Småbarnsforeldre forteller

Camilla

Camilla er 33 år, bor sammen med Oda på 2 år og samboeren Geir i Stavanger og jobber som rekrutteringsrådgiver i et konsulentselskap. Her får du et innblikk i hverdagen hennes og blant annet oppskrift på hverdagsfavoritten fiskegryte.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?

Vi står opp kl. 06.30. Oda spiser (heldigvis) frokost i barnehagen, mens jeg tar en skive på benken eller i bilen på vei til jobb. Geir har en mer fleksibel morgen og spiser etter vi jentene har kommet oss av gårde. Vi er temmelig innøvde på morgenrutinene. Geir tar seg av vask og stell av lillemor mens jeg dusjer og kler meg. Den som er først ferdig smører matboks dersom den ikke er laget kvelden i forveien.

Hvordan fordeler dere levering og henting i barnehage og på skolen?

Som regel er det jeg som leverer i barnehagen på vei til jobb, mens Geir henter så ofte som han kan. Vi har en bil og henting med sykkel er stor stas for Oda. Dersom vi er ute i siste liten blir Geir med i bilen til barnehagen og tar seg av selve leveringen. Barnehagen er i nær avstand, slik at han kan gå hjem.

Hvordan fordeler dere å være hjemme med syke barn?

Heldigvis har vi enda til gode å måtte være hjemme med sykt barn.

Hvem lager middag og når kl. spiser dere?

Vi er heldig som har superkokk i huset. Geir tar seg som oftest av både handling og middagsforberedelser. Vi prøver å spise kl. 17.00.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?

Vi lager som regel alltid litt ekstra mat, slik at vi kan bruke restene til noe annet i løpet av uken. For eksempel stekte poteter av potetrestene, ekstra spagetti til fiskegryten og pastarester gratineres i ovn dagen etter. Prøver oss på fisk to dager i uken, suppe med litt ekstra digg i, kjøttkaker, spagetti og kjøttdeig / pasta carbonara og ekstra god middag i helgene.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?

Vi involverer Oda så godt vi kan i middagsforberedelsene. Mat skal være gøy. Ellers går det i puslespill, tegning og barne-tv før kveldsbad med såpekuler. Det kan fort også bli en runde på sparkesykkelen eller en tur ut for å besøke naboens kaniner, men nå som det er så mørkt ute blir det ofte mer TV enn samvittigheten har godt av.

Når klokken legger Oda seg?

Kl. 19.00 isj….

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?

Vi har ikke vaskehjelp, men ønsker oss en jul JVi prøver å ta litt hele tiden, men har innsett at vi kan leve med litt hybelkaniner og rot. Vi har etablert en uskreven regel hvor jeg er ansvarlig for klesvask og rent sengetøy, mens Geir er ansvarlig for kjøkken og oppvaskmaskin. Dette funker veldig bra.

Hvordan strukturerer du hverdagen? (To-do liste, kalenderen på mobilen etc.)

Det meste er i hodet, til enkelte i husstandens frustrasjon – «det er lov å notere på kalenderen»

Hva stresser deg mest i hverdagen og hvordan håndterer du det?

Akkurat nå er det ikke så mye som stresser, selv om det er helt greit om oppussingen snart blir ferdig….

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?

Forbered så mye som mulig dagen i forveien. Alt fra hva barnet skal ha på seg, klær og ymse som skal i barnehagen, planlegg middag ol.

Jobb

Jobber du til faste tider hver uke?

Ja, jeg kommer ca. 07.50 og går hjem ca. kl. 16.00. Jobber i tillegg litt kveld innimellom, men det har blitt mindre av det etter at jeg fikk barn.

Hvordan prioriterer du hva du skal bruke tiden din på når du er på jobb?

Jeg har som oftest en veldig travel hverdag, så bruker tiden effektivt til det jeg skal og lager liste over det som «brenner» mest. Har et mål om å bli ferdig før jeg går hjem slik at jeg kan bruke tiden på andre ting når jeg er hjemme.

Har du endret deg som arbeidstaker etter at du fikk barn?

Ja, det vil jeg tro. Oda har førsteprioritet i livet mitt nå, så jeg blir mindre fleksibel enn jeg var før jeg fikk barn. Samtidig har jeg blitt mer fokusert på effektivitet de timene jeg er på kontoret. Det er resultatene som teller, ikke hvor mange timer en faktisk er på kontoret.

Med Oda

Hva er det gøyeste du gjør sammen med Oda?

Det kjekkeste er helgene, da får vi tilbrakt mye tid sammen alle tre. Å besøke fritidsgården er noe vi alle synes er kjekt.

Hva er det kjedeligste du gjør sammen med Oda?

Å se Peppa Gris for n`te gang!

Hva skulle du gjerne gjort mer sammen med Oda?

Skulle gjerne hatt mere tid sammen med henne i hverdagen. Timene mellom barnehage og legging går fryktelig fort.

I hvilke situasjoner blir du stresset rundt Odaog har du tips til hvordan en skal håndtere det?

