Småbarnsforeldre forteller

Renate

Renate er 29 år, mamma til en jente på ett og en gutt på tre år, samboer med Sigurd, jobber som fysioterapeut og har nylig flyttet fra Bergen til Førde. Her får du et innblikk i hverdagen hennes og tips til blant annet hvordan du kan trene hele kroppen hjemme kun ved hjelp av en kortstokk, favorittoppskriften på knekkebrød og strikkeprofiler på Instagram.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?

Vi står opp mellom kl. 05:30 og kl. 06.30. Når 3-åringen våkner kl. 05.30 får han finne fram alle leikane på rommet sitt slik at vi kan slumre til veslesøster våknar.

Barna får frukost i bhg. med variert meny. Eg et knekkebrød i bilen på veg til jobb. Med ein timers pendling får ein unna ein termos med kaffi og nokre knekkebrød til nye hits på radioen.

Har dere klare oppgaver eller tar dere hver morgen som den kommer?

Akuratt no er pappa i huset i pemisjon med velsejenta, så da tar han seg stort sett av påkledning. Til vanleg pendlar vi begge til arbeid, og papsen i huset er vekke i periodar, då er det eg som tek alle oppgåver, og når han har fri-periodar tek han seg stort sett av morgonstell. 3-åringen går ofte på do sjølv og øver på å kle seg (til både glede og frustrasjon for både 3-åringen og foreldre)

Hvordan fordeler dere levering og henting i barnehage og på skolen?

Eg leverer og henter når pappaen er vekke, og når han er heime leverer eg om timeplanen tillet det, og hentar som regel på veg heim frå jobb.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?

Far er heime når han har fri, og eg er heime når han er vekke. Om det skulle bli vanskelig å få til har vi god hjelp av besteforeldre i nærleiken.

Hvem lager middag og hvordan er en typisk middagsuke for dere?

Pappa når han er heime, og eg når han er vekke.  Når vi begge er heime i helgane delar vi på det, men eg har ein flink mann som lager god mat, så ofte blir det han. Vi eter middag rundt kl. 16.00.

Vi har prøvd forskjellige planer, men det sklir fort ut etter nokre veker, men vi prøver å ha fiskebasert minimum 2 g.pr. veke da våre barn elsker fisk meir enn mor sjølv (men kva et ein ikkje for sine barn?) og ellers varierer det mellom pasta, kjøttkaker, havregraut, wok, suppe, taco, ect.

Hva gjør dere i tiden mellom henting i barnehagen/skole og legging?

Det kjem an på humøret til både voksne og barn.  Men litt stille leik, pusling, kveldsbad, tegning, modellkitt  ect. med musikk i bakgrunnen er ofte kjekt for alle. Og så gler vi oss alle sjølvsagt til barne-tv!! Vi prøver å halde oss til ”barne-tv tid”, men av og til blir den tida framskynda ein time eller to… 1-åringen legg seg rundt halv 18:30. 3- åringen mellom 19:00- 19:30.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?

Det blir mykje smårydding og kosting/støvsuging av smular kvar dag, men søvsuging og vask av golv er det ofte den flinke mennen min som tar. Både fordi han likar å gjøre det, men og fordi han er heime i periodar og har fri på dagtid. Men JA TAKK til vaskehjelp.

Hvordan strukturerer du hverdagen?

Vi har prøvd oss på kalender, men det funka ikkje heilt det heller. No går ikkje våre barn på fridtidsaktivitetar enda, så på ettermiddagen før legging er det ikkje så mykje som skjer. Vi voksne har heller ingen faste fritidsaktiviteter, men vi begge likar å trene, så etter at ungane er lagt bytter vi på å vere heime. Eg trenar ofte korte og effektive økter heime når barna er lagt når eg er aleine med ungane.

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?

Dårlig tid og trøtte/grinete barn. Dette skjer ofte i ein fantastisk deilig kombinasjon! Håndteringen min avhenger av min tålmodighet, men det som stort sett fungerer er å gi korte konkrete beskjeder til 3 åringen, og fortelle han at no har vi litt dårlig tid, og at vi må vere superraske. Det fungerer dårligere med 1 åringen, så  det er ofte best å kle ho først og sette ho i bilstolen sin. Da kan 3-åringen med 100 spørsmål som kreves svar få den hjelpa han treng, og vipps er vi ute av døra.

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?

God kommunikasjon mellom deg og din partner. Ha faste rutiner (så godt det går). Vær enig i korleis dere vil at familen skal fungere, da er det lettare for barna å forholde seg til dere og omvendt. God tid er sjølvsagt alfa omega, og mykje kjekkare for alle.

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke?

Ja, jobbar dagtid. Starter 08:00 og er normalt ferdig 15:12 (akkurat no har eg ammetid, og er ferdig 13:12)

Har du endret deg som arbeidstaker atter at du fikk barn?

Strengare på rammer for arbeidstida, så det blir lite flexitid. Kurs og andre ting som er arbeidsrelatert blir satt på vent til barna er større, evt. ein jobb nærmare heimstad er å oppdrive.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?

Leik, turar i skogen, bading og filmkveld m/popcorn er familiefavorittar.

Hva er det kjedeligste du gjør sammen med barna?

