Småbarnsforeldre forteller

Karl

Karl er 44 år og bor i Oslo sammen med konen Emma og sine tre døtre på 7, 10 og 13 år. Han er partner/prosjektleder i Logic Interactive AS og er veldig flink til å lage mat. Han mener at alle bør ha en trykkoker for å kunne lage raske og gode middager i hverdagen. Her får du også oppskriften på hans fantastiske trøffelkylling med blomkålpure og rotgrønnsaker, ikke akkurat enkel, men definitivt digg.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Emma min kone, står opp kl. 06.30, mens jeg står opp mellom kl. 07.00 og 07.40. Jeg slumrer som en del av morgenrutinen. Jeg er slumrekongen og har flere alarmer. Barna spiser havregrøt eller musli til frokost, jeg spiser brødskiver samtidig som jeg smører matpakker.

Har dere klare oppgaver eller tar dere hver morgen som den kommer?
Jeg tar det som det kommer, men smører matpakker. Emma gjør forberedelser (klær o.l) dagen før som er mye smartere, men det er av en eller annen grunn uhyre vanskelig for meg å gjøre.

Hvordan fordeler dere levering og henting i barnehage og på skolen?
Den som er først hjemme plukker opp, ellers så har vi nå en tenåring i huset som tar litt ansvar.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?
Den som ikke har viktige møter den dagen, må bli hjemme. Veldig enkelt.

Hvordan gjør dere det med middag?
Jeg lager stort sett middag hver dag. Vi prøver å spise middag kl. 18, men noen ganger blir det før og noen ganger etter. En typisk middagsuke ser slik ut:

Mandag: Pasta

Tirsdag: Suppe

Onsdag: Gryte/panne

Torsdag: Laks/fisk

Fredag: Taco/Pizza

Lørdag: Kos (Tapas,sushi)

Søndagsmiddag som kan være fisk, steker, hele fugler, noe større og helt annet enn i resten av uken.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Fritidsaktiviteter, sjekk av lekser eller bare «henger» med barna. Barna legger deg kl. 19.30, 20.30 og 22/23. For å få egentid, så MÅ det overholdes. Det er ikke lett til tider, men veldig viktig.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Ingen kommentar, og vi har hjelp. Så lenge jeg holder i kjøkkenet og mat, så ordner Emma resten.

Hvordan strukturerer du hverdagen?
Emma sender meg sine ting siden hun er strukturert to the bone, så har jeg det i kalenderen min som jeg følger slavisk på jobb og privat. Jeg er så glad vi lever i smarttelefonens tid. Hvordan fikk de til ting før egentlig?

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?
Vintertøy og riktige klær til rett tid.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Lage rutiner, og så har vi en stor kalender med navneliste og kalenderen på telefonen. Man må bare huske å legge inn ting med en gang.

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke?
Nei jeg jobber veldig forskjellig, men prøver å få det til å passe inn i alt det andre. Jeg er på jobb rundt kl. 09 og jobber i hvert fall til kl. 17. Jeg jobber mellom 40 og 50 timer i uken. 2-3 ganger i uken må jeg også jobbe kvelder.

Hvordan prioriterer du hva du skal bruke tiden din på når du er på jobb?
Vi planlegger uken og prøver å ha en kort gjennomgang mandag morgen, men de fleste oppgavene er gjerne planlagt tidligere.

Har du endret deg som arbeidstaker etter at du fikk barn?
Jeg ville først svare nei, men det er klart jeg har endret meg og flyttet mer fokus hjem. Men jeg elsker jo jobben min og stortrives.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Jeg og barna elsker badeland.

Hva er det kjedeligste du gjør sammen med barna?
Sitte å vente på lekeplassen.

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med barna?
Friluftsliv, fjellturer og fiske, men det kommer vel etterhvert

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt barna og har du tips til hvordan en skal håndtere det?
Når alle maser samtidig eller egler seg på hverandre. Da må jeg si stopp, ta over kontrollen og få en slutt på det. Grensesetting er viktig.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Frem til nå har det vært mest prinsessebursdager hjemme, med kaker og mat som barna selv velger og er med å lage. Men også juleverksted, disko, Leos lekeland o.l

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Kveldene og lørdag og søndag morgen med kaffe på sengen og en serie på tv er vår egentid. Jeg er jo også så heldig at jeg får dratt på fisketur minst en gang i måneden i fiskesesongen.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?
Terrengsykling. Jeg elsker å sykle i skogen

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Jeg trener på Elixia på morgenen før jeg drar på jobb. I perioder så er jeg flink og klarer 3 ganger i uken.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Vi koser oss ganske mye og vi får til minst en kjærestetur i løpet av året.

