Småbarnsforeldre forteller

Elin

Elin er 39 år, er gift med Ben, har ett barn på 9 år fra et tidligere forhold, bor i Oslo og jobber som økonom. Elin blogger om privatøkonomi på elinreitan.no, og til Enklere småbarnsliv forteller hun blant annet om hvordan man kan lære barna å spare og kommer med tips til hvordan par med barn kan fordele utgifter seg imellom. På slutten av intervjuet kan du klikke deg inn på blogginnlegg hun har skrevet som passer spesielt godt for småbarnsforeldre.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?

Min intensjon er å stå opp kl. 06:00 slik at jeg får tid til litt yoga før resten av gjengen står opp. Det ender imidlertid ofte opp med at jeg slumrer frem til vi alle må komme oss opp av sengen, og da gjerne litt senere enn vi hadde tenkt. Det gjør at morgenen hjemme hos oss er preget av litt stress, men vi har en klar oppgavefordeling så alt funker egentlig ganske bra uansett.

Min mann smører matpakke, mens jeg lager frokost til meg selv og datteren min. Jeg drikker alltid grønn juice til frokost, mens datteren min gjerne spiser en brødskive eller drikker en jordbærsmoothie. Dessverre rekker vi aldri å spise frokost i fellesskap. Så det ender ofte med at minsten inntar frokosten foran TV-en, mens jeg drikker juicen min mens jeg gjør jeg meg klar og mannen min kaster i seg bie ved kjøkkenbenken.

Hvordan fordeler dere levering og henting på skolen?

Datteren min er blitt såpass stor at hun kan gå både til og fra skolen alene, så den logistikken er ikke like tight som den en gang var. Jeg prøver allikevel å komme meg hjem fra jobb slik at jeg får så mye tid med henne som mulig mellom fritidsaktiviteter og vennebesøk.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?

Det fordeler vi ganske jevnt, men da jeg har en noe mer fleksibel jobb enn min mann er nok jeg litt mer hjemme med henne enn det han er.

Hvem lager middag og når spiser dere?

Det er utvilsomt min mann som er kokken hjemme hos oss, og som er flinkest på kjøkkenet. Men vi har en uskreven regel om at den som kommer hjem først begynner med middagen. Vi spiser som oftest en gang mellom 17 og 18.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?

I løpet av en typisk uke er spagetti med tomatsaus, laks, en suppevariant og en restemiddag ofte på menyen. På fredager har vi begynt å sverge til frossen-pizza. I hovedsak fordi det er veldig lettvint og noe alle liker, men også fordi det blir lite å rydde etterpå. Pizzaen inntar vi gjerne foran TV-en, mens vi ser et TV-program som alle liker. Lørdager er det min mann som velger menyen, og lager maten. Mens søndagen ofte er forbehold en eller annen rett fra det asiatiske kjøkken.

Hva gjør dere mellom henting skole og legging?

Datteren min gjør gjerne lekser mens jeg lager middag. Resten av ettermiddagen er forbehold aktiviteter og vennebesøk. Kvelden avsluttes gjerne med en kopp te og en nyhetssending på TV før datteren min legger seg. Hun legger seg cirka 20:30 på hverdager.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?

Vi har ingen spesiell fordeling, men da min mann ser rotet mer enn det jeg gjør vil nok han si at han bidrar litt mer enn meg på ryddefronten. Jeg vil imidlertid si at jeg er den som vasker mest klær, mens han er rå på bretting. Vi har vaskehjelp annenhver uke, og en robotstøvsuger som får kjørt seg nesten hver dag.

Hvordan strukturerer du hverdagen?

Hverdagen flyter ganske greit i vår lille familie. Det som skjer utenfor rutinen planlegges som oftest med en samtale på telefonen. Den eneste listen vi sverger til er appen Wunderlist som blant annet gjør det lettere å koordinere matinnkjøpene på nett og i butikk.

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?

Jeg er nok en hønemor og stresses av potensialet for at noe skal skje med datteren min. Det topper seg nok de få gangene jeg ikke får tak i henne på telefon, og da hjelper det å ta en telefon til mannen min som vet hvordan han skal berolige meg.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?

Sett av tid til deg selv hver eneste dag. Det spiller ikke så stor rolle om det er 5 minutter eller 2 timer, bare du gjør noe du liker eller som du vet er bra for deg. Min erfaring er at om du prioriterer dette så presterer du bedre både på hjemmebane og på jobb. Et annet tips er å huske at veldig ofte er 80 prosent mer enn godt nok, og at perfeksjonisme ikke burde være idealet.

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke?

Min jobb krever at jeg er pålogget neste døgnet rundt, og at jeg er tilgjengelig både i helger og ferier. Det kan høres litt voldsomt ut, men for meg funker det fint da jeg til tross for dette klarer å koble av og være tilstede i nuet.

