Småbarnsforeldre forteller

Silje

Silje Eidsheim er 37 år, gift med Rune og mamma til Ronja 10, Falk 4 og Frida 3. Hun bor på Leknes/Hjelmås og jobber som pedagogisk leder i barnehage. Hun har en aktiv hverdag med masse friluftsliv og er aktiv på Instagram under @lavvobarna. Her er det masse tips om blant annet hvordan en kan benytte seg mer av naturen i hverdagen, hva du bør ha med i tursekken, forslag til turmat, flaske med varmtvann i soveposen og masse mer.

Friluftsliv

Har du tips til hvordan småbarnsfamilier kan komme seg mer ut i hverdagen, i tiden mellom jobb/barnehage og legging?
Det er lurt å ha turklær og utstyr lett tilgjengelig. Om en må kjøre bil, hiv alt i bilen først slik at alt er klart og barna slipper å vente.  Frist barna med steder de liker å gå eller hvor de liker å leke. Ikke legg opp til lange turer, det kan man ta på fridager. Se humøret til barna an, det har ofte mye å si og kan variere veldig på de to minste  som er i trassalder.For Ronja som er eldst er det ofte kjekt å ha med seg en venn.

Ta med god mat eller lag noe enkelt ute. Alt kan lages ute. Våre favoritter er blant annet lapper, pannekaker, tomatsuppe, fiskekaker, falukorv, egg, bacon, brokkoli, pasta, brød med Brelett og stranda morpølse.

Vi tar med fiskestang, hov og bøtte om vi går til sjøen. I tillegg kan barna få ta med småleker om de vil. Klatretau er også gøy.

Frokost ute i det fri? Fortell mer
Egg og bacon er viktig. Kokt eller stekt egg på skive med smør. Vi har høner selv, så egg har vi rikelig av. Vi voksne MÅ ha kaffe. Det letteste er å ta med kaffe på termos, men om vi sover ute blir det pulverkaffe, kokemalt eller noen gode poser kaffe de selger på XXL, hvor du heller kokt vann rett i posen.

Vi har med primus og stormkjøkken på gass. Alle har hver sin sekk med hver sine sitteunderlag. Om vi har sovet ute er det koselig å sitte i soveposen eller på liggeunderlaget. I lavvoen kan vi lage mat inne om det regner eller er kaldt. Der har vi også ovn som vi kan koke vann og steike mat på.

Hvilke friluftsaktiviteter tar du med deg barna på?
Tur i skog, fjell og med sjøen. Overnatte i lavvo, fiske og hjortejakt.

Telt/lavotur med små barn, hva bør man tenke på?
Klær som er varme nok, samt ekstraklær, de kan bli våt eller ha uhell. Videre må en tenke på at de ligger trygt og godt. Da våre barn var baby sov de i vognbag, så tok vi med reiseseng og nå har vi begynt med liggeunderlag eller feltseng. Dette forutsetter at vi kan kjøre bil til der vi setter opp lavvoen, eller at det ikke er så langt å gå.

Det er betryggende å ha bil i nærheten om noe skulle skje, iallfall på steder der det ikke er mobildekning. Ha med mye mat, barna spiser alltid mer ute. Ta med noen gøye bøker, tegnesaker og noen små leker, da k kan de finne roen om de våkner tidlig også. Spill er koselig på kvelden.

Hva har du alltid med i sekken?
Det kommer selvfølgelig an på været og hvor lenge man blir ute, men dette er alltid med:

Ekstraklær
Våtservietter
Plaster
Kniv
Drikkevann
Mat
Noe snacks, for eksempel kjeks
Smokk og bleier (nesten ferdig med det nå)
Noen leker

Tips til foreldre som er i permisjon med de minste og som ønsker å benytte seg mer av naturen?
Ta barnet på ryggen og oppdag nye steder i nærområdet, eller gå tur med vogn. Jeg brukte ergosele da de var helt små og gikk over til bæremeis. Fordi det bare er ett år mellom de to yngste ble det ofte turer hvor ettåringen gikk selv, mens babyen var på ryggen. Noen ganger bar jeg han på magen. Ellers ble det tvillingvogn.

Kjør til nye steder og gå nye turer. Ta imot tips fra andre og gå sammen med andre som er i permisjon eller hjemme. Det er veldig forskjellig hva folk liker, noen liker å gå i fred og ro og vil slippe å snakke med noen eller møte på folk. Andre trenger å gå sammen for å komme seg ut. Ikke tenk at du må gå langt eller at det er stress. Det enkleste er ofte det beste.

Tips

Tips til gode instagramprofiler eller nettsider for de som vil bli motivert til å leve mer i takt med naturen?

Appen UT eller ut.no, som er en tjeneste fra den norske turistforening.

Markablogg.bloggspot.com

DNT.no: De har ofte arrangement i nærheten en kan bli med på

Skogsliv.no

Norskfriluftsliv.no

tur365.wordpress.com

utepaaturmedprimus.com

Plusstid.no

På Instagram :
@Utefamilie, sammensatt av flere inspirerende profiler (har også snapp).
@Markaglede
@Moroglillemann

Forslag til raske barnevennlige middager:
Inne blir det enten pasta, ris, potet med enten kjøtt, fisk, fugl med grønnsaker og saus til. Vi bruker mye kjøtt fra hjort, villsvin og hare som Rune har skutt, samt fisk som vi har fisket.

Taco er også en slager, for barna er det lefse, kjøttdeig fra hjort eller villsvin, mais og rømme. Vi lager også egne kjøttboller og karbonader som barna liker godt.

Ronja er mest glad i hjortehjerte. Det er fast tradisjon når Rune kommer fra jakt og har skutt hjort, at de steker de hjerte og koser seg med det. Hun hadde det til og med i bursdagen sin. Vi hadde lavvobursdag ute i hagen hvor vi stekte hjortehjerte på bålpannen og det var flere som likte det.

Vi plukker også skjell fra fjæra, mest hjerteskjell. De må siles av en dag, deretter dampes, gjerne i hvitvin. Dette har vi voksne kost oss med på kvelden. Frida er den eneste av barna som liker sjømat. Hun elsker sjøkreps, krabbe, reker og blåskjell.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Lavvotur er som innebærer tur, mat, fiske, jakt, spill, bøker og andre uteaktiviteter 😊

Vi har ikke brukt lavvoen på vinteren enda, mest vår, sommer, høst. Barna er ofte syk på sein høst og vinter, de har astma.

Har du noen tips til reisemål med barn? 
Norsk natur. I fjor sommer besøkte vi Hakkalegården, fra serien på NRKsuper “Marit og dyra”. Kjempe fin plass, barna elsket det og vil tilbake. Vi overnattet i lavvo på stranden nedenfor gården, det var et helt nydelig sted.  Vi var også i Isdalen, i nærheten av Åndalsnes hvor vi overnattet to-tre netter og gikk noen fine turer.

Ellers bor vi bare en halvtime fra Bergen. Der de har nydelige fjell, akvariet, Fiskerimuseum og mye spennende aktiviteter for barnefamilier. Sjekk ut nettsiden barnibyen.no.

Beste ”småbarnshack”:
Flaske med varmtvann i soveposen for å få den god å varm.

Les om andre småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar