Småbarnsforeldre forteller

Jan Erik

Jan Erik er 33 år, samboer med Pia, pappa til Hedda på 8 år og Hermine på 4 år og jobber som lærer på ungdomsskole. Her tipses det blant annet om å bytte om på middag og kvelds for å unngå stress, å få hele familien med på husarbeidet med høy musikk og god stemning, pizzabunn med kanel og sukker som pinnebrød på bål på tur, lapper med  ansjos, samt digg vegetarpasta.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
En typisk morgen starter vanligvis med at vekkerklokken ringer kl. 06.40. Jentene våkner litt tidligere i helgene av en eller annen merkelig grunn. Det jeg i alle fall ikke gjør, er å prøve å finne fram hva jentene skal gå med. Det blir uansett byttet ut med noe annet, så de finner klær selv. Jeg har også opplevd med minstemann at fornuftige bambusklær har blitt byttet ut med heksekostyme da jeg så bort i et par sekunder. De steller seg egentlig stort sett selv også nå.

Jeg spiser frokost samtidig som jeg organiserer matpakke og frokost til Hedda og meg selv. Vi spiser som regel hjemmelaget frokostblanding eller brød.  Hermine spiser i barnehagen og Pia på jobb, så de har sine egne rutiner mens meg og Hedda har våre. Morgenen avsluttes som oftest med diskusjon om hvilke «utenpå klær» det skal tas på før vi går til jobb og skole. Men uansett så må vi alltid si fint adjø, og ønske hverandre en fin dag.

Hvordan fordeler dere levering og henting i barnehage og på skolen?
Før var det litt kaos, vi hadde ingen plan og det var litt tilfeldig om morgenen hvem som gjorde hva. Mot slutten av arbeidsdagen ringte vi hverandre for å avklare hvem som skulle hente, og en av oss måtte bare kaste oss rundt og dra. I første og andreklasse skulle Hedda hentes på SFO ett sted, og Hermine i barnehagen et annet sted, noe som tok tid! Nå har vi mer orden på sakene: Pia leverer Hermine på vei til jobb, Hedda går sammen med venner til skolen og jeg går samme vei for meg selv. Hedda går hjem fra skolen selv og Pia henter Hermine i barnehagen på vei hjem. Jeg vil jo gjerne også ha kontakt med barnehagen, så det innimellom går jeg en annen vei hjem slik at jeg kan hente med meg Hermine på veien. Hun blir like glad hver gang vi skal gå hjem.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?
Annenhver dag eller halv dag hver hvis det er noe spesielt. Det er en god del av mitt arbeid jeg kan gjøre hjemme og Pia kan også ha hjemmekontor, så det ordner seg stort sett veldig greit. Vi har også god hjelp fra besteforeldre.

Middag?
Vi bytter litt på å lage middag, men det er mest Pia nå for tiden.

Eldstemann spiser alt hun får servert, mens minsten har en litt annen innstilling til mat. I dag tok hun for eksempel en skje av fiskesuppen og takket pent for at hun fikk smake, men nei takk til mer. Vi prøver å ikke stresse med det og fortsetter med å servere masse grønnsaker, ulik mat som vi liker, samt nye retter som vi vil prøve også til henne. Hvis hun bare spiser litt er det helt greit. Det er viktigst er å ha det hyggelig rundt middagsbordet og plutselig har vi opplevd at hun spiser en hel tallerken eller skål med noe hun sa hun ikke likte sist gang det ble servert.

Noen av de vanlige rettene er spagetti med masse grønnsaker i sausen, fiskekaker med forskjellig tilbehør, indisk gryte og fisk. Til hverdags har vi støtt og stadig en ekstra gjest da jentene, spesielt Hedda ofte har venninner på besøk. Fredager har vi stort sett taco etter barnas ønske – da er det kosekveld og vi sitter på puter på gulvet rundt sofabordet og ser på fredagsunderholdning. Det er ekstra stas!

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?
En av oss er hjemme mellom 3 og halv 4 og Pia har hjemmekontor en til to dager i uken. Hedda skal gjøre minst en halvtimes lekser hver dag med en voksen. Lekser og middag er derfor på plakaten før forskjellige aktiviteter.

