Småbarnsforeldre forteller

Cathrine

Cathrine er 32 år og bor sammen med samboeren, to gutter på 5 og 3 år og en hund på Voss hvor hun jobber som avdelingssykepleier. Her kan du lese om hennes sporty hverdag med innslag av blant annet ski, hund, robotstøvsugeren «Robbie» og hot kyllingsuppe fra Toro.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?

En typisk morgen hos oss starter ca. kl. 6.30, stort sett med en eller to unger mellom oss. «Alt for søvn» er et motto i vår familie. Minstemann har kanskje allerede sett en stund på mobilen min for at vi andre kan få sove litt til. Barna spiser heldigvis frokost i barnehagen, men det hender de sniker til seg et knekkebrød mens vi andre slenger i oss havregryn på skift. Morgenrutinene er fordelt mellom oss, mens jeg stort sett kler på gutta, går mannen i huset en tur med hunden.

Hvordan fordeler dere levering og henting i barnehage og på skolen?
Henting og levering avtaler vi gjerne kvelden før. Stort sett leverer en og den andre henter, litt avhengig av turnus og møter etc.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?
Vi deler på å være hjemme utifra hva som passer best med jobben. Vi opplever heldigvis lite sykdom.

Hvem lager middag?
Stort sett er det jeg som lager middagen og mannen som tar oppvasken. Men vi prøver ofte å gjøre begge tingene sammen, da går det jo dobbelt så fort. Barna bidrar med både matlaging og oppvasken når de er motivert for det.

Når klokken spiser dere middag og hvordan er en typisk middagsuke?
Stort sett spiser vi middag mellom kl. 16 og 17 et sted. Vi er privilegert med korte arbeidsdager, korte kjøreavstander og ingen rushtrafikk på landet.

Vi prøver å lage skikkelige middager hver dag, men på dager med fritidsaktiviteter blir det ofte litt enklere middager. Middagene er stort sett planlagt ut ifra ukeshandlingen på mandager. Det gjør det raskt og enkelt å få middagen på bordet. Ingen av oss er noe spesielt interessert i matlaging dessverre.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Vi prøver å komme oss ut av huset så mye som mulig, men ettersom at gutta går i utebarnehage og er ute hele dagen, ber de ofte om å få leke med lekene sine inne istedenfor. Noen kvelder i uken må vi komme oss ut, hvor tur i skogen, kveldskjøring i bakken eller bare leke i hagen er noe vi kan finne på.

Når klokken legger barna seg?
Barna er i seng i ca. kl. 19.30. Eldstemann har størst behov for søvn og siden de deler rom foreløpig er de stort sett i seng samtidig.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Heldigvis har jeg en veldig flink mann som tar stor del i husarbeidet. Han har ansvar for kjøkkenet og støvsuging/gulvvask av huset. Jeg har ansvar for klesvasken og vasking av resten av huset. Det har fungert ganske godt hos oss, men alle drømmer vel om en hushjelp? Den beste anskaffelsen i dette huset i 2018 var nok «Robbie», med hund i huset og to aktive gutter er robotstøvsugeren vår helt her i huset.

Hvordan strukturerer du hverdagen?
Mannen er nok mest ivrige på to-do lister og kalendere, men jeg prøver å henge med på det. Foreløpig er det ikke så mange fritidsaktiviteter som skal rekkes over, så her tar vi kveldene litt som de kommer. Vi har også anskaffet oss ukesplanlegger som vi skal bli flinkere til å bruke i det nye året.

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?
Lite stress på landet, med fleksibel arbeidstid og korte avstander er det lite som klarer å stresse meg.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Er privilegert med lite trass hos gutta, her holder jeg en knapp på faste rutiner og velge sine kamper. Og god kommunikasjon oss i mellom.

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke og hvor mye jobber du?
Jeg har jobbet turnus det siste halvåret, men skal nå tilbake i «åtte til fire jobb» som avdelingssykepleier og da prøver stort sett å være der til kl. 08.00 og komme meg ut i 15.30 tiden. Har i utgangspunktet 37,5 times uke, men blir som regel mer, men prøver å ta det ut i fri andre uker, noe som er fordelen med å være kommuneansatt. Det hender at pc kommer på bordet etter at guttene er lagt, men jeg prøver å unngå det.

Hvordan prioriterer du hva du skal bruke tiden din på når du er på jobb?
Ingen dager er like som avdelingssykepleier, men hovedprioriteten er at jeg har folk på jobb til en hver tid. Jeg lager meg ofte en lister utifra frister osv. Blir stort sett aldri som planlagt, men rekker stort sett fristene greit.