Dersom vi har dårlig tid og vi må gjennomgå hele klesskapet hennes før vi klarer bli enig om dagens bekledning. Nylig ankom hun barnehagen i shorts, kjole og sandaler. Pick your fights…

Hvordan er en barnebursdag hos dere?

Hektisk! Arrangerte nylig 2-årsdag med syv voksne, fem 2-åringer og en baby. Hot dog og kakesmuler overalt. Krangling om leker og hvem som hadde hvilken lekevogn først. Høyt støynivå, men veldig kjekt. Og det beste av alt: En strålende fornøyd Oda henslengt på sofaen med tutti og koseklut etter gjestene hadde gått.

Egentid
Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?

Geir jobber en del ettermiddag og kveld, slik at jeg ofte får noen timer for meg selv etter Oda har lagt seg. Tiden blir brukt til å rydde, samt avslapping foran TV med strikketøyet i fanget. Det er ellers aldri noe problem om den ene eller den andre skal ut på noe på kvelden – vi tilpasser oss.

Hva skulle du gjerne gjort mer av?

Trent, gått på kino, teater, revy og spist på restaurant.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?

Nei, men det står på ingen måte på tidsklemmen. Her er det mørketid og dørstokkmilen som er utfordringen.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?

Vi er flinke til å kose oss med god mat og en film eller serie i helgene. I ukedagene er vi ganske dårlige til det. Et lite restaurantbesøk en kveld midt i uken er noe vi snakker mye om gjøre oftere.

Gjester til middag, hva serverer dere?

Dersom ukedag etter jobb og barnehage serverer vi gjerne noe som går fort, som lapskaus, suppe eller pasta. I helgene blir det gjerne hjemmelaget lasagne, pizza eller taco og is til dessert.

Tips

Tips til gode serier?

Springflo (NRK), Vikaren (NRK), Bodyguard (Netflix),

Tips til gode bøker?

Leser svært sjeldent – sist jeg leste bok var da jeg gikk gravid med Oda. Jo Nesbø sine bøker har jeg alltid synes har vært spennende.

Tips til gode blogger?

Utenom enkleresmåbarnsliv? Nei.

Instagramprofil du ofte titter innom?

Den siste tiden er det strikkerelaterte profiler som har inspirert meg mest. Profiler som @petiteknit, @mamaknit.no, @minestrikkepinner og @mammastrikk får fort strikkelisten betydelig mye lengre.

Forslag til raske barnevennlige middager:

Fiskegrateng

Fiskeboller i hvit saus med poteter og gulerøtter

Kylling med wokkede grønnsaker, honning og soyasaus

Spagetti og kjøttdeig / pasta carbonara

Laks med poteter og grønnsaker

Lapskaus

Stekt fiskepudding med potet, råkostsalat og smeltet smør

Din beste oppskrift:

Fiskegryte.

Du trenger:

Fiskesuppebase (se under)
Fisk
Grønnsaker
Evt. spagetti eller ris
Hvitløksbrød

Slik gjør du:

  1. Ta utgangspunkt i fiskesuppebase – du kan enten lage den selv eller bruke en av posene Bergens eller Lofoten fra Toro, eller Madam Bergen sin ferdige.

Lager du fiskesuppebasen selv kan du frese 1 finhakket løk slik at den blir blank, tilsette 1,5dl hvitvin og la det surre under lokk til nesten all vinen er innkokt før du tilsetter 7 dl fiskekraft. I en egen kjele gir du 1 dl fløte et raskt oppkok og rører inn 110 gram smør. Ha fløten oppi med fiskekraften. Fiskesuppebasen er klar!

  1. Tilsett det du måtte ønske av grønnsaker, vi bruker brokkoli, gulrot, paprika og løk.  Bruk det du måtte ha av fisk, laks er vår favoritt. Du kan også tilsette rester av spagetti eller ris som du har i til slutt.

Husk at det skal være gryte og ikke suppe, så du trenger ikke å spare på ingrediensene. Server med hvitløksbrød. Oda digger denne retten.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?

Vi feirer jul og påske annen hvert år i Bergen og Stavanger. Påske for meg er hytte, fjell, snø, ski og snopeløype. For Geir er det sjø, båt, fiske og eggekoking ute i naturen.

Julen ser vi på som en hyggelig tid sammen med familie og i år blir det min første jul i Stavanger med hans familie. Heldigvis vil det bli servert pinnekjøtt i tillegg til lutefisk(?!) som er deres juletradisjon. Mammas røde saus til riskremen er det ingen som får kødde med.

Har du noen tips til reisemål med barn?

Vi har reist en del og Oda har allerede rukket å være med på fem utenlandsturer. Beste reisemål til nå må være sørlandsidyll i Mandal hvor vi ferierte i en uke i sommer. Nydelig vær og fantastiske strender. Dit reiser vi tilbake neste sommer.

Du strikker en del, dersom noen som ikke har strikket før skal prøve seg, hvordan lærer man seg det?

Strikk noe du virkelig har lyst å strikke, invester i skikkelige pinner og vær tålmodig. Jeg lærte med å strikke via YouTube. Når du har lært deg å strikke rett, vrang og kast så er du klar for de fleste strikkeoppskrift der ute – du blir garantert hektet!

 

Legg igjen en kommentar