Ofte er det slik at vi ikke rekker middag og bytter heller om på kvelds og middag. Da er det også mer ro rundt måltidet, så det er faktisk en veldig god løsning.

Jeg er trener for Hedda sitt håndballag en dag i uken og Pia er turleder for en friluftslivklubb for barn i nærmiljøet en dag annenhver uke. I tillegg er det fotballtrening for Hedda og begge jentene går på dansing. Det høres mye ut når det ramses opp slik, men alt er i nærmiljøet, og kun i perioder av året og oppleves derfor ikke som stress.

Vi bor på et fjell med mange nybygde hus slik at det kryr av barn her, så det går også mye tid til leking/sykling i gaten på ettermiddagene. Hedda er ute alene med vennene sine, mens Hermine må vi fortsatt være med ut eller eventuelt overlate henne til noen av naboene hvis vi må gjøre et ærend eller lignende. Jeg og nabodamen har nettopp fått oss nye rulleskøyter og håper vi får være med å blade i gaten med kidsa i vår og sommer!

Hemnine legger seg rundt syv, senest halv åtte. Hedda har en avtale om at hun skal være i seng klokken åtte, da leser vi til kvart over åtte når lyset skal slukkes. Dette sklir nesten alltid ut til rundt halv ni, og om sommeren gjerne enda senere.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Vi har hatt hjelp tidligere, men nå klarer vi oss ganske godt selv. Vi prøver å få med jentene på arbeidet og tar det som en treningsøkt. Høy musikk og god stemning.

Hvordan strukturerer du hverdagen?(To-do liste, kalenderen på mobilen etc.)
Vi har en kalender på kjøkkenet som jeg alltid glemmer å se på – men vi gjør som oftest opp status for dagen etter kvelden før.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Å ha god nok tid generelt sett, nesten alle konflikter skjer når vi har dårlig tid. Spør om hjelp fra familie eller naboer hvis man trenger det. Planlegge og handle inn noen middager fram i tid.

Jobb

Jeg er vanligvis på jobb rundt åtte og går hjem når jeg er klar. Vi har egentlig bare en fast dag med ettermiddagsmøter, så jeg har mye jobb, men stor frihet.

Siden jeg foretrekker minst mulig arbeid på ettermiddager og kvelder er jeg veldig opptatt av å være så effektiv som mulig på jobb. Jeg har veldig tro på å gjøre en ting om gangen. Hvis jeg prøver meg på multitasking blir det bare surr. Jeg svarer på mail til faste tider, og prøver å gi meg selv korte frister slik at jeg får ting fort unna. På en ungdomsskole kan det meste skje, så ingen dager er like.

Må du jobbe hjemmefra på kveldstid? Hvor ofte?
I perioder med mye rettearbeid og vurdering blir det en del hjemmearbeid. Dette semesteret skal jeg studere både veiledning og litteratur ved siden av jobben, så da blir det nok litt flere lesekvelder enn jeg egentlig setter pris på.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?

Jeg liker å herje og tulle med dem, høre på høy musikk, danse og lekesloss. Aller kjekkest har vi det når vi er ute på tur, vi prøver å være som mye som mulig ute med dem, både i gaten, på fjelltoppen bak huset eller på andre fjell eller skogsturer rundt omkring. Når vi da kommer hjem finner vi alle så mye lettere roen og kan kose oss i huset.

Hva er det kjedeligste du gjør sammen med barna?
Se på Peppa Gris, diskutere påkledning og vær.

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med barna?
Ikke så mye jeg kommer på. Føler egentlig vi allerede gjør mye av det vi ønsker, men vi var på noen teltturer i vår og høst og det skal det bli mer av i 2019.

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt barna og har du tips til hvordan en skal håndtere det?
Når det er mye skriking og hyling innendørs. Da sier jeg «hund» siden jentene ønsker seg så veldig en hund. Vi har sagt at det er uaktuelt fram til de klarer å ha en mer fornuftig stemmebruk innendørs.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Nå har vi plutselig holdt en god del barnebursdager og det viktigste er at barna får ta del i planleggingen og at vi voksne er i godt humør og skaper god stemning. Det er lurt å ha noen leker på programmet: danseleken, halen på grisen, adjektivhistorie, stolleken osv. Spesielt for de eldste. I Hermine sin 4 årsdag i høst var hun og gjestene mer enn nok fornøyde med å surre rundt og leke med hennes vanlige leker. Fra skolestart har selskapene krevd litt mer program.