Når klokken kommer du på jobb om morgenen og hvor lenge er du der?

Jeg er på jobb rundt kl. 08:30 og drar hjem rundt kl. 16:00. Men det blir som regel litt jobbing på kveldstid, i en eller annen form.

Hvor mange timer jobber du i uken?

Det varierer veldig. Enkelte uker jobber jeg veldig mye, og kanskje hver eneste dag fra mandag til søndag. Mens andre uker er mer normaluker, med litt senere start og tidligere avslutning.

Hvordan prioriterer du hva du skal bruke tiden din på når du er på jobb?

På ettermiddag og kveld responderer jeg som oftest kun på henvendelser jeg får fra journalister. E-post eller telefonsamtaler som kan vente til dagen etter lar jeg ligge, og hele familien lar telefonen ligge under middagen.

Har du endret deg som arbeidstaker atter at du fikk barn?

Ja, jeg er blitt mye mer effektiv. Da jeg ble mamma for 10 år siden var jeg alene og måtte derfor hente og levere i barnehagen hver eneste dag. Den gang jobbet jeg som journalist, og jeg hadde en grei sjef som godtok at jeg kom en halvtime senere og gikk en halvtime før vanlig arbeidstid. Til tross for dette leverte jeg nok minst like mye og bra på jobb som da jeg var uten barn.

Med din datter

Hva er det gøyeste du gjør sammen med datteren din?

Hver eneste søndag lager vi digg mat og spiser den foran TV-en mens vi ser en film sammen. Det er ukens høydepunkt for meg!

Hva er det kjedeligste du gjør sammen med henne?

Basing i snøen og bygging av snøhule og snømann er ikke blant mine favorittaktiviteter.

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med henne?

Jeg skulle gjerne lest mer for datteren min, men de siste årene har hun foretrukket å lese i egne bøker fremfor å bli lest for. Unntaket var denne førjulstiden da jeg fikk lese Snøsøsteren til henne, og jeg koste meg glugg.

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt datteren din og har du tips til hvordan en skal håndtere det?

Jeg blir som oftest stresset når jeg blir redd, så dersom jeg føler datteren min er blitt utsatt for fare kan jeg kjenne på stresset.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?

De siste årene har vi hatt barnebursdag på en danseskole og i hoppeland, og også i år blir det bursdag utenfor hjemmet.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?

Jeg setter av tid til meg selv hver eneste dag, og den tilbringer jeg gjerne på yogamatten.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?

Jeg skulle gjerne ønske vi hadde hatt flere måltider sammen i løpet av uken. På hverdagene er middagen stort sett det eneste måltidet vi sitter sammen og inntar, men der er vi også veldig flinke og samles hver dag nesten uten unntak.

Hvordan får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du? Har du tips til småbarnsforeldre som sliter med å få prioritert trening i hverdagen?

Jeg praktiserer yoga hver eneste dag, enten hjemme eller på et studio i nærheten av der jeg bor. Jeg prioriterer dette uavhengig av hvor hektisk hverdagen er, og jeg strekker meg langt for å komme meg til studioet eller finne tid til hjemmepraksis.

Mitt råd til andre er å finne en aktivitet du liker og ikke undervurdere viktigheten av å sette av tid til deg selv. Mange foreldre får dårlig samvittighet for at de prioriterer seg selv i en hektisk hverdag, men husk at det er vanskelig å være den beste utgaven av deg selv dersom du ikke fyller opp lagrene dine.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?

Jeg er fristet til å si skru av TV-en, bestill takeaway mat og finn frem en flaske vin, men vet at det ofte kan friste mer å slumre til en Netflix-serie etter barna har lagt seg.

Jeg synes ofte det er lettere å få til kvalitetstid på kjærlighetsfronten når vi kommer oss ut av huset, enten det er for å spise middag, ta et glass et sted, se en film på kino eller gå en tur.

Gjester til middag, hva serverer dere?

Vår og sommer serverer vi gjerne grillet blekksprut, sjøkreps, jordbærsalat og rosevin. Mens høsten og vinteren innbyr til tapas og en fyldig rødvin. Til forrett serverer vi gjerne dadler surret i kyllingbacon, uansett årstid. Mens desserten aller helst er kjøpt inn fra Oslo Raw.

Har du noen «guilty pleasures»?

Jeg ser gjerne Netflix i sengen til jeg sovner. Det strider naturligvis mot de aller fleste oppskrifter på hvordan man legger grunnlaget for en god natt søvn, men det er vanskelig å slutte med det. Det har faktisk blitt såpass ille at vi nå vurderer å kvitte oss med TV-en på soverommet, men enn så lenge nyter jeg TV-titting til søvnen tar meg.

Tips

Tips til gode serier?

Blant favorittene er The Americans, Handmaids Tail, How to get away with murder, Sharp objects, Big Little Lies og The Knick.

