukturerer du hverdagen?
Livet mitt ligger på mobilkalenderen. Der står alt jeg skal gjøre, alt sønnen min skal og alt jeg skal. Den er limet i hverdagen vår. Uten den rakner det.

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?
Jeg kan bli stresset av uforutsette ting som trafikk- eller værkaos, ting jeg ikke rår over selv stresser meg. Jeg sørger for å ha kontroll over det jeg har mulighet til. Skulle det oppstå noe jeg ikke kan kontrollere putter jeg propper i ørene og setter på P2, det er mindfullness for meg.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Planlegg godt. Gjør alt du kan dagen før – og ikke si ja til alt! Folk har så mange planer hele tiden at jeg blir svett. Jeg sier nei til masse – både på vegne av meg selv og familien.

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke?
Stort sett. Men jeg jobber ganske mye hjemmefra også.

Når klokken kommer du på jobb om morgenen og hvor lenge er du der?
Jeg kommer 0845 og går rundt klokka 16. Jeg tar aldri lunsjpause, for jeg vil heller gå litt før, så jeg får mer tid hjemme mens sønnen min er våken.

Hvor mange timer jobber du i uken?
Det varierer fra uke til uke, men det blir ganske mange timer til sammen.

Hvordan prioriterer du hva du skal bruke tiden din på når du er på jobb?
Jeg kan være helt sykt effektiv og fokusert. Det MÅ jeg være for å få tid til alt. Jeg lukker alt annet ute når jeg må og har ganske strukturerte dager.

Må du jobbe hjemmefra på kveldstid? Hvor ofte?
Litt nesten hver dag. Men det trives jeg godt med.

Har du endret deg som arbeidstaker atter at du fikk barn?
Ja, masse! Før Håkon jobbet jeg hele tiden. Nå rydder jeg tid til ham hver eneste dag, og prioriterer altid han først!

Med Håkon

Hva er det gøyeste du gjør sammen med Håkon?
Gå på kino, gå tur, reise, bare sitte å skravle (sønnen min er utrolig morsom, og vi ler så mye sammen).

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med Håkon?
Skulle gjerne hatt noen ferieuker til i løpet av et år.

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt Håkon og har du tips til hvordan en skal håndtere det?
Jeg har bare et barn, så det er veldig sjelden jeg blir stresset. Men skulle det oppstå teller jeg til ti inni meg, og unngår å bjeffe.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Vi har hatt alt fra Harry Potter-bursdag hjemme på kjøkkenet til full baluba på Megazone. Det kommer litt an på hva han har lyst til.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Jeg har ikke mye, men fyller den med podcast, radio eller musikk, venner, litt trening og en sjelden tur på spa.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?
Spa. Jeg ELSKER å bade!!

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Jeg trener en dag i uka. Styrke.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Vi setter av tid til date av og til, men jeg må innrømme at jeg er en sånn som elsker hverdager. TV-serier sent om kvelden, sjokolade og et glass vin, og bare skravle. Det synes jeg er noe av det beste!

Gjester til middag, hva serverer dere?
Vi har dilla på italiensk mat om dagen, så mest sannsynlig en langkokt bolognese med en skikkelig god parmesan og ditto god rødvin.

Har du noen «guilty pleasures»?
Melkesjokolade og Beverly Hills 90210.

Tips

Tips til gode serier?
Killing Eve, Game of Thrones, True Detective og Sex og Singelliv.

Tips til gode podcaster?
KK-podden, Dirty John, S-Town

Tips til gode bøker?
The Dirt

Instagramprofil du ofte titter innom?
BA-desken, Trygdekontoret, Loulouthebrand, Timesupvintage, LiverpoolFC og selvsagt KKs egen.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Cæsar-salat er en favoritt hos oss.

Din beste oppskrift:
Mammas vafler.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Massevis! Før jul har vi en nesten endeløs rekke. Sølvguttene i Domkirken, Nøtteknekkeren i Operaen, kakao på Bristol, Gremlins og Tofiffee i sofaen, engelsk konfekt på julaftens formiddag … Om sommeren er det sykkeltur på Søndre Sandøy på Hvaler, vafler i hagestua hos mommo og bestefar på Brøttum, tur til Maihaugen på Lillehammer. Jeg er veldig glad i tradisjoner og synes det har en stor verdi å videreføre dem til sønnen min også!

Har du noen tips til reisemål med barn?
Håkons favoritt er nok Los Angeles. Det synes han er som en stor lekeplass, hele byen, og det har han jo på mange måter rett i. Der er både badeland, fornøyelsesparker, flotte strender, morsomme butikker, god mat og masse historie.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar