Boken

Boooooken

Reklame for egen bok.

Endelig kan jeg vise dere litt fra innsiden av boken min «Enklere småbarnsliv». Dette har jeg gledet meg skikkelig til! Det er helt surrealistisk at to år med intens jobbing nå er samlet mellom to permer. Om ikke lenge kommer boken fresh og fin tilbake fra trykkeriet, og på søndag starter forhåndssalget. Forlaget jobber for tiden med å få i stand et godt tilbud til de av dere som vil kjøpe boken først!

Hele dette prosjektet startet med et ønske om et enklere og gøyere småbarnsliv. Jeg ville finne en måte å få en mer overkommelig hverdag med mindre kaos og mer hygge. Er det ikke det alle ønsker? Færre hektiske morgener med sure barn og stressede foreldre, som skal rekke et møte på jobben? Lavere skuldre og mer «hverdagsmorro»? Boken er laget for alle som lever et liv med små barn, og er en slags guide til å skape en hverdag som du og hele familien trives i. Det er tross alt hverdager det er flest av.

Det startet med en liste i notatappen min på telefonen, der jeg begynte å samle gode tips fra ulike nettsteder, som Instagram og Pinterest, samt ideer jeg kom på selv. Etter hvert ble listen så lang at jeg ikke fikk brukt noen av dem. Det ble rett og slett for uoversiktlig. Jeg åpnet derfor et Word-dokument for å strukturere tipsene. Bokidéen kom da en venninne ba meg om å sende henne dokumentet fordi hun trengte det.

Boken er på ingen måte en oppskrift på hvordan alt skal gjøres, men en inspirasjonskilde som du kan slå opp i når du trenger det. Mangler dere planer på en grå søndag, er dere for trøtte til å finne ut hva rampenissens neste sprell skal være, trenger du tips til en rask barnebursdag, skal dere på charterturen og er sent ute med å pakke, eller blir huset alltid rotete med en gang du har ryddet? Da er dette boken for deg.

Tittelen på boken, «Enklere småbarnsliv», kan ifølge pappa lure noen. Han sa det under påskefrokosten, mens han så skeptisk bort på drageeggene vi hadde laget, og fulgte opp med at «det er jo mye enklere å bare koke eggene!» Det enkle er ofte det beste, og i boken er det mange forslag til enkle løsninger. Men når du får luket vekk unødvendig støy fra livet, både fysisk og psykisk, sitter du gjerne igjen med litt ekstra tid som du kan bruke på å lage drageegg eller suppe fra bunnen av, hvis du vil.

Boken er delt opp i 13 kapitler, alle høyrelevante for småbarnsforeldre (mener jeg). Her skal du få mer innblikk i hva hvert enkelt kapittel inneholder:

1. Reduser og organiser: Steg en for et enklere liv med små barn er å kvitte seg med ting, og gi tingene som dere beholder en fast plass. Her får du tips til hvordan du kan få et (forholdsvis) ryddig hjem med små barn, tips til organisering av alle rommene i hjemmet deres, herunder barnerommet og barnas ting.

2. Enklere hverdag = organisert hverdag: Her får du tips om tiltak og rutiner som kan bidra til å lette hverdagen. Ved å senke ambisjonsnivået, rydde opp i kalenderen ved å kvitte deg med unødvendige avtaler, takle tidstyvene, stresse ned og få på plass rutiner som fungerer i en hektisk hverdag er mye gjort.

3. Rydd og vask fra A til Å: Det er vel heller få av dagens småbarnsforeldre som har lært seg hvordan en skal vaske skikkelig, vi er rett og slett ikke så opptatt av det som tidligere generasjoner. Her får du rydde og vasketips, med fokus på enkle løsninger som at eddik og vann i mikroen rengjør den seg nesten helt selv. Og husk, som min kollega Linn sier, det er bedre enn litt skitt i hjørnet, enn et rent helvete.

4. Gøy med barn! Dette kapittelet er fullspekket av aktiviteter du kan gjøre sammen med barna dine, og aktiviteter som du kan sette barna i gang med slik at du får litt egentid.

5. Mat: Mat må man ha – punktum. I småbarnsperioden blir det gjerne ikke kulinariske opplevelser til hvert måltid,men raske løsninger mens trøtte barn drar i deg fra alle kanter. Her får du noen av favorittoppskriftene mine og oppskrifter til saftkoker som gjør jobben mens dere er på jobb. Du en liste over enkle middager og lunsj til barna, tips til hvordan du kan kaste mindre mat, hvordan du kan snike mer grønnsaker inn i kostholdet eller få kresne barn til å spise.