Tips til gode podcaster?

Jeg elsker podcast og går knapt noe sted uten en pod på øret, Jeg kan blant annet anbefale The Goop, Hele historien, Planet Money, Serial sesong 1, Forklart, Foreldrerådet, From the heart, Uløst, Power Ladies og Synnøve & Vanessa.

Tips til gode bøker?

Beatles og Bly av Lars Saabye Christensen leste jeg som ung og de er fortsatt to av mine favorittbøker. Som Saabye Christensen-fan ligger også Halvbroren høyt i kurs. A New Earth av Eckhart Tolle er også en bok som har betydd mye i en vanskelig periode i livet, og som jeg leser igjen og igjen.

Tips til gode blogger?

Det finnes en haug med gode, norske bloggere der ute, og de fleste har gode muligheter til å finne en blogg som er skreddersydd sine interesser og ønsker. Blant de mange utenlandske bloggene jeg er innom er The Evrygirl en av de jeg har fulgt lengst. Kan også nevne Rens Kroes sin blogg for de som digger deilig og sunn mat.

Instagramprofil du ofte titter innom?

Jeg er ofte innom Instagram så her kunne jeg nevnt mange, men trekker frem @spisoppmaten, for det er så viktig å være matredder, og @badesken fordi en god latter forlenger livet.

Forslag til raske barnevennlige middager:

Dersom barnet ditt ikke er så glad i grønnsaker kan en rotmos sørge for at næringsstoffer fra sunne saker spises med stor appetitt. Grønnsakslasagne med creme fraiche fremfor ostesaus er også en populær rett hjemme hos oss som er kjapp å lage. Supper fra bunnen er også lettere å lage enn mange tror. Og dersom tiden virkelig kniper til så mener jeg at ostesmørbrød er en fullverdig middagsrett 😊

Din beste oppskrift:

Min «go to» i hverdagen er tomatsuppe laget fra bunnen med løk, gulerot, squash, kidneybønner, hermetiserte tomater og krydder. Stek grønnsakene før du blander i de hermetiserte tomatene og krydder. La det koke. Miks deretter alt med en stavmikser og bland i litt melk eller fløte på slutten. Du kan også gjøre suppen tykkere og bruke den som tomatsaus til pastaen.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?

Hver søndag ser vi en film, mens vi spiser middag og etter hvert snacks og godteri. Det er ukens høydepunkt for oss alle!

Har du noen tips til reisemål med barn?

Min erfaring er at det viktigste er hva du fyller dagene med, ikke hvor du reiser. Barn elske aktivitet og at ting skjer, og at foreldre engasjerer seg i det de gjør. Samtidig er det ofte lurt med litt rutine og forutsigbarhet også i ferien.

Økonomi

Har du tips til hvordan man kan lære barna å spare og om verdien av penger?  Hvor tidlig bør man begynne?

Ofte kan du begynne å lære barna verdien av penger og viktigheten av å spare mye tidligere enn det du tror. Barn har forutsetninger for å forstå mye, så lenge du finner en god måte å forklare dem det på. Du kan for eksempel fortelle barna dine hvor mange penger dere får inn i lønn, og hvor mange penger som brukes til å betale for bolig, mat, strøm, klær, transport osv. Her kan du gjerne bruke tegne og fortelle-metoden slik at barnet også visuelt kan se hva som skjer. Barna kan også lære mye av at du tar de med i butikken og forklarer dem hva ting koster, og hvor mye dere handler for.

For å motivere barna til å spare kan dere benytte dere av spareslangen. Slik gjør du: Tegn en slange som bukter seg oppover et ark. Del slangen inn i like store deler. Hvor mange deler slangen består av kommer an på hva det barnet ditt sparer til koster. Dersom det sparer til noe som koster 500 kroner kan du dele slangen opp i 50 deler, og så kan barnet fargelegge én del av slangen hver gang hun eller han sparer ti kroner.

Arbeide for ukelønn?

Ja! Barn kan gjerne få små oppgaver de kan utføre for å få ukelønn. Mens de minste barna får ukelønn kan de større barna få månedslønn og flere og mer avanserte oppgaver å gjennomføre.

Har du tips til hvordan par med barn kan fordele utgifter seg imellom?

Det er lurt å ha en felleskonto der dere overfører penger til fellesutgifter. På denne måten kan dere sørge for en rettferdig deling av utgifter, og mindre stress og mas rundt pengebruk.

Kan du linke til noen blogginnlegg du har skrevet som kan være nyttig for småbarnsforeldre?

Så lett lærer du barne dine pengevett i ferien

Så lett kan barna tappe kontoen din med app-kjøp

Slik blir den økonomiske hverdagen som aleneforelder lettere

Unge må ha impulskontroll for ikke å gå på trynet

Gi 5-åringen ukelønn

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar