Småbarnsforeldre forteller

Hans

Hans Nikolai Førde er 35 år, gift med Idunn og pappa til Amanda (3) og Jonathan (1). Han bor i Asker og jobber som advokat. Her kan du lese om hans hverdag, om det å handle dagligvarer på nett, raske løsninger som take away, viktigheten av galgenhumor, om å oppleve verden på ny sammen med barna og om å besøke Legoland utenfor sesong.

Hverdagsliv

Hvordan er en typisk morgen hos dere?
Man vet aldri hvordan morgenen blir når man står opp. Noen morgener er harmoniske, andre er preget av det totale kaos. Her er barnas humør helt avgjørende. Etter frokost og påkledning leverer vi 3-åringen i barnehagen, som er rett i nærheten, og så vender jeg og minstemann hjem for å puste ut litt.

Hvordan er en typisk middagsuke for dere?
Fokuset er på rask tilberedning og middagsmat som 3-åringen aksepterer. Spagetti er alltid langt fremme i bevisstheten når ingrediensene skal kjøpes inn. Vi handler helst på nettet og får varene kjørt hjem, men det ender gjerne opp med flere butikkbesøk likevel. I det siste har det dessuten blitt en del snarveier – det vil si take away for oss foreldrene. Uansett ender det stort sett opp med å se ut som en slagmark på kjøkkenet. Selve måltidet er unnagjort på få minutter. Vi blir som ville dyr.

Hva gjør dere mellom henting i barnehagen/skole og legging?
Nå som det er varmere i været forsøker vi å være utendørs. 3-åringen – og etter hvert også minstemann – vil hele tiden ut, og hun har fått ny sykkel som skal prøves ut. Tiden frem til legging går dessuten mye raskere når vi er aktive. Den siste halvtimen før legging blir ganske intens, med tannpuss, omkledning, forhandlinger, mv. Trassalder er ingen spøk.

Hvordan fordeler dere husarbeid? Har dere hjelp?
Det varierer nok noe over tid. Nå for tiden tar meg av overflatene – det vil si at jeg holder det så ryddig som mulig. Idunn, min kone, er klart flinkere til vask. Begge tar seg av klesvask mv. Vi får hjelp til hagearbeid, og fra tid til annen bruker vi vaskehjelp (appen ‘Vaskehjelp’ er fin).

Hva er ditt beste tips for å få hverdagen til å gå mest mulig på skinner?
Vet ikke. Galgenhumor er viktig. Og tilgang til hverandres kalendre. Skulle gjerne sagt at vi er flinke til å planlegge uken i detalj, men slik er det ikke.

Med barna

Hva er det gøyeste du gjør sammen med barna?
Det hyggeligsteer når vi alle er samlet i storsenga på kvelden, og vi får fortellinger om Amandas intriger i barnehagen. Ellers er det fascinerende å oppleve verden «på ny» gjennom barna, man oppdager mye på en kort skogstur – forsteinede troll lurer rundt hver sving. 3-åringen liker å danse og underholde, og det er et syn å se henne leve seg inn i «Frost»-karakterene. Når det gjelder minstemann er det gøy å se utviklingen han går gjennom, og det er tydelig at han forstår at han stadig blir mer selvstendig. Og vi aner en klar tendens til sterk selvbestemmelsestrang. Ellers er det å reise alltid begivenhetsrikt. Nå nylig var vi med storfamilien i Legoland, og det ble en stor opplevelse for dem.

Hvordan er en barnebursdag hos dere?
Vi tenker nok å vente med barnebursdager så lenge som mulig. Enn så lenge er familie og slekt, herunder en stor gjeng med fettere og kusiner, mer enn nok. Virkelig.

Egentid

Hvor mye egentid har du og hva fyller du egentiden din med?
Det har vært ganske lite egentid etter at vi fikk nr. 2, men det kommer seg gradvis. Egentiden fylles gjerne med treninger eller med å treffe venner. Og så er det jo alltid fotball, ski eller annen sport på TV.

Får du presset trening inn i hverdagen? Hva trener du evt.?
Det er tid til trening etter at barna er i seng i 19-tiden, men da er det noen ganger tungt å mobilisere krefter. Det går i jogging, fotball og styrketrening.

Kjærestetid? Tips til date i heimen og andre steder?
Vi er heldige ettersom alle fire besteforeldrene og annen familie bor ganske nærme. De er veldig flinke til å følge opp. For å slappe helt av må vi ut av huset, dvs. spise ute eller besøke venner. Min kone vil bestandig på kino, til min frustrasjon, så mitt tips må være å finne på noe som tillater at man kan snakke sammen. Helst ikke om barna, selv om det gjerne blir dem vi snakker om.

Har du noen «guilty pleasures»?
Ja, det har jeg nok. Mange. F.eks. synes jeg at 80-tallsserien Airwolf – superhelikopteret – er god underholdning.

Tips

Tips til gode serier?
Så nylig ‘Quicksand’ på Netflix, en svensk tv-serie. Ganske bra. Ellers er jeg en stor tilhenger av ‘Klovn’.

Tips til gode podcaster?
Jeg har fulgt ‘Serials’, som gir inntrykk av en ganske dyster amerikansk rettspleie.

Tips til gode bøker?
De siste årene har skjønnlitteratur blitt skjøvet helt i bakgrunnen. Det krever overskudd på kvelden – og tid – jeg ikke har. Men jeg henter frem «To søstre» av Åsne Seierstad fra tid til annen, dessverre ligger jeg an til ikke å bli ferdig med den i 2019.

Instagramprofil du ofte titter innom?
Jeg er ikke aktiv på Instagram. Men jeg har appen.

Har familien din noen hyggelige tradisjoner?
Vår «indre» familie har ikke utviklet noen spesielt hardføre tradisjoner ennå. Men med storfamilien reiser vi på fisketur til Sogn og Fjordane hver sommer. Det er hyggelig å innvie mine barn i det jeg vokste opp med. I tillegg har vi en årlig tur til Kroatia om høsten, og hver sommer er vi i Frankrike.

Har du noen tips til reisemål med barn?
Legoland, som vi besøkte nylig, viste seg å være et overraskende hyggelig og lite stressende reisemål, kanskje fordi det var litt utenfor sesong.

Beste ”småbarnshack”:
Ikke et svar på spørsmålet, men jeg er veldig fornøyd med å ha funnet ut av Google Photos ansiktsgjenkjenningsfunksjon, som gjør at alle de tusenvis av bildene av barna (og andre) er søk- og grupperbare. Det sikrer orden i bildene!

Andre ting du tenker at andre småbarnsforeldre kan like å lese om?
Det burde vært skrevet og sagt mer om at å gå fra ett til to barn er en mye større omveltning enn å gå fra null til ett. Men det er kanskje ikke noe de som foreløpig bare har ett barn liker å lese om..?

Les om flere småbarnsforeldre her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.