Vasketips

Flekkfjerning er kjemi

Flekker er som oftest er lettest å fjerne når de er nye og de bør bearbeides inn mot midten. Start med å skylle rent vann gjennom flekken, og hvis den ikke forsvinner kan du finne tips til flekkfjerner i tabellen under.

Flekkfjerning er kjemi, ulike flekker trenger ulike ”flekkfjernere». Sjekk først på et lite synlig sted om plagget tåler den aktuelle flekkfjerneren. Klapp middelet inn, ikke gni. Dersom du gnir kan fargen på plagget endre seg. Kunstige stoffer som acetat og triacetat kan bli ødelagt av eddik og aceton. Ofte må man gjenta flekkfjerningsprosedyren flere ganger.

Forslag til flekkfjernere for konkrete flekker:

Asfalt: Ha flytende Omo direkte på flekken og la det virke i 30 minutter før du vasker plagget. Alternativt kan du bløtlegge selve flekken i litt olje og fjerne rester med white-spirit før plagget vaskes.

Avføring: Se ”bæsj”.

Banan: Zalo.

Beis: Grafittifjerner.

Blekk:Bearbeid flekken med salmiakk og skyll igjennom med kaldt vann. Alternativt kan du fukte flekken godt med glyserol og la det virke i 15 minutter før plagget vaskes. Ved lyse tekstiler kan du bearbeide flekken med en blanding med 50/50 sitronsaft og melk.

Blod: Skyll gjennom flekken med kaldt vann. Dersom flekken ikke går bort kan du bløtlegge i plagget lunket vann med Omo og deretter vaske plagget på maks 40 grader, ved høyere temperatur kan blodflekken fikseres i fibrene.

Blåbær: Hell litt surmelk på flekken og la det virke i 15 minutter før du vasker plagget. Alternativt kan du bløtlegge plagget i varmt vann tilsatt oppvaskmaskinpulver i 15 min, eller ha litt sitron på flekken før du vasker plagget. Dersom plagget tåler kokende vann kan du spenne plagget over en bøtte og helle kokende vann gjennom flekken.

Brus: Fukt flekken med Glyserol og skyll gjennom med lunkent vann etter 15 minutter.

Bær: Dersom plagget tåler kokende vann kan du spenne plagget over en bøtte eller bolle og hell kokende vann gjennom flekken.

Bæsj:Babybæsj på ullbody er en klassiker. Her bør du skylle igjennom plagget med vann på ca. 30 grader med en gang og bearbeide flekken med gallesåpe eller Milo før du vasker plagget. Dersom du er på farten kan du legge plagget i en pose etter at du har skyldt gjennom flekken og bearbeide flekken med gallesåpe – for så å vaske plagget når du kommer hjem. Så dersom du ikke vil ha flekker på ullbodyene kan det lønne seg å ha en liten flaske med gallesåpe i stellevesken, de små juiceshotflaskene er perfekte. På bomull og andre tekstiler kan du prøve i bearbeide flekken med Zalo før du vasker plagget.

Egg: Skyll gjennom flekken med kaldt vann for å fjerne det du klarer. Ha Zalo på flekken og la det virke i 15 minutter før du skyller av Zaloen og vasker plagget. Dersom flekken ikke går bort kan du bløtlegge i lunket vann med Omo, alternativt gni litt flytende Omo direkte på flekken, la det virke i 30 minutter og vask plagget.

Fett: Spenn området med flekken over en skål. Fukt flekken, gni litt Zalo forsiktig inn i flekken og la det virke i 15 minutter. Sett på springen og la det renne varmt vann gjennom flekken til den er borte. Alternativt kan dufukte flekken, gni litt flytende Omo og la det virke i 30 minutter før du vasker plagget.

Dersom flekken ikke går bort kan du fjerne flekken med white-spirit eller gallesåpe. Fett fra huden på halslinning kan fjernes ved at man varmer opp litt potetmel som legges på den brune kanten. Børst bort potetmelet etter en time. Fettflekk på silke fjernes med å gni den inn med potetmel.

Fruktflekker: Skyll varmt vann gjennom flekken. Dersom flekken ikke går bort kan du bløtlegge i lunket vann med Omo. Alternativt kan du påføre litt Zalo som får virke i 15 minutter før du skyller bort Zaloen og vasker plagget. Seig flekk? Fukt flekken og ha på glyserol og la det virke i 10 minutter før du vasker plagget. Eller du kan ha en blanding av salt, eddik og sitronsyre på flekken og la det virke i 10 minutter før du vasker plagget.

Gule flekker på hvit tekstil: Fukt flekken, gni litt flytende Omo på den og la det virke i 30 minutter før du vasker plagget. Alternativt kan du fukte en bomullsdott i Klorin og presse den mot flekken. La Klorinen virke i ca. 5 minutter før du skyller igjennom flekken med kaldt vann. Vask plagget.