Gjester til middag, hva serverer dere?
Jeg får inspirasjon av å gå i butikken eller hos slakteren og så se hva jeg får lyst til å lage. Noen ganger tar jeg for meg et land eller et tema og lager mat utifra det. Men det viktigste for meg er variasjon, jeg liker ikke å lage det samme flere ganger, bortsett fra når barna eller Emma ber meg om det.

Har du noen «guilty pleasures»?  
Hjelp!… Småpinlig, men akkurat nå så er det en japansk realityserie som heter Terrace house som du finner på Netflix. Det er så rart og sært, og så er det mye god mat.

Tips

Tips til gode serier?
Black mirror. SBS(australia) hadde en matserie som het Foodsafari og med den så kan du koke deg rundt hele verden.

Tips til gode bøker?
Sapiens

Forslag til raske barnevennlige middager:
Da barna var yngre så lagde jeg mange one pot eller one pan middager fordi det er godt og enkelt. Søk på nett og du får tusenvis av oppskrifter/ideer.

Nå bruker jeg ofte trykkoker, det er helt genialt. Alle barnefamilier bør ha eller prøve trykkoker. Du kan lage alt i den, maten smaker mer og du sparer utrolig mye tid. Du kan komme hjem kl. 17.15 og ha maten klar før kl. 18. Potetene er ferdige på 8 min i en trykkoker. I fjor måtte jeg bruke den til pinnekjøtt fordi jeg hadde litt dårlig tid. 40 min i trykkoker og så inn i grillen.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Store søndagsmiddager og tacofredag.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Sa jeg badeland?

Beste ”småbarnshack”:
Trykkoker

Din beste oppskrift – Trøffelkylling med blomkålpure og rotgrønnsaker
Du trenger:

Trøffelkylling:

1 stk kylling av bra kvalitet på rundt 1,5 kg

Trøffel, trøffelpaste eller trøffel olje.

1 sitron

1 hel hvitløk

Krydderkvast, timian

Salt

Pepper

Meierismør

*

Blomkålpure:

1 stk blomkålhode

Ca. 2 dl kyllingbuljong

Trøffel, trøffelpaste eller trøffel olje.

Smør

Fløte

Salt

Pepper

*

Rotgrønnsaker

Slik gjør du:

Kyllingen:

  1. Bruker du trøffel så skiver du den opp i tynne skiver. Bruk fingrene og trykk/gni trøffelskivene, trøffelpaste eller olje under skinnet på kyllingen sammen med litt smør, sakt og pepper.
  2. Salte og pepre utsiden av kyllingen med smør, salt og pepper.
  3. Del hvitløken i to og legg timiankvister og halvparten av hvitløken en ildfast form. Legg kyllingen oppå krydderet.
  4. Del en sitron og press den sammen med den andre halvdelen av hvitløken inn i kyllingen
  5. Hell litt vin eller øl i formen om du ønsker.
  6. Stek kyllingen på 200 grader: Bruk steketermometer og ta den ut når den viser ca. 75 grader. Dekk med aluminiumsfolie og la den hvile.

Blomkålpuré

  1. Kok opp buljongen i en gryte med lokk
  2. Del blomkålen opp i buketter og legg dem i gryten. Sett på lokket og la blomkålen dampe til den har blitt litt myk.
  3. Ta ut et par buketter og skjær av de ytterste kornene/blomstene og legg de i en skål. Legg resten av bukettene oppi gryten igjen.
  4. Kok blomkålen litt mør, men ikke for mye.
  5. Hvis de er mye væske i gryten heller du ut litt før du bruker en stavmikser til å mose blomkålen til en fin og myk konsistens.
  6. Ha i litt fløte og rør rundt til du får den konsistensen du liker.
  7. Smak til med salt pepper og litt trøffel.

Rotgrønnsaker

  1. Har du lest til hit så kan du lage rotgrønnsaker i ovnen ;oD

Det smaker og dufter himmelsk. Jeg liker å stykke opp kyllingen ved bordet.

**

Les om andre småbarnsforeldre her

One Comment

Legg igjen en kommentar