Mat og kaker gjøres så enkelt som mulig for å klare å opprettholde punkt 1 om voksne i godt humør. Sist var det pizza, en sjokoladekake og noen muffins med masse smågodt på i begge jentene sine bursdagsselskaper! I tillegg er vi «heldig» med at de har bursdag med fire dagers mellomrom slik at familieselskap er felles og all pynten henger oppe gjennom de to selskapene og selve bursdagene deres.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Plutselig har vi opplevd å få litt mer ledig tid innimellom. Hedda er ofte med venner, på aktiviteter og overnattinger. Da har vi bare ett barn og en av oss har da i større grad mulighet til å gjøre litt hva vi vil. Ellers prøver jeg å få tid til å trene. Jeg kan heldigvis trene en del på jobb. Jeg underviser i valgfag og har en gruppe som frivillig er på løpetur med meg i all slags vær hver eneste uke. Gåturen over fjellet til og fra jobb med fin musikk er også herlig.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?
Skulle gjerne sett flere fotballkamper.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Det blir ikke mye tid til det. Hvis vi er ute er det stort sett hver for oss. Men vi har jo mye kvalitetstid i hverdagen og har jo stort sett hyggelige kvelder sammen i hverdagen og helgene.

Tips

Tips til gode serier?

Som fantasynerd er jeg selvsagt stor fan av Game of Thrones. Har ventet i årevis på neste bok, og gleder meg stort til siste sesong av serien. Spionserien Le Bureau som ligger hos NRK er også utrolig bra. Vidar Magnusen sin nye serie Magnus ser også fenomenalt bra ut etter to episoder. Ellers er det viktig å ha sett serier som Skam, 17 og Lovleg når du arbeider med ungdom.

Tips til gode bøker?
Jeg leser mye! Bienes historie av Maja Lunde likte jeg godt. Ut og stjæle hester er en annen favoritt. Ellers så er krigsseiler serien til Jon Michelet og andre gode historiske romaner veldig fin avkobling.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Litt ekstra fredag og lørdagskos sammen med barna er blitt viktig. Når noen har bursdag har vi også faste tradisjoner om morgenen.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Vi har familie i Lofoten, så her må jeg nesten gå for det. Vi har hatt flere fantastiske turer dit og barna elsker å være der. Spania er vi i en lengre periode hver sommer siden mine svigerforeldre har et hus der. Bading dagen lang er kjekt for både store og små. Ellers hadde vi noen dager i Abra Havn og dyreparken i fjor og det var virkelig å anbefale!

Beste ”småbarnshack”:
Pizzabunn med kanel og sukker som pinnebrød på bål på tur. Lurt! Ellers er prøver vi å lure så mye sunt som vi klarer i både pannekaker, lapper, grove vafler og smoothie. Pia serverer for eksempel lapper med ansjos.

Vegetarpasta:

Du trenger:
To fedd hvitløk
En eller to løk
To – tre store gulrøtter
Deretter valgfrie grønnsaker av hva du har tilgjengelig, eks selleri, squash, modne tomater, purre eller brokkoli.
To pakker hakkede tomater (eller passata)
Ett glass tomatpuré
Matfløte
En eller to pakker med røde linser
Kraft eller grønnsaksbuljong
Friske urter
Speltspagetti
Parmesan
Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Fres hvitløk og løk på lav varme i olivenolje og tilsett deretter resten av grønnsakene. Latt grønnsakene bli litt møre før du heller i kraft/grønnsaksbuljong, hakkede tomater, tomatpuré og litt matfløte.
  2. Mos grønnsakene med en stavmikser (men behold gjerne litt tyggemotstand) og krydre med litt salt og annet krydder etter eget ønske.
  3. Hell linsene i en sil og skyll dem i kaldt vann før du heller dem i sausen.
  4. Kok opp speltspagetti og server med pepper, friske urter og revet parmesan på toppen.

Tips: Lag gjerne en større porsjon av sausen som du kan fryse ned, så har du flere raske middager klare til en travel dag. Funker også fint som pizzasaus og rød saus i lasagne.

Legg igjen en kommentar