Grønske: Fukt flekken, gni litt flytende tøyvaskemiddel med enzymer på den og la det virke i 30 minutter før du vasker plagget. Dersom flekken ikke går bort kan du gni litt Zalo på flekken og bløtlegge plagget i lunket vann med Omo før du vasker plagget. Dersom flekken ikke går bort kan du bearbeide den med en blanding av en del rødsprit, en del salmiakk og tre deler lunkent vann og vask plagget etter ti minutter. Et annet alternativ er rødsprit tilsatt litt Zalo varmet i vannbad, glyserol, gallesåpe eller å dytte litt bomull eller en klut i rødsprit og gni forsiktig på flekken, skyll og vask plagget.

Iskrem:Fukt flekken, gni litt flytende Omo på den og la det virke i 30 minutter før du vasker plagget.

Jordslag: Bløtlegg plagget i en liter surmelk som er tilsatt en teskje salt og la det ligge i ett døgn. Vask plagget. Hvite plagg: Bløtlegg i en 5 liter med vann tilsatt ¼ dl klor.

Kaffe: Skyll varmt vann gjennom flekken. Dersom flekken ikke går helt bort kan du ha glyserol, Omo eller Zalo på flekken og la det virke i 30 min før du vasker plagget.

Kakao:Fukt flekken, gni litt flytende tøyvaskemiddel med enzymer på den og la det virke i 30 minutter før du vasker plagget.

Ketsjup: Skyll varmt vann gjennom flekken, dersom den ikke går bort gnir du litt flytende Omo på flekken og la det virke i ca. 30 minutter før du vasker plagget. Dersom flekken ikke går bort kan du forsøke å dynke flekken i glyserol og veske plagget etter ti minutter.

Kulepenn:Bearbeid flekken med rødsprit eller glyserol og vask plagget. Alternativt kan du  bløtlegge flekken i surmelk til neste dag.

Kvae: Skrap bort det du klarer med en butt kniv og fjern resten med grafittifjerner.

Lakk:Bearbeid flekken med en bomullspad fuktet med neglelakkfjerner med aceton.

Leppestift: Gni litt Zalo på flekken, la det virke i ti minutter før du skyller bort Zaloen og vasker plagget. Dersom flekken ikke går bort kan du fukte en bomullspad med rødsprit og bearbeide flekken.

Lim:Vannfast lim fjerner du ved å fukte en bomullspad med neglelakkfjerner med aceton. Vannoppløselig lim fjerner du ved å la lunkent vann renne gjennom flekken, alternativt kan du ha på litt flytende Omo og la det ligge i 30 minutter før du vasker plagget. Går flekken fortsatt ikke bort kan du bløtlegge plagget over natten.

Løvetann: Fukt flekken, gni litt flytende Omo på den og la det virke i 30 minutter før du vasker plagget. Alternativt kan du fukte flekken med glyserol før du bearbeider flekken med en bomullspad dyppet i rødsprit (evt. rødsprit varmet i vannbad med litt Zalo)

Majones: Se egg.

Makrell i tomat: Gni litt Zalo på flekken, la det virke i ti minutter før du skyller bort Zaloen og vasker plagget.

Maling (oljemaling):En fersk malingsflekk fjernes med white-spirit. Alternativt kan du gni flekken inn med grønnsåpe og legge plagget i en plastpose til neste dag før du vasker plagget. En gammel malingsflekk fjernes med en blanding av terpentin og salmiakk. Dersom det er rester av terpentin – fjern det med white-spirit. Vask plagget. 

Melk:Skyll gjennomflekken med lunkent vann. Dersom flekken ikke går vekk kan du forsøke å bløtlegge plagget i lunket vann med Omo før du vasker plagget.

Mugg: Se jordslag.

Olje:Ha litt Zalo på flekken og skyll gjennom flekken med varmt vann. Alternativt kan du fukte flekken og gni inn litt flytende Omo eller gallesåpe, la det virke i 30 minutter og vask plagget. Dersom flekken fortsatt ikke går bort kan du bearbeide flekken med white-spirit og vaske plagget.

Oppkast: Som ved blod.

Plastilina(modellerkitt): Skrap bort det tørre og fjern det gjenværende med white-spirit før du vasker plagget.

Rust:Lyse plagg: Bløtlegg plagget i blandingen en liter vann tilsatt en teskje sitronsyre og la det ligge i en time før du vasker plagget.

Rødvin: Spenn plagget over en bøtte eller bolle og skyll igjennom flekken med så varmt vann som plagget tåler. Dersom flekken ikke forsvinner, fukt flekken, gni flytende Omo på og la det virke i ca. 30 min før du vasker plagget. Dersom flekken ikke går bort kan du fukte flekken med glyserol og legge plagget i en plastpose til neste dag før du vasker plagget.