”Sisten” og diverse ”ta-leikar” kan vere veldig kjekt det, men alt med måte.

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med barna?

Lage mat, og ha litt meir tålmodigheit ifht. ”griset” dette medfører.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?

Kun familie blir invitert. Da inviterer vi til kaffi og kake (evt. litt mat dersom det passer seg slik), synger bursdagssang og gir bursdagsbarnet all den oppmerksomhet det fortjener. Barnebursdag blir feira i bhg.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?

Har egentid stort sett fra klokka 19:30 og utover til leggetid. I kvardagen blir den fyllt med det som gir meg mest enegri: Trening og strikking samt avslapping på sofaen med ein god serie.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?

Treft venninder oftare. Gått på kafe. Gå på kino. Gå til frisør!! Det står øverst på ”to-do” lista som ikkje eksisterer.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?

Eg er avhengig av å få trene regelmessig. Det gir meg energi til barna, sambuar og jobben eg har. Det er min beste måte å koble ut på og er kun ”min” tid.  Prøver å få til trening  3-4 g pr. uke + ein tur med familien i helgene. Treninga blir ofte etter at barna er lagt, men innimellom likar dei å vere med, og da kan dei brukast som vekt i både skulderpress, knebøy, setehev ect. Moro for store og små og ekstremt slitsom og effektivt … særleg når 3-åringen vil ”meir, meir”!

Eg trenar stort sett heile kroppen og likar å ha effektive økter på rundt 40 min. Ein treng ofte ekstremt lite utstyr for å få ei skikkelig god økt. Kun ein kortstokk faktisk! (Velg ein øvelse for kvart tegn: td. Hjerter: knebøy, Spar: push-ups ect. Tallet på kortet indikerer kor mange repetisjonar du skal gjøre av kvar øvelse. Hjerte 10 vil sei 10 knebøy. Bla deg gjennom kortstokken, gjerne utan pausar, og du er ei kort og effektiv trening rikare.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?

I kvardagen går ting stort sett sin vante gang og siden sambuaren min er vekke i periodar får vi tid til å savna kvarandre. Det er litt godt å kjenne på. Det er stort sett i helgane vi prøver å kose oss litt ekstra, med god mat og vin og serier. Det blir lite dater ute, men når vi først får barnevakt og kommer oss ut, settes det ekstremt stor pris på. Litt lettare med barnevakt no som vi har flytta nærmare familie, så kanskje det blir litt fleire dates også?

Gjester til middag, hva serverer dere?

Min mann sin fantastisk lagsagne!! Oppskrifta går videre frå kvar gong den vert servert til nokon nye. NAM!

Har du noen «guilty pleasures»?

Keeping up with the Kardashians og Bloggerne

Tips

Tips til gode serier?

Handmaid’s tale, Mind Hunter, første sessong av True Detective.

Tips til gode bøker?

Eg leser kun til mine barn – favoritten no fortida er ”Plass bakpå kosten” og ”Gruffalo” av Julia Donaldson. TIPS: Desse er også filmatisert og ein finn dei på TV2 Sumo. Kjekt for store og små og perfekt lengde på.

Tips til gode blogger?

Trine’s matblogg er ein gjenganger her i huset. Ekstremt gode kanelbollar!

Instagramprofil du ofte titter innom?

På instagram går det mykje i ”strikke-nerding”. Men for andre som likar å strikke kan eg anbefale @knitting_inspiration @Petitknit, @paelas og @knittingforolive

Forslag til raske barnevennlige middager:

Pasta m/soltørka tomater, cottagecheese og mykje(!) parmesan, fiskekaker m/eggsmør og grønnsaker, samt den klassiske har-glømt og/orker ikkje-handle-middagen – havregraut!

Din beste oppskrift: Knekkebrød.

2dl x 3 av diverse mjøl/korn du måtte ha i heimen.  1 dl. Linfrø, 1 dl. Sesamfrø, 1 dl. Solsikkefrø. 1 dl. Gresskarkjerner. 2 ts. Salt og 7 dl. Vatn.  (Nøtter er også godt i om du tåler det)

Sett steikeovnen på 175 grader.

  1. Bland alt sammen og la stå i ca. 10 minutter.
  2. Fordel massen utover tynt og jamnt på tre bakepapirkledde steikebrett.
  3. Sett i steikeovnen i ca. 10 minutter. Ta ut og skjær i passe stykker.
  4. Sett deretter knekkebrødene i ovnen igjen i ca.1 time minutter.
  5. Tips: En kan gjerne ha alle brettene i på en gang hvis en har varmluftsovn. Eg pleier da å bytte om på bretta innen 30 min.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?

1. juledag er ein fast tradisjonsdag heime hos oss. Da er vi alltid hos mine foreldre og heile familen samlast til julekoldtbord. Der Pappa har laga julesylte, svineribbe, rødbetsalat, waldorf-salat, fleire typar sild m.m der lomper er det store tilbehøret. Kald svineribbe i lompe m/grov sennep er ein favoritt!

Har du noen tips til reisemål med barn?

Danmark m/bil og båt er perfekt for småbarnsfamilien. Overnatting på båt og korte kjøreavstander, ”off-season” reiser til varmes strøk! eller hyttetur på fjellet! Inviter gjerne med barnepassere.

 

Legg igjen en kommentar