Småbarnsforeldre forteller

Jostein

Jostein Væge er 33 år, samboeren, pappa til Odin på 1 år og 10 måneder og jobber som IT-konsulent i Trondheim. Jostein er litt av en friluftsmann, så her er det mange gode tips å hente for deg som drømmer om å tilbringe mer tid ute i det fri. Les om blant annet pannekakerøre på vannflaske, tips til bæremeis, telttur med barn under 2 år, langrenn, alpint, og kanskje det viktigste av alt: Om å tenke litt mindre og bare komme seg ut.

Dørstokkmilen og friluftsliv i hverdagen

Har du tips til hvordan småbarnsfamilier kan komme seg mer ut i hverdagen, i tiden mellom jobb/barnehage og legging?
Planlegg litt dagen før. Om du har pakket ferdig sekken eller bilen etter at ungen har lagt seg er det bare til å dra rett ut i naturen etter henting i barnehagen. Dersom det er noe har glemt eller tror du har glemt, så går det bra. Dette er dette som skaper erfaringen om hva som er kjekt å ha med seg og hva som ikke er nødvendig.

Middag i marka en vanlig tirsdag sier du? Fortell mer.
Vi har laget esker som alltid står i bilen. I de eskene står det primus, gass, kokeutstyr, sitteunderlag, realturmat og annen mat som står seg fint. Dette er kjekt å finne om man kommer på at man vil ut å spise f. eks rett etter barnehagen. Vi har også hatt god suksess med å kjøpe inn ferdiglaget pannekaker som jeg bare varmer på primusen. Det er heller ikke noe problem å lage pannekakerøre og ta med seg den i vannflaske. Kanskje har du noen rester du kan ta med å varme opp?

Det som er så kjekt med å dra rett ut fra barnehagen og spise i marka er at man slipper å kle på og av barna flere ganger før man er ute igjen etter middagen. Jeg lar Odin få lov til å være med å lage maten når vi er ute, han får lov til å kaste på ved/kvister på bålet om vi har det og dersom vi varmer noe på primusen, så hjelper han gjerne til med å røre rundt.

Friluftsliv generelt

Hvilke friluftsaktiviteter tar du med deg Odin på?
Hmmm, det var et godt spørsmål. Jeg prøver egentlig å ta han med på alt det jeg selv har lyst til å gjøre. Det kan være alt fra små enkle turer til fiske eller jakt. Det har vel egentlig ikke blitt så mye jakt med Odin enda, men han er med på å sjekke og flytte på viltkamera.

Telttur med barn under 2 år, hva bør man tenke på?
Begynn enkelt, kanskje du har en hage hvor du kan sette opp teltet og ligge i teltet natten over. Man kan også kjøre bil til en fin plass og sette opp teltet i nærheten av bilen, på den måten har du en mulighet til å dra hjem om det skulle være noe. Men ha med favorittbamsen til ungen og andre ting h*n liker.

Dersom det er på sommeren kan det være et tips å ta med vogn, slik at barnet kan sove i den. Det blir veldig varmt når sola står oppe og steiker teltet. Dersom barnet sovner i vognen ute er det bare å flytte ungen over i teltet når solen går ned. Et annet tips er å spørre om noen venner vil være med på teltturen, slik at dere blir en fin gjeng og kan dele erfaringer.

Hvilken bæremeis bruker du?
Vi har en Osprey Poco Premium som vi kjøpte brukt av en kompis. Dette er kanskje det friluftslivproduktet jeg har brukt mest sammen med Odin. Han liker den så godt at han går bort til den når den står inne for å si i fra om at han vil ut på tur. Noe av det jeg liker godt med den at den har litt plass til å ha med seg «bagasje» og at den står av seg selv. Dvs. at du kan bruke den som matstol ute. I tillegg er den veldig god å bære, samt at den har justerbar rygg.

Hva har du alltid med i sekken?
Dette har jeg egentlig ikke tenkt over før, men det må kanskje være vann og noe lett mat til Odin.

Alpint og langrenn

Hvor tidlig kan barna begynne å stå alpint?
Dette spørsmålet har jeg fått en del og hørt andre snakke om, men jeg mener at så lenge du kan å stå på egne bein, så kan du begynne å kjøre på alpint. Og det fine er at man aldri er for gammel til å begynne å stå på alpint heller.

Har du noen gode tips for å barna lære barna å stå alpint?
Vi begynte utenfor blokka med å stå på ski ned brøytekanter og andre bakker rundt i nærområdet. Man må ikke i et alpinanlegg til å begynne med alpint. Etter hvert ble det i bakken. Da begynte vi med at han stod mellom beina på oss, og litt etter litt begynte jeg å slippe han, slik han fikk kjøre av seg selv. Vi har ikke vært i bakken lengre en 1- 2 timer, når han begynner å bli lei eller sliten så drar vi bare. Vil at han skal synes at det er bare gøy.

Nå har vi kommet så langt at vi prøvde oss på seler og det gikk kjempebra. Så bare hopp i det og prøv dere frem.

Hvor tidlig kan barna begynne å gå på langrenn?
Egentlig samme svaret som på alpint, men her er det kanskje en fordel at de kan å gå.

Permisjonslivet

Tips til foreldre som er i permisjon med de minste og som ønsker å benytte seg mer av naturen?
Ja, tipset er prøve å tenke litt mindre og bare komme seg ut. Ikke tenk på hva som kan gå galt, som for eksempel hva man glemmer å ta med, om han har nok klær og så videre. Som regel går alt det her veldig fint og det er jo bare til å gå inn om det ikke gjør det. Man trenger heller ikke å gå så langt. Stopp opp og se på det som er rundt dere, alt er jo nytt for ungen. Bruk tiden og la han eller henne få kjenne på litt blader og grus. Kanskje smake litt på det også.

Andre tips

Forslag til raske barnevennlige middager:
Jeg vil slå et slag for å la barn få smake på alle de gode smakene vi har. La de få den samme maten som du spiser. Om det blir for store biter så kan man kutte de opp eller kjøre de i en stavmikser.

Din beste oppskrift:
Min beste oppskrift med Odin er spagetti med kjøttsaus. Stek løk, hvitløk og kjøttdeig. Ha  oppi hakkede tomater og litt tomatpure. Tilsett masse godt krydder og basilikum. Kok opp spagetti og server.

Andre tips?
Har lyst til å komme med et tips som ikke har med friluftsliv å gjøre, og det er å melde babyen din på babysvømming. Det er bare å gjøre så tidlig som mulig. Vi begynte med dette da Odin var 4 uker og holder på enda. Kjempemorsomt og jeg er så glad for å at jeg ble med på dette og at det ikke bare var mammaen som tok seg av babysvømmingen.

Jostein sitt friluftsliveventyr kan du følge med på her. Bildene under er hentet fra hans Instagram-profil.

 

Legg igjen en kommentar