Turmat

Mat smaker bedre ute i naturen – punktum. Og turmat trenger ikke å væra avansert – det er du selv legger listen.

Egg og bacon på stormkjøkken og kaffe til de voksne – frokost under åpen himmel er digg. Dere trenger ikke å traske langt avsted, egen hage fungerer ypperlig. Har dere en bålpanne i hagen passer den perfekt til pølsegrilling eller til å lage små fiskepakker i aluminiumsfolie på en hvilken som helst høstkveld.

Lørdagsgrøten smaker også nydelig i det fri – ta hele gryten med ut – så smaker den garantert litt bedre. Husk skåler, skjeer, sleiv, sukker, kanel, smør, spekeskinke, saft og sitteunderlag.

Middags- eller kveldsmattur er også et eventyr for de små, særlig på høsten med hodelykt.

Turmat kan lages klar hjemme og nytes ute. Tomatsuppen kan lages hjemme og helles over på en mattermos, eller bare ta med dere hele gryten ut på plenen.

Drikke på turen kan være alt fra kaffe, kakao, varm solbærsaft og buljong, til kaldt vann, kald saft eller iste.

Grille marshmallows på bål

Pizzaboller av ferdig pizzabunn

Poppe popcorn på stormkjøkken

Quesedillas på primus

Is i mattermos

Tomatsuppe med egg

Pizza på stormkjøkken

Pølser innbakt i ferdig pizzabunn

Pizzatwisters med ferdig pizzabunn – lages hjemme
Kanelboller av ferdig pizzabunn
Pølser på stormkjøkken eller bål
Nudler i mattermos

Andre turmattips:

  • Pannekaker eller vafler er vinnere på tur. Lag pannekakerøren hjemme og ha den på en tom brusflaske, ha gjerne stekeolje på en liten ketsjupflaske. Husk å støtte opp stormkjøkkenet med små steiner eller pinner slik at ikke all røren renner til den ene siden. Er det en liten bataljon som skal mates, kan det være lurt å steke pannekakene hjemme på forhånd. Eller kjøpe ferdige på butikken, disse kan varmes opp på noen sekunder på stormkjøkkenet, eller nytes kalde. Du kan også ha med deg ferdigstekte vafler, gjerne fra dagen før eller fra frysen, som du varmer opp i en tørr teflonpanne. De blir (nesten) like gode som nystekte vafler. Husk syltetøy og masse papir. Er det blåbær i skogen er det perfekt at mini først få plukke litt, så lage eget syltetøy til pannekakene. Husk sukker. 
  • Pinnebrød av ferdig pizzadeig, naturell eller med sukker og kanel

Tips: Boken min har et eget kapittel om friluftsliv og tips til masse digg turmat. Sjekk den ut her.