6. Barnebursdag: I dette kapittelet får du tips til alt som må på plass for en vellykket bursdagsfeiring, enten du går for hurtigvarianten eller ønsker å legge litt mer i det. De kulest bursdagskaker og iskaker på under ti minutter, forslag til enkel pynting av bord og andre lettvinte løsninger.

7. Reise med barn: Hva skjedde med lave skuldre, solbrun hud, muligheten til å lese bok og nyladede batterier etter ferien? Barn skjedde! For min del fire ekstra armer og fire ekstra bein, som løper og veiver i ulike retninger og ønsker totalt forskjellige ting. Jeg lover på ingen måte at ferie og reising skal bli det samme som det en gang var, men her finner du tipsene som kan gjøre det mer overkommelig. Planlegging, pakkelister og forslag til hvordan du kan aktivisere de små underveis kommer forhåpentligvis godt med.

8. Friluftsliv med barn: Friluftsliv trenger ikke å bety at man skal gå all in og plutselig tilbringe hele livet ute med timerslange turer, myggstikk og gnagsår. Det kan være så enkelt som å tilbringe mer tid ute i det fri, skape gode øyeblikk ved å ta med seg middagen ut i hagen eller å kose seg med å finne krabber på den lokale stranden. Senk ambisjonene og nedjuster forventningene.  Her får du tipsene for å tilbringe mer tid utendørs med barn.

9. Få orden på privatøkonomien med 8 steg: Føler du ofte at det er mye måned igjen på slutten av pengene? Økonomi er det som flest par krangler om, etter husarbeid. Gjennom litt planlegging kan du unngå hjerteklapp hver gang du skal dra kortet på butikken de siste dagene før lønningen kommer. Nå er det på tide å få orden på familiens økonomi og å kvitte seg med unødvendige utgifter. En oppfriskning i privatøkonomi kan selv den svært så skolerte NHH-alumnien trenge. Jeg lover å ikke ta fra deg caffe latten dersom den gjør livet ditt såååå mye bedre.

10. Tradisjon tro: I følge store norske leksikon betyr tradisjon i alminnelig språkbruk «kulturemner som er overført fra slektsledd til slektsledd gjennom tid». Hyggelige tradisjoner kan være alt fra ukentlige høydepunkter som at familien spiser sjokoladebolle etter helgefrokosten, til at man holder påskerenn utenfor hytten i påsken eller at rampenissen kommer på besøk i adventstiden. Dere kan også opprette en helt ny merkedag som er bare deres. Her får du samtidig en innføring i de mest vanlige norske merkedagene, hvorfor vi feirer dem og forslag til hva dere kan finne på hvis dere vil hive dere med på feiringen.

11. Lure tips og triks: Life hacks har for lengst inntatt Internett, særlig sosiale medier. Dette er rett og slett lure tips og triks som er for gode til at man kan holde dem for seg selv. Boken som sådan er full av life hacks, men i dette kapittelet har jeg samlet tips som alle bør vite om, og som ikke passet naturlig inn i de andre kapitlene. Vær så god!

12.  Lure lister: Her får du lister som jeg tenker at alle småbarnsforeldre vil nyte godt av – enten du skal føde, sende barnet i barnehagen eller finne den perfekte dåpsgaven. Det er satt av noen tomme linjer som du kan fylle ut selv, i tilfelle jeg har glemt noe eller du vil ha med deg iskremmaskinen på føden.

13.  Du, deg selv og deg: Det er ingen tvil om at livet med små barn kan være slitsomt og utfordrende til tider. Og for å kunne være gode og glade foreldre trenger de fleste litt tid for seg selv, uten kjæreste og barn. Man blir gjerne mer bundet til hjemmet når man har små barn, så i dette kapittelet får du både tips til ting du kan gjøre for deg selv innenfor husets vegger, og utenfor om du er så heldig at du får landlov. Landlov er et utrykk som en venninne fra Sogn, Jannike, bruker om de gangene man får tillatelse til å gå ut døren HELT alene, uten barn, og gjerne også uten mann (eller dame). Jeg liker begrepet så godt at jeg har lånt det i boken min. Alle trenger landlov innimellom.

Legg igjen en kommentar