Har du endret deg som arbeidstaker atter at du fikk barn?
Ja det vil jeg si. Jeg har også endret meg som arbeidstaker etter at jeg møtte veggen sist vinter. Jeg har innsett at man ikke kan være like tilgjengelig døgnet rundt for jobben med to små barn i hus. Så fokuset nå blir å lukke døren i større grad når jeg går hjem fra jobb.

Med barna

Hva er det gøyeste og kjedeligste du gjør sammen med barna?
Skikjøring er nok det absolutt gøyeste vi som familie gjør sammen, men også turer i skog og fjell sommerhalvåret er gøy. Jeg kjeder meg sjeldent med barna.

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med barna?
Vi gjør mye med barna, så det måtte kanskje være å gjøre mer alene med hver av dem.

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt barna og har du tips til hvordan en skal håndtere det?
Kan bli stresset hvis eldstemann tyner meg rundt leggetid, men det begynner å avta det og. Ellers er det lite som stresser meg rundt barna.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Vi har sluppet billig unna barnebursdag her i huset ettersom barna i barnehagen først begynte med barnebursdag da de fylte 5 år og de kun er 6 gutter på gruppa. Bursdagen foregikk innendørs med pølser, kaker og fisking av godteposer, avsluttet med disko etter at sukkerkikket slo til.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Det siste halvåret har jeg hatt mye egentid pga. turnusarbeid, men samtidig har det gått utover familietiden i andre enden. Nå blir fokuset å prioritere egentid også framover med 100% dagtid jobb, og det har ikke vært min sterkeste side tidligere. Min beste egentid er nok når jeg får en skitur eller sykkeltur alene eller en topptur sammen med mannen. Det gir energi.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?
Det måtte nok blitt å være mer sammen venner. Spørs om det ikke må prioriteres noen venninneturer framover.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Jeg prøver å presse inn litt trening i hverdagen. Her blir det også en overgang med dagarbeid igjen. Et par kvelder i uken er målet. Med mølle i kjelleren er det vel egentlig ikke en unnskyldning å ikke komme seg på trening med sovende unger i hus. Trener også ski, landeveissykkel og styrke/spinning på treningssenteret. Turer med huden etter leggetid er også en stor del av hverdagen, prøver å gå i motbakke eller løpe en tur. Det er imidlertid ikke alltid energien er på topp sent på kvelden, men en times tur må til uansett.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Kjærestetiden vår er nok oftest og best på en skitur ettersom vi begge er veldig glad i det. Men et glass vi i fjøra i Hardanger er heller ikke å forakte. Tips er vel å legge fra seg mobiler/Ipader og heller spille et spill. Sjeldent, men vi prøver. De beste samtalene har vi stort sett i bilen på vei til hytta.

Gjester til middag, hva serverer dere?
Alt fra hjemmelaget italiensk pizza til noe godt på grillen, sommer som vinter.

Tips

Tips til gode podcaster?
Går mest i «Bra damer» eller «Synnøve og Vanessa» her. Prøver meg på en treningspod i ny og ned for å få litt inspirasjon, det funker ofte bra på tur med huden.

Tips til gode blogger?
Leser sjeldent blogger, men liker matblogger for inspirasjon. Den nyeste jeg leser litt på er Linda Stuhaug. Litt for tips til sunnere alternativer i matveien.

Forslag til raske barnevennlige middager:
Makkaroni, fiskepinner og brokkoli er undervurdert. Ellers går det i en del pasta og kjøttsaus, supper og litt pølser på bålpanna.

Din beste oppskrift:
Har vel ingen egne oppskrifter da matlaging ikke er min sterkeste interesse. Jeg sverger altfor mye til posekaker og halvfabrikata, men tror det blir folk av barna mine også. Hot kyllingsuppe fra Tine slår jo aldri feil da, og den lager jeg faktisk fra bunn.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Familien er enda ung, men vi prøver å lage våre egne tradisjoner rundt jul. Hver påskeaften har vi påskerenn, det er nok årets høydepunkt.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Vi er en familie med veldig mange reisedøgn, men den familien med minst utlandsturer. Vi trives best på Norgesferie foreløpig, og føler oss privilegert ved å kunne reise fra hytte til hytte. Ofte kan det være nok med en telttur i nærområdet for å få følelsen av å være på tur. Tips er nok å stort sett reise på barnas premisser, erfaringsmessig blir det de hyggeligste turene av det.

Beste ”småbarnshack”:
Muffinsform på ispinnen, så slipper man at det renner overalt.

 

 

Legg igjen en kommentar