Saft: Se bær

Sennep: Skrap bort det du klarer med en butt kniv og bearbeid flekken med white-spirit. Gni litt flytende Omo på flekken og vask plagget.

Sjokolade: Skrap bort det du klarer med en butt kniv. Fukt flekken med Zalo og skyll gjennom den med varmt vann. Dersom flekken ikke går bort kan du gni litt flytende Omo direkte på flekken, la det virke i 30 minutter og vask plagget. Dersom flekken fortsatt ikke går bort kan du bløtlegge i plagget lunket vann med Omo i to timer.

Skismøring: Fjern skismøringen med white-spirit, ha deretter flytende Omo direkte på flekken og vask plagget etter 30 minutter. Dersom det kun er litt skismøring kan du ha litt flytende Omo på flekken og la det virke i 30 minutter før du vasker plagget.

Skokrem/skosverte: Gni litt flytende Omo direkte på flekken, la det virke i 30 minutter og vask plagget. Dersom flekken ikke går bort kan du forsøke å bearbeide flekken med White spirit.

Sminke: Gni litt flytende Omo direkte på flekken og la det virke i 30 minutter før du vasker plagget.

Spy: Se oppkast.

Stearin: Dersom skaden nettopp har skjedd kan du skrape bort det du klarer med en butt kniv og skylle gjennom flekken med kokende vann.Er det en gammel flekk kan du legg plagget i frysen og fjerne stearinen når det er frossent. Skyll deretter gjennom flekken med kokende vann dersom plagget tåler det. Avlkutt med å vaske plagget. Dersom flekken ikke går bort kan dubearbeide flekken med neglelakkfjerner med aceton eller white-spirit på en bomullsdott og deretter vaske plagget.

Svette: Metoden avhenger faktisk av personens svette, om den er sur eller basisk. Ved basisk svette bløtlegges plagget i vann tilsatt eddik før det vaskes. Ved sur svette bløtlegges plagget i vann og tilsatt salmiakk med blandingsforholdet en teskje salmiakk per liter vann før det vaskes.

Te: Skyld gjennom flekken med så varmt vann som plagget tåler det, kaldt eller lunkent vann kan få flekken til å feste seg bedre. Dersom flekken ikke forsvinner kan du bløtlegge plagget i lunket vann med Omo eller gni litt Zalo på flekken og vaske plagget etter ca. 15 minutter. Dersom flekken ikke går bort kan du fukte flekken, ha på glyserol og vaske plagget etter ti minutter.Teflekker på lyse tekstiler fjernes ved at du smører på en blanding av salt, eddik og sitronsyre på flekken og lar det virke i ti minutter før du vasker plagget.

Teiprester: Fukt en bomullsdott med plasterfjerner (apoteket) og bearbeid flekken. Alternativt kan du blåse på flekken med hårføner og skarp bort tapen.

Tjære: Gni litt flytende Omo direkte på flekken, la det virke i 30 minutter og vask plagget.

Tomatsaus: Skyll gjennom flekken med så varmt vann som plagget tåler. Dersom flekken ikke går bort kan du gni litt flytende Omo direkte på flekken og la det virke i 30 minutter før du vasker plagget.

Tran:Fukt flekken og gni litt Zalo eller flytende Omo på flekken, la det virke i 15 minutter, før du skyller gjennom flekken med vann til den er borte. Dersom flekken ikke går bort kan du bearbeide den med white-spirit før du vasker plagget.

Tusj: Fjern flekken med rødsprit tilsatt litt Zalo før du vasker plagget.

Tyggis: Legg plagget i frysen og fjern tyggisen når den er frossen. Fjern rester med en bomullsdott fuktet med white-sprit eller plasterfjerner før du vasker plagget.

Urin: Bløtlegg plagget i lunket vann med Omo før plagget vaskes. Dersom flekken ikke går bort kan du gni flytende Omo på flekken og la det virke i 30 minutter før du vasker plagget. Alternativt kan du fukte flekken med vann og dyppe den i ren syv prosent eddik.  Skyll igjennom med flekken med vann før du dypper den våte delen av plagget i vann tilsatt salmiakk (blandingsforhold en spiseskje salmiakk til en dl vann) før du vasker plagget. Urinflekker på lyse tekstiler kan også fjernes ved å fukte flekken med en blanding av 1 ts sitronsyre og 1 dl vann, la det virke litt før du vasker plagget.

Vann: Legg et tørt håndkle under flekken og fukt flekken med vann. Blås deretter vannflekken tørr med hårføner.

Øl: Skyll gjennom flekken med lunkent vann. Dersom flekken ikke går vekk kan du gni flytende Omo på flekken og la det virke i 30 min før du vasker plagget. Dersom flekken ikke går bort kan du bløtlegge plagget i lunket vann med Omo før plagget vaskes.

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.